|

Pasaport Programı Kültür Gezisi

Beyoğlu Belediyesi'nin, ilçenin tarihi ve turistik yerlerinin gezdirilmesi kapsamında hazırladığı "Pasaport Kültür Gezisi" projesine 10 yılda 100 bin çocuk katıldı.

Yeni Şafak
15:03 - 29/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:07 - 29/04/2015 Çarşamba
AA

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, gezilerin ilçeye ve turizm sektörüne katkılarının değerlendirildiği toplantıda yaptığı konuşmada, 11 yıldır eylemlerini kültür ve turizm üzerine konuşlandırdıklarını söyledi.



Kültür ve turizm hedeflerinde gençler ve çocukların bulunduğunu, bu kapsamda 10 yıl içerisinde Pasaport Programı'nı ihdas ettiklerini belirten Demircan, "Her gün 50 çocuğumuzu okullardan alıyoruz. Onlara yetişkin ve bir turist muamelesi yapıyoruz. Şapkaları, tişörtleriyle bir turistin olmazsa olmaz argümanıyla haritasıyla etrafı dolaştırıyoruz. Başında da bir rehber vardır" dedi.



Demircan, 100 bin çocuğun programa katıldığını, 55 bin çocuğun Kefken Kampı'na gittiğini ifade ederek, çocuklara şehri tanıtmaya çalıştıklarını anlattı.



İlçedeki turizm hareketliliğinin her yere yayıldığını anlatan Demircan, "İlçede 2004'te 6 bin yatağımız vardı, bugün 40 binden fazla yatağımız var. Beyoğlu genelinde 2004'te 80 bin istihdam vardı, bugün 180 bin oldu. 2004'te 800 turistik işletmemiz vardı, 4 bini aştı. Beyoğlu yenileniyor" bilgisini verdi.



"Türkiye artık iyi bir müşteri"


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başaran Ulusoy, turizmin farklı grupları bir arada tutabilen, birleştiren bir sektör olduğunu vurgulayarak, sermayelerinin, kültür varlıkları ve gelenekler olduğunu söyledi.



Sermayeleriyle turizmi birleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Ulusoy, "Türkiye'de 2000 yılında gezen vatandaş sayımız 568 bin kişi. 2014 yılında bu sayı 14 milyon 200 bin oldu. Bunun 8 milyon 100 bini yurtdışına gitmiş. Türkiye artık iyi bir müşteri. Türkiye artık zaman zaman yurtdışında kaşınacak değil, okşanacak bir ülke. Zaman zaman karşımıza çıkanların ve vize koyanların, bir gün kendilerine vize konulacağını hesap etmesi lazım" diye konuştu.



Türkiye'nin 2023 yılında 35 milyon insanı gezdirmeyi hedeflediğini belirten Ulusoy, müzelere ziyaretçi hedeflerinin ise 50 milyon olduğunu bildirdi.



Beyoğlu Belediyesi'nin başlattığı hareketin, müşteri potansiyellerini artırdığını ifade eden Ulusoy, bu gençlerin gelecekte kendi müşterileri olacağını anlattı.



Müze kart sayısının 5 milyon 200 bine çıktığını, turizmin yüzde 6,97 istihdam yaratan bir sektör olduğunu aktaran Ulusoy, "Turizm, ihracatımızın yüzde 21,8'ini karşılayan, bütçe açığının yüzde 40,6'nı kapatan bir sektör" ifadelerini kullandı.



Başaran Ulusoy, İstanbul'un başlı başına bir marka olduğunu belirterek, "Beyoğlu'nda rahatlıkla gezmeyi, aklına gelenin cadde ortasına masa koyacağı değil, efendi gibi eğleneceği mekanları yaratıyorsanız, o zaman İstanbul, İstanbul olur" dedi.



"Sokaktaki insanın eğitilmesi lazım"


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye'de turizm eğitiminin şart olduğu görüşünü yineledi.



Bayındır, "Herkes anladı ki; bir üniversite, bir lise daha açılsın. Öyle turizm eğitimi değil. 'Sokaktaki insana turizmin ne olduğunu anlatabilirsek, bu işi yüzde 90 başarmış sayılırız' diye düşündük. Bir turist geliyor, ben çok iyi davranıyorum. Memnun. Acentesi yerlere yatıyor mutlu etmek için. Memnun. Bir iki dakika ayrılıyor oradan taksici dolandırıyor veya simitçi ona kötü bir muamele yapıyor ya da birisi bayat bir şey veriyor, parasını alıyor. Bütün verdiğimiz hizmetler bir anda sıfıra iniyor. Bunların olmaması için sokaktaki insanın eğitilmesi lazım. Nasıl eğiteceğiz sokaktaki insanı? İşte muhteşem bir pasaport programı var. Burada gençlerimizi yetiştiriyor."



Konuşmaların ardından Ulusoy ve Bayındır, turizme katkılarından dolayı Demircan'a plaket verdi.



Programda çekilişle proje kapsamında 100, 101, 102'inci çocuklar tespit edilerek, bazı hediyeler sunuldu.

#Beyoğlu
#TUROB)
#TURSAB
#Başaran Ulusoy
#Timur Bayındır
#Pasaport projesi
9 yıl önce