|

Önemli kongre İstanbul'da

Dünyanın önemli 3 karaciğer derneğinden biri olan APASL (Asian-Pasific Association for the Study of the Liver) bu yıl ülkemizde Gastroenteroloji ve Hepatoloji alanında uluslararası düzeyde muhtemelen 6.000’e varacak en yüksek katılımlı bir kongre düzenleyecek.

Yeni Şafak
09:52 - 13/01/2015 Salı
Güncelleme: 07:57 - 13/01/2015 Salı
Diğer

APASL Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Kadir Dökmeci, Mart ayında İstanbul’da düzenlenecek kongre ile ilgili şu bilgileri paylaştı:


“Daha önce, 2009 yılında 1000’e yakın katılımcı ile İstanbul’da yapılan 5. APASL STC toplantısının çok başarılı olması, bizleri APASL ana kongresinin  ülkemizde düzenlenmesi için cesaretlendirmiştir. İstanbul 2009 APASL STC toplantısı bilimsel başarısı yanında organizasyon ve sosyal program olarak da katılımcılardan tam not almıştır. İşte bu deneyim ve başarımız ile APASL yıllık ana kongrenin de ülkemizde yapılabilmesi için arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir çalışma ve gayret içerisine girdik. APASL seçici komitesine 2 kez müracaatla sunum yaptık fakat ancak üçüncü müracaatımızda, APASL yıllık kongresinin 12-15 Mart 2015 tarihinde  İstanbul’da yapılmasına karar verildi ve bu şekilde ülkemizde Gastroenteroloji ve Hepatoloji alanında uluslararası düzeyde bir ilki başarmış olacağız. Bu önemli toplantının Türkiye’ye alınması ve organizasyonunda Prof. Necati Örmeci, Prof. Selahattin Ünal ve Prof. Hasan Özkan, Doç. Mehmet Arhan ve Prof. Ismail Balık’ın da değerli katkıları olmuştur. Ülkemizden çok sayıda bilim adamının da konuşmacı olarak yer alacağı bu kongrede özellikle Asya, Avustralya, Avrupa, Amerika ve Afrikadan 170’e yakın çok değerli bilim adamlarının bu kongrenin bilimsel seviyesini çok üst düzeye çekeceği inancındayız. Bu kongrenin başarısında Türk Bilim adamlarının  katkıları, yardımları ve çabalarının da önemli rol oynayacağına inanıyoruz” diye konuştu.


HEPATİT B VE C MASAYA YATIRILIYOR

Türk Hepatolojisinin bilimsel aktivasyonunun arttırılması, ülkemizde yapılan bilimsel çalışmaların sunulması ve ülkemizin hepatit ve karaciğer hastalıkları profilinin yapılacak epidemiyolojik çalışmalarla ortaya konulması bu kongrenin getireceği önemli katkılar olacağını ifade eden Prof. Dr. Dökmeci şöyle devam etti:


“Tabii ki bu kongrenin ülkemiz açısından bir diğer önemi de değerli bilim adamlarımızın yapacağı araştırmalarının sonuçlarının bu uluslararası arenaya sunulmasıdır. Kongre Başkanı ve aynı zamanda APASL Başkanı olarak, bu kongrenin, ülkemizde bugüne kadar karaciğer hastalıkları alanında gerçekleştirilmiş en büyük bilimsel etkinlik olacağına, ülkemizin gerek coğrafi yapısı olarak gerekse de bilimin her dalında cevherler bulundurması açısından önümüzdeki yıllara bizlere ışık tutacağına inanmaktayım. APASL tarihinde ilk defa, Avrupa’ya köprü olan İstanbul gibi bir merkezde düzenlenmesi, sadece Asya-Pasifik bölgesine değil, Avrupa, Afrika ve hatta Amerika kıtasına hitap eden bir etkinlik haline gelmesine imkan vermektedir. Kongre düzenleme kurulu ve bilimsel program kurulu da bu doğrultuda 5 kıtayı kucaklayan bir program hazırlamıştır. Kapsadığı alan itibariyle, ülkemizden Gastroenteroloji ve Hepatoloji konusunda çalışan arkadaşlarımızın yanı sıra İnfeksiyon, İç Hastalıkları, Çocuk Gastroenterolojisi ve Cerrahi Gastroenteroloji alanlarında çalışan hekim arkadaşlarımızın da katılımı ile Türkiye’den 1.500, toplam 6000 katılımcı ön görülen APASL 2015 Kongresi için, değerli ilaç endüstrisi temsilcilerinin de görüş, katkı ve desteğini almak bizleri mutlu etmektedir. Kongre çok geniş bir bilimsel program içermektedir. Bu kongrede ülkemizde de önemli bir sorun olan Hepatit B ve C enine boyuna tartışılacaktır. Ülkemizde de Hepatit B’den korunmada uygulanan aşı programı Hepatit B’nin önlenmesinde en önemli yoldur. Ayrıca Hepatit B tedavisinde  etkin ilaçlar da mevcuttur. Hepatit C’de yeni çıkan ilaçlar, çok yüksek oranda bu hastalıkla savaşta etkindir. Karaciğer sirozu kanseri tedavisinde karciğer naklinin önemi vurgulanacaktır. Ülkemizde özellikle canlı vericiden yapılan karaciğer transplantasyonu sayısı dünyada ilk sıralarda olması karaciğer transplantasyonu konusunda ülkemiz deneyimlerinin ortaya konulması açısından da bu kongre önemli bir fırsat olacaktır. Avrupa ve Amerika karaciğer dernekleri ile ortak toplantılar düzenlenmesi ile bu kongre Dünya Karaciğer Kongresi hüviyetini kazanmıştır. Ülkemize gelecek katılımcılara en üst düzeyde bilimsel ziyafet sunarken Türk misafirperverliğini de göstereceğiz. Önümüzde 2 aylık bir süre kaldı ve biz bu kongreye Türk hepatolojisinin başarısı için çok yoğun, bilinçli ve programlı bir şekilde hazırlanmaktayız” dedi.


Kongre ile ilgili detaylı bilgi ve bilimsel program http://www.apasl2015.org/ adresinde yer almaktadır.

#Türk Hepatolojisi
#KARACİĞER
#Prof. Dr. A.Kadir Dökmeci
#APASL
#Asian-Pasific Association for the Study of the Liver
9 yıl önce