|

Muhammed Ali işimi kolaylaştırdı

NBA'in efsane oyuncularından Kareem Abdul-Jabbar, kendisi gibi İslam'ı seçen Muhammed Ali Clay'ın idolü olduğunu belirterek, “Müslüman olduğunu deklare etmesi işimi kolaylaştırdı. Bütün yükü önemden çekti” diye konuştu.

İstanbul
00:00 - 10/05/2011 Salı
Güncelleme: 23:10 - 9/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Muhammed Ali işimi kolaylaştırdı
Muhammed Ali işimi kolaylaştırdı

Özel bir organizasyon için İstanbul'da bulunan Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nin (NBA) efsane oyuncularından Kareem Abdul-Jabbar, kendisinin hazırladığı belgeselin özel gösterimine katıldı.

Cinebonus Maçka'da gösterimi gerçekleştirilen 'On The Shoulders of Giants'ın özel gösterimine katılan Kareem Abdul-Jabbar, 'Türkiye'de olmaktan ve belgeselimi Türk basketbolseverlerle paylaşmaktan çok mutluyum' dedi.

BEYAZLARLA OYNAYAMAZDIK

Belgeselin 'The Harlem Rens' olarak da tanınan 'Harlem Renaissance Big Five' basketbol takımının hikayesini anlattığını ifade eden efsane isim, şöyle konuştu: '1939 yılında Amerikan basketbol dünyası ırkçı ayrımcılıktan dolayı parçalanmış durumdaydı. Beyazların oynadığı takımlarla siyahların oynadığı takımların karşılaşması yasaktı. The Harlem Rens ise en iyi siyahi takımdı ve tüm ülkenin şampiyonu olacakları bir fırsat aramaktaydılar. Oyuncular ırkçılıktan ekonomik Büyük Buhran'a kadar sayısız zorlukla mücadele ederler ve herkesi yenerek ilk gerçek Amerikan basketbol takımı olurlar. The Harlem Rens, elde ettiği başarılarla Amerika'da yaşayan siyahiler için her zaman örnek olmuştur; ama bugüne kadar bu ilginç hikayenin detaylarıyla geniş kitlelere anlatılma fırsatı hiç sunulmamıştı.'

MUHAMMED ALİ'Yİ ÖRNEK ALDIM

Uluslararası katılımın NBA'yi zevkli hale getirdiğini kaydeden ABD'li oyuncu, “Oyuncu alınmayan tek kıta Antartika” dedi. Türk oyuncuların NBA'de oynamasının hatırlatılması üzerine Jabbar, 'NBA'de iyi performans gösteren Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu gibi 2 oyuncu var. Bu durum bile Türk basketbolunun geldiği noktayı gösteriyor' diye konuştu. Kendisi gibi müslümanlığı seçen ünlü boksör Muhammed Ali Clay'in kendisine örnek olduğunu ifade eden Jabbar, 'Müslüman olduğunu resmi olarak deklare etmesi işimi kolaylaştırdı. Benim önümden tüm yükü çekti. Bu nedenle herhangi bir zorluk yaşamadım. Buradan yine ona teşekkür etmek istiyorum” dedi.


Babamın filmini çekeceğim

Belgeseli konusundaki soruları da yanıtlayan Abdul-Jabbar, ABD'nin önemli süreçlerden geçtiğini belirterek, “Görevimizin tamamlandığı anlamına gelmez” dedi. ABD'nin belirli bölgelerinde hâlâ sorunların olduğunu kaydeden Jabbar, şöyle konuştu: “7 kitabın yazarıyım. Yapamadığım proje 2. Dünya Savaşı sırasında tamamen siyahlardan oluşan ve babamın da mensubu olduğu birliğin başarısını anlatan hikayeyi, filme almak istiyorum.”



13 yıl önce