|

Oscar 80. kez sahibini bulacak

Aa
00:00 - 16/02/2008 Cumartesi
Güncelleme: 15:44 - 16/02/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Oscar 80. kez sahibini bulacak
Oscar 80. kez sahibini bulacak

Bu yıl Hollywood senaristlerinin grevinin gölgesinde kalacağı yönünde aylardır süren tartışmalar yaşanan Oscar ödülleri, 24 Şubat'ta 80. kez sahiplerini bulacak.



Sunuculuğunu televizyon sunucusu ve komedyen Jon Stewart'ın üstleneceği törende, ödülleri dağıtacak ünlüler arasında Tom Hanks, Harrison Fordile Nicole Kidman da yer alıyor.



BBC'nin internet sitesi ile Oscar ödüllerinin resmi sitesinde yer alan haberlere göre, Oscar törenine ilişkin hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Kodak Tiyatrosu'nun ev sahipliği yapacağı törenin senaristlerin grevinden etkilenmemesi için organizatörler yoğun bir çaba içerisine girdi. Film Sanatları ve Bilimleri Akademisi Başkanı Sid Ganis, törenle ilgili hazırlıkların başarılı biçimde sürdüğünü söyledi. Ganis, bugüne kadar çok başarılı ve büyük bir şov olarak bilinen törenin aynı biçimde gerçekleşmesi için tüm güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.



Gecenin prodüktörü Gil Cates de grevin bazı aksaklıklara yol açtığını,ancak törenin akışına ilişkin metnin tamamlanması için uğraştıklarını belirtti. Cates, "Ancak bu olacak. Orada duyacaksınız. Söz veriyorum"diyerek ekibine olan güvenini dile getirdi.



JON STEWART SUNACAK



Törende ünlülerin ödül dağıtımında yer alıp almayacağı yönündeki kuşkular da giderek dağılıyor. Sunuculuğunu televizyon sunucusu ve komedyen Jon Stewart'ın üstleneceği törende, James McAvoy, George Clooney, Cate Blanchett, Renee Zellweger,Tom Hanks, Harrison Ford ve Nicole Kidman da kazanan sanatçılaraödüllerini verecek.



Ayrıca, geçen yıl Oscar ödülü kazanan Forest Whitaker ve Dame Helen Mirren da ödül dağıtacak ünlüler arasında yer alacak. Gecede Amy Adams ve Jon McLaughlin de performans sunacak.Oscar törenlerine her yıl ünlü Kodak tiyatrosu ev sahipliği yapıyor.Kodak Tiyatrosu'nda, ayrıca konser, şov, tiyatro performansları ve önemtaşıyan organizasyonlar da düzenleniyor.Kasım 2001'de kapılarını açan tiyatro sahnesi, şimdiye değin Barbra Streisand, Paul McCartney, Cher, Sting, Prince, Celine Dion, the Dixie Chicks, Santana, Paul Newman, Julia Roberts, Jack Nicholson, Goldie Hawn gibi ünlüleri de ağırladı.Amerikan Film Akademisi'nin sekreteri ve yardımcı yönetmen Margaret Herrick'in "Oscar Amca"sına benzediği için isminin "Oscar" olduğu yönünde rivayet bulunan altın heykelcik ise zorlu bir çalışmanın ürünü. Boyu 34,29 santimetre (13,5 inç) ve yaklaşık 4 kilogram olan Oscar heykelciği, önce bir metal alaşımdan imal ediliyor, daha sonra bakır, nikel, gümüş ve son olarak da 24 karatlık altınla kaplanıyor. Metro-Goldwyn-Mayer'in baş sanat direktörü Cedric Gibbons'ın tasarımını yaptığı heykelcik, Los Angeles'lı sanatçı George Stanley tarafından yapıldı. İlk Oscar törenlerinin düzenlendiği 16 Mayıs 1929 tarihinden bu yana 2 bin 622 Oscar heykelciği sahiplerine sunuldu.



16 yıl önce