|

'Padişah besteleri' CRR'de olacak

Padişahların saraydaki özel dairelerinde dinledikleri besteleri, 11 Aralık'ta, CRR'de izleyiciler ile buluşacak.

00:00 - 2/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 17:03 - 2/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
'Padişah besteleri' CRR'de olacak
'Padişah besteleri' CRR'de olacak

Osmanlı enstrümantal müziği eserleri, ilk defa 17. yüzyılın ilk çeyreğinde, imparatorluk başkenti İstanbul'da yaşayan Avrupalılar tarafından notaya alındı. Ancak, Alberto Bobowski ve Dimitrius Cantemir gibi tarihçi olarak tanınan kişilerin notaya kaydettikleri bu eserlerin çoğu zamanla unutuldu ve sonraki yüzyıllarda hemen hiç çalınmadılar.




Türkiye'nin önde gelen kemençe virtüozu Derya Türkan'ın, Türkiye'nin seçkin çellisti Uğur Işık ve Fransız kontrbasçı Renaud Garcia-Fons ile birlikte, 17. yüzyılın ilk çeyreğinde İstanbul'da yaşayan Avrupalılar tarafından bestelenen eserleri çağdaş bir yorumla icra edeceği konser, 11 Aralık'ta, Cemal Reşit Rey (CRR)'de olacak.




Konserde, çoğu ilk defa çalınacak üç asır öncesinin eserleri, modern bir anlayışla sentezlenerek dinleyenlere sunulacak.




Konserin repertuarında yeralan eserler, Osmanlı padişahlarının saraydaki özel dairelerinde dinlemeleri için bestelenmişlerdir. Besteciler, imparatorluğu oluşturan değişik uluslara mensup kişilerdir ve eserler Osmanlı İmparatorluğu'na 17. yüzyılda hâkim olan ezgi anlayışını yansıtmaktadır.


17 ve 13 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi'nde ve Biletix'ten edinilebilir.








14 yıl önce