|

Neredeyse pişirmiyorlar

Ayumi Takano''nun, Japon yemek kültürünü anlattığı ve tarifler verdiği ''Ayumi''nin Mutfağı'' isimli kitabı, Japon yemeklerinin mümkün olduğu kadar malzemesinin doğal haline yakın olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu yönüyle diğer dünya mutfaklarından ayrılan Japon mutfağında malzemeler neredeyse pişirilmiyor.

Harun Karaburç
00:00 - 28/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:39 - 27/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Neredeyse pişirmiyorlar
Neredeyse pişirmiyorlar

Ayumi Takano, Japonya''dan kalktı ve yaşamının geri kalanını sürdürmek için Türkiye''yi seçti. Uzun yıllar İstanbul''da yaşayan Ayumi''yi hepimiz televizyonlardan tanıyoruz. Sempatik tavırları ve oyunculuk yeteneğiyle herkesin sevgisini kazanan Ayumi, ''Ayumi''nin Mutfağı'' adını taşıyan yemek kitabıyla bugüne kadar pek bilmediğimiz bir yönünü bizlere sunuyor.

Pratik tariflerle Japon yemeklerini ve Japon kültürünü bizlerle paylaşan Ayumi aslında mutfak dünyasına çok uzak bir isim değil. Babası başarılı bir Fransız mutfağı aşçısı. Ayumi, çocukluktan başlayarak yemek kültürü konusunda çok şanslı bir ortamda büyüyor ve Türkiye gibi zengin bir mutfak kültürüne sahip bir ülkede yaşadığı için de şansının yanında olduğunu söylüyor.

KÖFTE BİLE VAR

Bizde Japonların sadece pirinç, çiğ balık yedikleri ile ilgili bir algı vardır. Ayumi, bu algıları tamamen ortadan kaldırıyor. Bu kitapta, birbirinden lezzetli suşilerden zengin çeşnili etlere, çorbalardan sebze yemeklerine kadar her şey var. Köfte bile var. Japon yemeklerinin en belirgin özelliği kullanılan malzemelerin doğal ve taze olması.

Malzemeler doğal haline en yakın şekilde pişiriliyor ve servis ediliyor. Hatta neredeyse pişirmiyorlar diyebiliriz. Ada ülkesi olması bakımından deniz ürünlerinin yer aldığı çok fazla yemek var, evet ama kırmızı ve beyaz et de tüketiliyor. Bunlar pişiriliyor tabii ki.

JAPON YEMEK KİTABI YOK

Ayumi, Türkiye''de hangi kitapçıya girse şöyle güzel güzel anlatılmış bir yemek kitabı bulamamış. Bulduğu kitaplar da hep başka dillerden çevrildiği için bir Japon gözüyle mutfaklarının anlatıldığı, yemek tariflerinin yer aldığı kitap yazmak istemiş ve başlamış çalışmaya. Ayumi''nin Türkçe olarak kaleme aldığı kitabın editörlüğünü Cumhur Öztürk yapıyor.

MALZEMELERİN TAZELİĞİ ÖNEMLİ

Türk insanın dünya mutfaklarının yakından takip ettiğini söyleyen Ayumi, ''Japon mutfağına beklediğinizden çok daha yakın hissedeceksiniz. Biz de sizler gibi kızartma ve haşlama yiyoruz. Sadece çiğ balık yemiyoruz. Ayrıca, Türkiye''de yetişen ürünler çok taze ve doğal ve bu ürünlerle Japon yemekleri yapmak çok güzel bir fikir. Çünkü Japon yemekleri daha çok malzemelerin tazeliğine önem veriyor'' diyor.

Türkiye''deyken Japonya''yı özlemedim

nJapon yemek kültürü denilince akla gelen ikinci şey çay olsa gerek. Japonlar da bizler gibi çaya çok düşkünler. Çay milleti diyebiliriz Japonlar için. Hem de çayın bin bir türlüsünü yaparlar. Ayumi, kitabında bu kültürü de es geçmiyor. İyi bir çay demlemenin bütün inceliklerini bir bir anlatıyor. Daha önce Amerika''da da yaşamış olan Ayumi, Türk kültürünü kendi kültürlerine çok yakın hissediyor. Öyle ki burada bulunduğu ilk yıllardan itibaren Japon yemeklerini özlememiş. ''Hiç zorlanmadım'' diyor. Türk yemeklerini çok beğenen Ayumi, Karadeniz yemeklerini çok seviyor.

Karidesli tava pilavı

1- Bir wok tavada bitkisel yağı kızdırın.

2- Yağ kızınca orta ateşte karidesi kavurun, rengi değişince bezelyeyi ilave edip 2 dakika pişirin.

3- Ateşi yükseltin, çırpılmış yumurtayı ilave edin, karıştırarak yumurtayı parçalayın.

4- Tuz ve karabiberi gohana ekleyin. Hepsini karıştırın.

5- Sıcak olarak servis edin.

Malzemeler

1 adet yumurta, 300 gram gohan (haşlanmış pirinç), 100 gram karides, 1,5 çorba kaşığı haşlanmış bezelye, 1 çorba kaşığı bitkisel yağ, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığıkarabiber

10 yıl önce