|

Müze bekçisi Larry'nin akıllara zarar nöbetinde ikinci perde

2006'da gerçekleştirdiği 'Müzede Bir Gece' ile Ben Stiller hayranlarına seyri son derece keyifli bir fantastik komedi armağan eden yönetmen Shawn Levy, aynı başrol oyuncusu ve senaristlerle 'umumî istek üzerine' çektiği bu devam filminde hem öykünün, hem de özel efektlerin çıtasını biraz daha yükseltiyor

Ali Murat Güven
00:00 - 23/05/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:53 - 22/05/2009 Cuma
Yeni Şafak
Müze bekçisi Larry'nin akıllara zarar nöbetinde ik
Müze bekçisi Larry'nin akıllara zarar nöbetinde ik

Washington'daki Smithsonian Enstitüsü'nde yine bir gece vaktidir. Rehberler, akademisyenler evlerine dönmüş, ışıklar kapanmış, okul çağındaki çocuklar çoktan yataklarına gitmişlerdir. Fakat, kurumun eski gece bekçilerinden olan Larry Daley'nin içini çok kötü bir his kemirmektedir ve kahramanımız en sonunda bu hisse gem vuramayarak, çok sevdiği eski mekânına sıradan bir ziyaretçi olarak geri döner. Döner dönmez de akıl almaz bir serüvenin orta yerine düşer. Dünyanın bu en büyük müzesinde tarihin ünlü kişilikleri ve olayları birbiri ardına yeniden “canlanmaya” başlamıştır...

Güzide bir kültür, sanat ve bilim kurumu, gerek ulusal, gerekse uluslararası ölçekte, çocuk ve gençlere ancak bu kadar güzel, bu kadar etkili bir biçimde tanıtılabilirdi. Nitekim, filmin gösterime çıkmasına paralel olarak ziyarete açılan “Night at the Museum: Battle of the Smithsonian” adlı sergi de bu işi planlayanların ne denli vizyon sahibi insanlar olduklarını fazlasıyla ortaya koyuyor.

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan, dünyanın en büyük, en zengin içerikli ve de en göz kamaştırıcı müze kompleksi “Smithsonian”dan söz ediyorum sizlere… Bünyesinde tam 19 ayrı müze, 9 araştırma merkezi ve bir de devâsâ hayvanat bahçesi bulunan müthiş bir bilim yuvasıdır burası… Adının “müze” değil “enstitü” olması da klasik müzecilik kuralları doğrultusunda sağdan soldan toplananları yan yana sergilemenin çok ötesine geçip, bilim ve sanat tarihi üzerine çalışmalar yapan bu entegre araştırma merkezlerine sahip oluşundan gelir.

İşte, Shawn Levy'nin yönettiği her iki “Müzede Bir Gece” filmini de büyük ölçüde bu enstitünün yönetimi finanse etmiş bulunuyor. Gerekçeleri ise çok açık ve net: Amerikan gençliği ve dünyanın dört bir köşesinden ABD başkentine gelen turistler, anılan filmlerin büyüsüne kapılıp bu tesisleri en azından hayatlarında bir kez ziyaret etsinler diye verildi milyonlarca dolarlık o destekler…

Türk sinemaseverleri, 1990'ların ortalarından itibaren daha ziyade televizyon dizilerinde uzmanlaşan Kanadalı yönetmen Shawn Levy'yi, Blake Edwards'ın “Müfettiş Jacques Clouseau” filmlerine taze bir yorum getirmeyi denediği, 2006 yapımı “Pembe Panter” filmiyle tanıdılar. Levy, geçtiğimiz haftalarda ikincisi de gösterime girmesine karşın, klasik “Pembe Panter”lerin nostaljisinden kendilerini kurtaramayan hatırı sayılır bir kitleyi (ki bunların aralarında ben de varım) komedyen Steve Martin'in Clouseau'luğa soyunduğu bu yeni nesil uyarlamaya pek de ısındıramadı. Ancak, “Pembe” ile aynı yıl çektiği diğer filmi “Müzede Bir Gece” içinse aynı şeyi söylemek mümkün değil…


VİZYONA BAK, VİZYONSUZLUĞA BAK!

Smithsonian Enstitüsü'nün, bir ABD-Kanada ortak yapımı olarak çekilen bu fantastik serüvene sponsor olma yönünde gösterdiği yakın ilgi ve projenin her aşamasında verdiği güçlü destek, bana da ister istemez Topkapı Sarayı'nın o dillere destan bürokrasisini hatırlatıp duruyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden başvuru yapan televizyon kuruluşlarına çekim izni vermek için (tarihî eserlerin zarar görebileceği gerekçesiyle) bin dereden su getiren, müzenin belgesel filmlerinin çekilmesi için değil de âdeta çekilmemesi için çaba sarfeden, son olarak da Metro Goldwyn Mayer şirketinin -büyük bir bölümünü Türkiye'de çekmeyi planladığı- Pierce Brosnan'lı “Kibar Hırsız” filmini “Çok yoğunuz, film çekimine ayıracak hiç zamanımız yok, gidin filminizi dekor kurarak Rusya'da çekin” diyerek geri çeviren o “muhteşem” Topkapı Sarayı yönetimi… Zaten “müze” dediğin yer nedir ki, kendi tarihî kalıntılarını kendin izleyip durursun, başka uluslardan insanların Türk tarihinin zenginliklerini tanımasına ne gerek var!

“Müzede Bir Gece-2”, çocuk, genç ya da erişkin, her yaş grubundan, her toplumsal sınıftan izleyiciye merak ve heyecan duygusunun başından sonuna dek hiç azalmadığı son derece eğlenceli bir görsel-işitsel deneyim sunuyor. Özel efektlerin ilk filmden çok daha başarılı biçimde kullanıldığı bu devam öyküsünde, olayların gelişimi de çok daha ayrıntılı ve derinlikli bir biçimde işlenmiş. Her ânı sürprizlerle bezeli, görsel olarak ışıl ışıl bir gösterinin sonunda da yaşınız kaç olursa olsun “İyi ki varsın sinema” diyerek çıkıyorsunuz salondan…


Simthsonian Enstitüsü'nün bu film nedeniyle resmî internet sitesinde oluşturduğu özel bölümü incelemek için bakınız: www.gosmithsonian.com/nightatthemuseummovie

MÜZEDE BİR GECE (BÖLÜM 2) / Night at the Museum-2: Escape from the Smithsonian

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD-Kanada ortak yapımı

Türü ve Süresi: Fantastik Serüven-Komedi / 105 Dakika

Gösterim Dili: Orijinali İngilizce olan bu film, ülkemizde (salon tercihinize göre) Türkçe altyazılı ve Türkçe dublajlı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen: Shawn Levy

Senaristler: Robert Ben Garant ve Thomas Lennon

Görüntü Yönetmeni: John Schwartzman

Özgün Müzik Bestecisi: Alan Silvestri

Kurgu Yönetmenleri: Dean Zimmerman ve Don Zimmerman

Sanat Yönetimi Ekibi: Helen Jarvis (Süpervizör), Michael Diner, Anthony Dunne, Grant Van Der Slagt

Oyuncular: Ben Stiller (Larry Daley), Amy Adams (Amelia Earhart), Owen Wilson (Jedediah Smith), Robin Williams (Theodor Roosevelt), Christopher Guest (Korkunç Ivan), Alain Chabat (Napoléon Bonaparte), John Bernthal (Al Capone), Bill Hader (General George A. Custer), Patrick Gallagher (İmparator Atilla), Hank Azaria (Abraham Lincoln / Düşünen Adam Heykeli / Firavun Kahmunrah), Steve Coogan (Octavius)

İthalatçı Şirket: Tiglon Film

Dağıtıcı Şirket: Tiglon Film

İçerik Uyarıları: 7 yaş üzeri izleyici kitlesi için uygundur.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: www.nightatthemuseummovie.com

Yıldız Puanı: * * *



Bu hafta sonu gösterime giren diğer filmler

Birinin bu adamlara 'aşk' ile 'seks' arasındaki farkı öğretmesi gerek…


ARKADAŞIMIN AŞKI / My Best Friend's

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2008, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Erotik Komedi / 101 Dakika

Yönetmen: Howard Deutch

Oyuncular: Dane Cook (Tank), Kate Hudson (Alexis), Jason Biggs (Dustin), Alec Baldwin (Professor Turner)

İçerik Uyarıları: Cinsellik-çıplaklık ve argo konuşmalar içerdiğinden dolayı, 18 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun değildir.

Yıldız Puanı: * 1/2

Güzel, akıllı ve dik başlı Alexis, tam da Dustin'in hayâllerindeki kadındır. Ancak bir kaç haftalık bir flört döneminin ardından, aşk sarhoşuna dönüşmüş durumdaki kahramanımızın gözleri yavaş yavaş açılmaya başlar. Alexis'in ilişkiyi sürekli olarak yavaşlattığını anlamıştır; o yüzden de bu alımlı hanımın kalbini gerçek anlamda kazanabilmek için, çaresizlik içinde, en iyi arkadaşı Tank'in yardımına başvurur. Kendisini “geri tepme uzmanı” olarak tanımlayan Tank, kadınları önce kendisine delicesine âşık etme, sonra da onlardan ansızın ayrılma konusunda ustalaşmış biridir.


En genç cadı adayı Lilli'nin zorlu unvan maçı


LILLI VE SİHİRLİ KİTABI / Hexe Lilli: Der Drache und das Magische Buch

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Almanya-Avusturya-İtalya ortak yapımı

Türü ve Süresi: Fantastik Gençlik Serüveni / 89 Dakika

Yönetmen: Stefan Ruzowitsky

Oyuncular: Alina Freund (Küçük cadı Lilli), Anja Kling (Lilli'nin annesi), Pilar Bardem (Cadılar Kraliçesi Surulunda), Ingo Naujoks (Şeytanî büyücü Hieronymus)

İçerik Uyarıları: Her yaştan izleyici kitlesi için uygundur.

Yıldız Puanı: * * *

Lilli, Almanya'da yaşayan, 10 yaşında sevimli bir kızdır. Günlerden bir gün, sonradan sihirli olduğunu anlayacağı bir kitap bulur ve kitabın içinden Hector adlı küçük bir ejderha çıkar. Hector, sahibine kayıtsız şartsız bağlanan ve onu korumayı kendisine görev bilen, fakat aynı zamanda da alabildiğine sakar bir yaratıktır. Sihirli kitabı tanımasıyla birlikte Lilli'nin hayatına giren diğer bir gizemli varlık, Surulunda ise son derece usta bir cadı olur. Başka bir boyutta yaşayan Surulunda, dünyamıza geçtiğinde Lilli'yi tanıyacak ve onu bu meslekteki vârisi yapmak üzere gözüne kestirecektir. Yaşlı cadı küçük kızı yetiştirme yönündeki planını Hector'a da anlatır ve onun yardımını ister. Eğer ki Lilli kendisini toplam 99 saat içinde cadılık konusunda ispatlarsa, bu unvanı gururla taşımaya hak kazanacaktır.


Bodrumlu iflah olmaz berduşun önlenemez yükselişi


HADİGARİ CUMHUR

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye yapımı

Türü ve Süresi: Komedi / 106 Dakika

Yönetmen: Harun Özakıncı

Senarist: Harun Özakıncı

Oyuncular: Harun Özakıncı, Duygu Urak, Serhat Saylan, Merve İldeniz, Ersin Aycan, Yelda Günay Akbulut,

İçerik Uyarıları: 18 yaşından küçükler v için uygun değildir.

Yıldız Puanı: * * 1/2

Bodrumlu Cumhur'un babası; tek geçim kaynağı olan mandalina ve zeytin bahçesini oğluna, bataklık olduğu, işe yaramadığı ve ailenin malının bölünmemesi için de deniz kenarındaki arazisini kızı Asiye'ye miras bırakmıştır. 80'li yıllardan sonra yörede yaşanan turizm patlaması Asiye ile evlenen Ethem'in kaderini değiştirirken, bu durum Cumhur'u ise delirtmektedir. Turizm acenteleri ile anlaşan damat, eşine “hiç bir işe yaramaz” diye bırakılan denize sıfır araziyi üç yıldızlı bir otele dönüştürmüş, orayı Asiye ile birlikte işletmektedir.

15 yıl önce