|

Popüler diyetler gizli açlığa neden oluyor

Sabri Ülker Vakfı, 4. Uluslararası Gizli Açlık Konferansı’na “Popüler Diyetler ve Sağlık Etkileri: Gizli Açlığa Yol Açar mı?” başlıklı bilimsel oturumla katıldı. Katılımcılar popüler diyetlerin kulaktan dolma uygulanarak gizli açlığa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Çağlar Çağatay
04:00 - 10/03/2019 Pazar
Güncelleme: 18:33 - 9/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Stuttgart
Stuttgart

Beslenme sadece karın doyurmak değil. Vücut için gerekli besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almak gerekir. Çünkü insan vücudu fiziksel ve mental sağlık üzerinde doğrudan etkili olan ancak sentezleyemediği, elzem aminoasitleri ve mikro besin öğelerini yani vitamin ve mineralleri besinlerden sağlar. Vitamin, demir, çinko, iyot, selenyum ve hayati önem taşıyan mikro besin öğelerinin yetersizlikleri sonucunda ortaya çıkan soruna gizli açlık deniyor. Hem yetersiz hem de aşırı beslenme durumunda ortaya çıkabilen gizli açlık, kişinin bağışıklık sistemini zayıflatıp, fiziksel ve zihinsel gelişmeyi önlüyor ve hatta ölümle sonuçlanabiliyor.


HER 9 KİŞİDEN 1’İ GİZLİ AÇ

Toplumun beslenme ve sağlıklı yaşam konularında bilinçlenmesine katkı sağlama hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı, gizli açlık konusundaki en önemli etkinliklerden biri olan 4. Uluslararası Gizli Açlık Konferansı’na “Popüler Diyetler ve Sağlık Etkileri: Gizli Açlığa Yol Açar mı?” başlıklı bilimsel oturuma ev sahipliği yaparak katıldı. Oturumda Hohenheim Üniversitesi Biyolojik Kimya ve Beslenme Bölüm Başkanı Prof. Hans Konrad Biesalski, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) Genel Direktörü Dr. Laura Fernández Celemín, Sabri Ülker Vakfı İletişim Direktörü Selen Tokcan ve İletişim Bilimleri Enstitüsü kurucusu Prof. Dr. Ali Atıf Bir’in konuşmaları yer aldı. Konferansta diyetlerin, vitamin ve mineral eksikliği olarak tanımlanan “gizli açlık” ile ilişkisinin irdelendi. Popüler diyetlerle ilgili iletişim kanalarında gündeme gelen haberlerin bireyleri yanlış yönlendirebildiğine ve çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinildi. Dünyada her 9 kişiden 1’inin mücadele ettiği gizli açlığa ilişkin önemli veriler paylaşıldı.


ZEVKLİ MEYDANLAR VAR

İki gün süren Stuttgart seyahatimizde sizin için kenti dolaştık, Michelin yıldızlı aşçı Armin Karrer ile yemek workshop’una katıldık. Almanya’nın 6. Büyük şehri olan Stuttgart, 550 bin nüfusa sahip bir kent. Almanya’nın endüstriyel anlamda en aktif şehri olan Stuttgart Porsche, Mercedes-Benz, Bosch, SAP gibi otomotiv alanlarında dünyanın en büyük markaları haline gelmiş şirketlere ev sahipliği yapıyor. Dağlık bir bölge üzerine kurulu kent ayrıca doğal güzelliklerin tarihi binalarla bütünleştiği yapısıyla dikkat çekiyor. Kentin bu özelliklerinden dolayı Stuttgart gezilecek yerler listesinin büyük çoğunluğu endüstriyel müzelerden, parklardan ve bir zamanlar Württemberg Hanedanı’nın kullandığı şatolardan oluşuyor.

Özel bir yemek deneyimi

Şehir Alman mutfağının yansıtmasının yanında kendine has bir ayrı bir yemek kültürü de oluşturmuş. Kentin Yosh ve La Fenice restoranlarında farklı lezzetleri deneyebilirsiniz. Michelin yıldızlı aşçı Armin Karrer ile Armand Yemek Okulu’nda bir araya geldim. Yıldız şef Armin Karrer’ın “avui” restoranı, Almanya’nın en iyi restoranlarından biri. Gurme restoranı “avui”, avant-garde mutfağı ile özel bir yemek deneyimi sunuyor. Karrer’in pişirme tarzı, moleküler mutfağın temel unsurlarını ele alarak modernleştiriyor. Armand aşçılık okulunda çeşitli yemek pişirme tekniklerini deneme fırsatı yakaladım.


#Armand Yemek Okulu
#Sabri Ülker Vakfı
#Gizli açlık
5 yıl önce