|

Müezzinlikten starlığa uzanan yol

Dino Merlin’in ünü Bosna Hersek’ten Balkanlara oradan da dünyanın önemli ülkelerine yayıldı. Bosna savaşında Emir Kusturica ve Goran Bregovic ülkeyi terk ederken o müziği ile direndi. Öyle ki Bosna Hersek için marş bile besteledi ancak bir süre sonra yasaklandı. Müezzinlik yaparak sesini önce camilerden duyurdu ancak içindeki aşk müzik ile birleşti ve ünü kitlelere ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2016 Pazar
Güncelleme: 17:52 - 16/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Usta müzisyen yıllar sonra tekrar Türkiye'ye geliyor. 23 Nisan'da İstanbul Ora Arena'da gerçekleşecek konser Piu Entertainment tarafından organize ediliyor. Türkiye'ye gönül veren Dino Merlin ile konser öncesi; geçen yıllarda katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması'ndan geride kalan Bosna Savaşına, müezzinliğinin müziğe yansımasından konser serüvenine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.



Balkanlarda son yarım yüzyılda yaşanan tüm acılarına şahitlik ettiniz. Geriye dönüp baktığınızda en büyük kazanımınız ve en büyük hayal kırıklığınız ne oldu?


Savaş sırasında yaşananlar korkunçtu ve birebir bu savaşı yaşamayan insanlar trajedinin boyutlarını muhtemelen tahmin edemez. Ama o zamanlardan bu zamana kadar iyi yönde çok şey değişti. Dünyada herkesin ortak noktası, hepimiz sabah uyanıyoruz ve günün sonunda bir sonraki günü yaşama umuduyla yatağa giriyoruz.



Sizin için 'Dino Merlin şarkı söylemeye başlayınca balkanlara barış gelir' deniyor. Bosna Hersek'e barış geldi mi korku hala devam ediyor mu?


Toparlanma yavaş oldu ve uzun zaman aldı, hala da devam ediyor. Ne yazık ki savaşın sonuçlarının uzun süre akıllarda kalması gerekirken, halka bu denli zarar veren trajediler yavaş yavaş unutuluyor.



KATİLLERLE İNANÇLARIMIZ FARKLI


Aliya İzzet Begoviç'in ‹İslam iyidir ama Müslümanlar daha iyi olmalıdır› sözünün sizin için çok kıymetli olduğunu biliyorum. Şimdilerde yaşanan din adı altında yapılan katliamlara, bu söz ekseninde ne diyorsunuz?


Bu durumdan bir Müslüman olarak utanç duyuyorum ve dinimize ihanet eden ama sözde dinimizi kullanarak hareket eden bu suçlulara kin duyuyorum. Hiçbir zaman katillerle aynı inançlara sahip olmadım.



Türkiye'yi yakından tanıyorsunuz ve ülke son zamanlarda terör saldırıları ile üzücü zamanlar yaşıyor. Bu tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'de olanlar beni derinden etkiliyor ve tüm mağdur vatandaşlara taziyelerimi sunuyorum. Türkiye'nin bu durumdan eskisinden daha güçlü bir şekilde çıkacağını umuyorum ve bunun için dua ediyorum.





MÜEZZİNLİK DÜNYAYI ANLAMAMI SAĞLADI


Birçok ünlü isim, savaş sırasında Bosna'yı terk ederken, siz kaldınız ve şarkılarınızla mücadele ettiniz? Bu anlamda bakınca sizce bir sanatçıda olması gereken en büyük özellik nedir?


Benim yardımım, umutsuz zamanlarında Bosna'ya yardım eden yürekli ve cömert insanların yanında nispeten küçük kalır. Herkes hangi işi iyi yapıyorsa, onun ile yardım eder, ben de iyi şarkı yazmayı bilirim.



Bir dönem müezzinlik yaptınız bu deneyiminiz müzisyenliğinizi etkiliyor mu?


Bir müslüman ve müezzin olarak, hayattaki her şeyin manevi tarafı olduğu gibi, seküler tarafı olduğunu da öğrendim. Bunu bilmek, önemli ile önemsizin ayrımını yapmamı sağladı.



Acele etmeyi sevmiyorum


Albüm yapmak uzun ve zahmetli bir süreç, siz neden bu kadar uzun bir süre ara verdiniz?


Bir sebebi yeni bir şarkı üzerinde çalışırken acele etmeyi sevmememdir, bir sebebi sıklıkla albüm çıkarmaya gerek görmememdir, bir sebebi son yıllarda zamanımın önemli bir bölümünü kaplayan projeler üzerinde çalışmamdır. Son albümüm 'Ispocetka'nın turu neredeyse 4 sene sürdü.



Tepkiler olumlu


Eurovision geçmişiniz var, Aldığınız sonuç sonuç sizi tatmin etti mi?


Avrupa'nın çeşitli şehirlerindeki Eurovision hayranlarından aldığım olumlu tepkiler, beni çok mutlu etti ve daha da ilerlemeye sevk etti. Ben şarkıları için yaşayan bir söz yazarıyım ve her sanatçı gibi, halka yeni bir şarkı sunduğumda bundan mutluluk duyarım. Fakat Eurovision'u geride bıraktım, artık sadece önümdeki tura odaklanıyorum.



İstanbul'da vereceğiniz konseriniz de sürprizler var mı?


Bu tur için hazırlıklar aylarca sürdü. Şu zamana kadar Balkanlar'da, Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da yaklaşık 50 şehir gezdik, 250 bin'den fazla insana statlarda, arenalarda sayısız konser verdik. İstanbul'daki seyircilerimize son iki yılda geliştirdiğimiz şovlarımızı sunacağız ve her konserde olduğu gibi bir öncekinden daha iyi olacak.





Tanımayan için Dino Merlin


*Balkan dünyasının mega starı olarak tanınıyor * “Hotel Nacional” albümü dünyada en çok satılan ilk on albüm arasında yer aldı. * Školjka, Rane ve Ruža gibi şarkılarını YouTube'de 80.000.000 kişi dinledi. * Saraybosna'da, şehrin en büyük stadı Koševo'da her yaz 120 bin kişiye konser vermek gibi inanılması güç başarılara imza attı. * Alija Izetbegović için “Aliya Sen Olmasaydın!” adlı şarkıyı yazdı.


* 2011'de ''Love Rewind'' isimli bestesiyle Bosna-Hersek'i Eurovision'da temsil etti ve 6. oldu. * Mustafa Sandal'ın hit olan şarkısı “Adı İntikamdı” nın sözleri Dino Merlin'e ait.


#Bosna Hersek
#Dino Merlin
#Hotel Nacional
8 yıl önce