|

Renk körlüğü kuşaklar boyu devam ediyor

Renk körlüğü kırmızı, mavi ve yeşil rengin birinin ya da beraberce ikisinin görülemediği doğumsal bir bozukluk. Ne yazık ki renk körlüğü bir kuşağı atlayıp bir sonrasında ortaya çıkabiliyor

00:00 - 14/03/2008 Cuma
Güncelleme: 00:26 - 14/03/2008 Cuma
Yeni Şafak
Renk  körlüğü  kuşaklar boyu devam ediyor
Renk körlüğü kuşaklar boyu devam ediyor

Görme kabiliyetimiz ışığın göze düşmesi sonucunda gerçekleşir. Retinadaki görmeyi " basil " ve " koni " denilen iki ayrı hücrenin sağladığına dikkat çeken Dünya Göz Hastanesi Op. Dr. Levent Akçay, basil hücrelerin karanlıkta görmeyi ve aydınlık karanlık adaptasyonunu sağladığını dile getirdi. Akçay sözlerini şöyle sürdürdü, renkli görmeyi ise retinadaki koni hücrelerimiz sağlar. Üç ana renk ve bu üç renge denk gelen üç koni tipi vardır. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi renkleri algılayan koni hücreleridir.

Renkleri algılayan koni hücreleridir, kırmızı koni yoksa kırmızı renk görülmez. Yeşil koni yoksa yeşil renk görülmez, yani hangi rengin konisi yoksa o rengi göremeyiz hatta bazen 2 rengin de ko-nisi olmadığından dolayı her iki rengi de göremeyebiliriz. Her 20 erkekten ve 200 kadından birinde vardır. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez.

BU HASTALIK IRSİDİR...

Renk körlüğü genelde ırsidir ve tedavi edilemez. Renk körlüğü olan babalar renk körlüğü taşıyıcısı durumundadır. Kadınlar, kendileri renk körü olmadan kırmızı - yeşil renk körlüğünü çocuklarına geçirebilir. Erkekleri daha fazla etkileme eğilimi gösteren renk körlüğü ise, bir kuşağı atlayıp bir sonrakinde ortaya çıkabilir.

TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Renk körlüğünün yaygın ve kalıtsal olan tipinin tedavisi yoktur. Görme sinirinin zayıflamasına bağlı olan ve görme bozukluğu ile seyreden renk körlüğü ise bir ölçüde düzeltilebilir yada en azından ilerlemesi engellenebilir. Renk körlüğü doğuştan olduğu zaman zararsızdır. Renk körlüğünün tedavisi gerçekleşemese de haploskopik filtreler kullanarak renk algılamayı kolaylaştırabilir. Renk körlüğü olan kişiler şimdiye kadar görülmeyen renkleri görmüş olurlar, renkler parlaklaşır, bu güne kadar da gördüğü renkleri de daha zengin ve parlak görmeye başlarlar. Bu bir tedavi şekli değildir. Sadece kullanıldığı zaman renk algısını arttıran bir yöntemdir.”


Evde kendi kendinize test yapabilirsiniz?

Renk körlüğünün açığa çıkarılması ve renk görme bozukluğunun tipinin belirlenmesine yarayan pek çok test vardır. Bunlardan en basit olanı ve evinizde yapabileceğiniz, bir kişinin yardımıyla karıştırılmış renkli iplerin ayrılmasını sağlamaktır. Renk görme ile ilgili problemi olanlar bu işlemi beceremezler.Teşhiste ayrıca ishihara kitapçığı da kullanılmaktadır. Renkli noktaların içine renk körlüğünü veya renk görme bozukluklarını ortaya çıkaracak şekilde özel olarak renkli sayılar, şekiller veya harfler yerleştirilmiştir. Renk görme problemi olan kişiler bu harf, şekil veya sayıları ayırt edememekte; böylece teşhis konulmuş olmaktadır.




16 yıl önce