|

ÖNDER Başkanı 'Said Halim Paşa'da Siyaset Ahlakı'nı kitaplaştırdı

İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, İslamcılık, siyaset ve ahlak tartışmalarına yeni bir soluk getirecek bir kitaba imza attı. “Said Halim Paşa'da Siyaset Ahlakı” ismiyle yayınlanan kitap; fikirleri, eserleri ve devlet adamlığı ile Osmanlı Devleti'nin son dönemine damga vurmuş isimlerden biri olan Said Halim Paşa'yı konu alıyor.

Yeni Şafak
16:31 - 30/10/2015 Cuma
Güncelleme: 16:55 - 30/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu'nun kaleme aldığı “Said Halim Paşa ve Siyaset Ahlâkı" adlı eser, İlke Yayıncılık tarafından yayımlandı. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, Said Halim Paşa'nın hayatı ve eserleri; ikinci bölümünde dönemin düşünce akımları ve Doğu-Batı karşılaştırması biçiminde tartıştığı siyaset düşüncesi; üçüncü bölümde İslâm ahlâkı kapsamında ahlâk düşüncesi; dördüncü ve son bölümde ise Paşa'nın ahlâk düşüncesi ile siyasî tasavvurları arasında kurduğu ilişki ve devamlılık inceleniyor.



“Her yol Mekke'ye çıkar!"

Eserde, İslam düşünce tarihinin en temel konularından olan siyaset ve ahlâk arasındaki ilişki karşılıklı/döngüsel gibi görünse de Said Halim Paşa'da ahlâkın siyasetin temelini oluşturduğu, ahlâkın temelinin ise din olduğu vurgulanıyor. Bekiroğlu'na göre bu yaklaşım Said Halim Paşa'yı, siyaseti ve kurumlarını Batı'dan almaya çalışmanın, siyasetin ahlâkını yanlış mecrada aramak anlamına geleceği fikrine götürmüştür ki Paşa bu düşüncesini; “Her yol Roma'ya çıkar" yerine kullandığı “Her yol Mekke'ye çıkar" ifadesi ile sembolize etmiştir.






Fikirlerini uygulama imkanı bulan bir devlet adamı

Said Halim Paşa deyince ilk akla gelen hususlardan biri, hiç şüphesiz onun İslamcılık üzerine yazdıklarıdır. Son yıllardaki tartışmaların seyri; İslamcılığın tükenip tükenmediği üzerine yapılsa da, konunun özüne inildiğinde aslında tartışma konusu edilen İslamcılığın “siyaset"e ve “ahlâk"a ilişkin yaklaşımları ve duruşu olduğu görülür. Bu noktada Said Halim Paşa'nın teorik yaklaşımı kadar, sadrazam olarak görev yaptığı İttihat ve Terakki dönemindeki pratik yaklaşımları da bizler için önemli ipuçları veriyor. Bu noktada eser, okuruna, Said Halim Paşa'nın teorik ve pratik yaklaşımlarını karşılaştırmalı olarak görme imkânı da sunuyor.



Toplum, siyaset ve ekonominin olmazsa olmazı: İlla ahlâk!

Günümüzde sosyal, siyasi ve ekonomik alanda ortaya çıkan sorunlara dair yapılan tespitlere bakıldığında, söz konusu sorunlara ahlâkî değerlerin yitirilmesinin zemin hazırladığı görülüyor. Özellikle içinde yaşadığımız çağda mevcut kabuller ahlâkı, hayatın bütün alanlarının dışına itme konusunda birbiriyle adeta yarışıyor. Eser bu noktada mevcut güncel tartışmalara da ışık tutması bakımından ayrıca önem taşıyor.






Halit Bekiroğlu kimdir?

1975'te Elazığ'da doğdu. 1993'te Malatya İmam Hatip Lisesi'nden, 1997'de Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitenin İslam Felsefesi Bölümü'nde yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nde doktora eğitimini sürdürmektedir. Pek çok sivil toplum kuruluşunda görevler alan Bekiroğlu, hâlihazırda ÖNDER İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Haftalık Gerçek Hayat dergisinde yazan Bekiroğlu'nun “Hamira'dan Duşanbe'ye" isimli bir de şiir kitabı bulunmaktadır. İyi derecede Arapça ve Farsça; orta düzeyde İngilizce ve Rusça bilen yazar, evli ve 3 çocuk babasıdır.


#ÖNDER
#HALİT BEKİROĞLU
#Said Halim Paşa'da Siyaset Ahlakı
9 yıl önce