|

Musiki mirasımıza yeni bir pencere

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, 245. Yıl albümünü hazırladı. Kültürel öğeleri evrensel melodilerle harmanlayan projenin genel sanat yönetmeni Prof. Adnan Koç, bu çalışmanın kökü mazide olan Türk müziği mirasına yeni bir pencere açacağını dile getirdi.

Harun Karaburç
04:00 - 12/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:22 - 12/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İTÜ TMDK Öğretim Üyesi Prof. Adnan Koç
İTÜ TMDK Öğretim Üyesi Prof. Adnan Koç

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı (TMDK), Türk Müziği 245. Yıl albümü hazırladı. Sevcan Orhan’dan İsmail Altunsaray’a Yaprak Sayar’dan Dilek Türkan’a Türk müziği’nin güçlü sesleri albümdeki eserleri seslendirdi. Albümün genel sanat yönetmenliğini üstlenen İTÜ TMDK Öğretim Üyesi Prof. Adnan Koç ile bir araya gelip albümü değerlendirdik.

ÇAĞDAŞ BİR MODEL

İTÜ 245. Yıl albümünün Türk Müziği’ne yeni bir soluk getirebilecek kadar çağdaş, yeni bir model olabilecek kadar ise iddialı olduğu kanaatinde olduğunu söyleyen Koç, “Albümümüz, müziklerimizin Doğu ve Batı’nın senteziyle aynı potada eritilmesidir. Aynı zamanda yerel ve klasik müziğimizin kendi dinamiğini oluşturan unsurların, evrensel kaideler ile harmanlanarak zenginleştirilmesidir ki bu durum üniversite ve konservatuvarımızın misyon ve vizyonuyla da doğrudan örtüşmektedir. Belki de bu tür bir icra anlayışı, kökü mazide olan Türk Müziği mirasımıza yeni bir koridor açacak ve çok daha geniş kitlelere ulaşma şansını bulabileceği bir yol olacaktır” diyor.

KAPSAYICI BİR ALBÜM

Albümdeki seçkinin tüm Türk Müziği’ni kapsadığının altını çizen Koç albümü şöyle anlatıyor “Albümümüz, Erzincan’dan üstat Ali Ekber Çiçek’ten alınan, ‘Bağlama Konçertosu’ olarak da nam salan bir başyapıt ile başlıyor. Erzincan’dan başlayan yolculukta ‘Kırklar Semahı’ ile Hakk’a dönülür. Kırşehir’de ‘Başımda Altın Tacım’ türküsüyle nida, çığlık olur. Kastamonu’da ‘Çanakkale Türküsü’ ile ağıt; ‘Akşam Mahnısı’ ve ‘Selanik Türküsü’ ile özlem olur, sevda olur, aşk olur. Öte yandan albümün Klasik Türk Müziği kısmında ise ‘Segâh Saz Semai’si ile huşu bir mistik hava başlar. Klasik döneme atfedilen bu musikiden sonra ‘Hatıra’, ‘Bir Sabah Bakacaksın ki Birtanem’, ‘Denizde Akşam’ ve ‘Hüzün’ gibi yakın dönemi yansıtan önemli bestelerle, biraz nostaljik ama aslen romantik ve hüzünlü biçimde ruhumuz dinginleşir, huzura kavuşur. Fakat albüm finalimizde ‘Nihavend Longa’ ve ‘Kürdilihizcazkar Sirto’ ile hayatın en güzel renklerinden olan neşe, mutluluk ve dinamizmi yakalıyoruz.”

#​İstanbul
#Adnan Koç
#Sevcan Orhan
5 yıl önce