|

Tarihin ötesinden ses veren iyilik

Türkiye ile Japonya arasında uzun yıllardır devam eden dostluk, “Ertuğrul 1890” filmiyle pekişiyor. Başrolünde Masaaki Uchino ve Kenan Ece’nin olduğu yapım, tarihi iki olay üzerinden insan ilişkilerini ön plana çıkartıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/12/2015 Pazar
Güncelleme: 20:01 - 26/12/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kar Korsanları, Toz Bezi, Saklı ve Delibal'dan sonra bu hafta vizyona giren yerli filmlerden biri de Ertuğrul 1890. Türkiye ve Japonya arasında 125 yıl önce başlayan dostluğun tarihi temellerini anlatan yapımın kadrosunda Kenan Ece, Masaaki Uchino, Alican Yücesoy, Shiori Kutsuna ve Uğur Polat gibi yerli ve yabancı birçok isim bulunuyor. Türk – Japon ortak yapımı olan projenin senaryosu Eriko Komatsu'ya ait. Yönetmen koltuğunda ise Mitsutoshi Tanaka'yı görüyouz.







En zor dönemlerinden birini geçiren Osmanlı Devleti, itibarını arttırmak ve Batı karşısında hala ayakta olduğunu gösterebilmek için Japonya'ya bir iade-i ziyaret gerçekleştirmeye karar verilir. II. Abdülhamid'in Japon İmparatoru Komeii'ye mücevherli imtiyaz nişanı ve başka diğer hediyeleri götürmek üzere yola çıkan gemi, yolculuğa tam hazır mıydı, bu soru halen tam olarak cevaplanabilmiş değil. Dönüş yolunda fırtınaya yakalanan gemi, içindeki birçok mürettebat ve yüksek rütbeli askerle batar. Fakir bir bölge olan ve balıkçılıkla geçinen Kushimoto adasında yaşayanlar, büyük bir fedakarlık örneği göstererek dillerini dinlerini milletlerini bilmedikleri bu insanlara yemek, kıyafet ve sağlık malzemesi yardımında bulunurlar.







95 yıl sonra yeniden


Ertuğrul Faciası'nı merkezine alan yapımda, iade-i iyilik denebilecek bir olay da yer alıyor. 1985 yılında yaşanan ve 300'e yakın Japon'un Tahran'dan Türk uçaklarıyla kurtarıldığı olaya da yer veriliyor. Irak - İran savaşı sırasında yabancı milletlerin hepsi bu ülkeleri terk etmek zorunda kalır. Ülkeye geri dönmek için havaalanına toplanan Türkler'i ise zorlu bir seçim beklemektedir. Ya Türkiye'den gelen kurtarma uçağına bineceklerdir ya da savaşın atmosferinden etkilenip yardım gönderilmeyen Japonlar'a haklarını devredeceklerdir. Tarih içindeki zaman atlamalarıyla ortak acı ve sevinçlerin başarıyla yansıtıldığı filmde iyilik duygusunun din, dil ve ırk ayrımı gözetmeden her insanda var olabileceği gösteriliyor. Dram-savaş türündeki yapım, her yaştan seyirciye hitap ediyor. Umarız ki “bu iyi kalpli insanların değeri zamanın ötesine” taşınacaktır.



#Ertuğrul 1890
#Kar Korsanları
#Toz Bezi
#Saklı
#Ertuğrul Faciası
8 yıl önce