|

Romalı sinemaseverlere Türk filmleri müjdesi

Roma'da gelecek ay dördüncüsü düzenlenecek Türk Filmleri Festivali'nin Onursal Başkanı Yönetmen Ferzan Özpetek, "festivalin Romalı sinemaseverlerde bağımlılık yarattığını" söyledi.

Yeni Şafak
13:10 - 22/03/2015 Pazar
Güncelleme: 11:12 - 22/03/2015 Pazar
AA

Özpetek'in onursal başkanlığında, Serap Engin'in yönetimindeki SRP istanbul tarafından ilk 2011 yılında yapılan ve o dönemden bu zamana Türk sinemasının pek çok önemli eserini İtalyan sinemaseverlerle buluşturan festival, 15-19 Nisan'da 4. kez Romalılarla buluşacak.



Bu sene içerisinde bir kitap ve bir filmini daha hayranlarıyla buluşturmanın yoğun hazırlığı içerisindeki Özpetek, bütün bu çalışmaları arasında Roma'da son yıllarda gelenekselleşen festival için de kolları sıvadı.



Festival hazırlıklarını gazetecilere değerlendiren Özpetek, bu yıla kadar genellikle eylül ya da ekim aylarında yapılan festivalin bu sene Nisan ayına alınmasının ilk başta festivalin ve dolayısıyla Türk sinemasının takipçilerinde şok etkisi yarattığını söyledi. Romalı sinemaseverlerin, festivalin bir daha yapılmayacağı endişesiyle kendisini çok aradığını anlatan Özpetek, “Geçen sene yapmadık diye herkes 'niye yapmadınız' diye arıyordu. Bu bilinç çok hoş" dedi. Usta yönetmen, bu bilincin festivalin gelenekselleşmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.



Bizzat tanıdığı ve filmlerini severek izlediği pek çok yönetmenin filmlerinin gösterileceğini ifade eden Özpetek, “Bu filmleri bir şekilde burada göstermek güzel. Zaten ikişer kez gösterilecekler. O yüzden de çok destek var. Bazı tanıdığım insanlar var birinden çıkıp diğerine giriyor. Bunları duymak, bilmek güzel. Gurur duyuyor insan" diye konuştu.



“Hümeyra neye elini atsa çok başarılı"


Daha önce Yavuz Turgul, Nuri Bilge Ceylan ve Yılmaz Güney'e verilen Festival Onur Ödülü'nün bu yıl Hümeyra'ya verileceğini açıklayan Özpetek, “Hümeyra, benim yıllardır çok beğendiğim, çok sevdiğim, oyunculuğu, şarkıcılığı, her şeyden çok insanlığı, hayata karşı olan tavrıyla çok takdir ettiğim bir insan" dedi.



Festival komitesi olarak bu yılki ödülü Hümeyra'ya vermeye karar verdiklerini aktaran Özpetek, “Türk sinemasının, Türk sanatının diyelim çünkü kadın neye elini atsa çok başarılı. Şimdi çok güzel resimler yapıyor. Her şeyde çok başarılı. O yüzden önemli sanatçılardan biri" ifadesini kullandı.



Roma'da 12 Türk filmi gösterilecek


Özpetek, bu yıl 12 filmin Romalı sinemaseverlerle buluşacağı bilgisini vererek bu filmlerin; Unutursam Fısılda, Neden Tarkovski Olamıyorum, Bir Varmış Bir Yokmuş, Sesime Gel, Düğün Dernek, Pek Yakında, Dedemin İnsanları, Bir Fincan Türk Kahvesi, Nar Zamanı, Dün Bugün Yarın, İrme ve Bir Maç Günlüğü olduğunu aktardı.



Çağan Irmak'ın yönetmenliğini yaptığı “Unutursam Fısılda" filmiyle açılışı 16 Nisan akşamı Roma'daki ünlü Barberini sinemalarında yapılacak festivalin gala gecesini Mehmet Günsür sunacak. Gecede, Festivalin Onursal Başkanı Özpetek, bu yılki onur ödülünü sanatçı Hümeyra'ya takdim edecek.

#Ferzan Özpetek
#4. Roma Türk Film Festivali
#Roma
#Hümeyra
#Sinema
#Film Festivali
9 yıl önce