|

Rus çocuğun gözlerini Türk doktor kurtardı

Türk doktorlar, 5 yaşındaki Rus çocuk Vsevolod Sidorov'un, göz köklerindeki 'Retinoblastom' tümörü ile sağ bacağında ortaya çıkan 'Osteosarkom' isimli en kötü huylu kemik kanserini tedavi etti

Aa
00:00 - 6/05/2011 Cuma
Güncelleme: 23:32 - 5/05/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Rus çocuğun gözlerini  Türk doktor kurtardı
Rus çocuğun gözlerini Türk doktor kurtardı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Harzem Özger, Rusya'da yaşayan hastanın, aniden iki gözünde de görme kaybı oluşması üzerine, doktora başvurulduğunu söyledi. 'Rusya'da yapılan bir tetkik sonucu, burada bir tümör oluşumu olabileceği, ama bunun ne olduğunu anlamak için gözlerinden birinin çıkartılıp, tanı konulması gerektiği söyleniyor. Bunun üzerine anne, bunun bir başka yolu olabileceği düşüncesiyle araştırmaya giriyor' diyen Prof. Dr. Özger, ailenin iş ilişkileri dolayısıyla Türkiye'de bulunan yakınları vasıtasıyla yaklaşık 1 yıl önce buraya geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Özger, Türkiye'de yapılan ilk tetkiklerde, göz köklerinde 'Retinoblastom' denilen kötü huylu bir tümör olduğunun anlaşıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Bunun tedavisinin de iyi bir kemoterapi olduğu anlaşıldı ve hasta beraber çalıştığımız Onkolog Prof. Dr. Rejin Kebudi tarafından tedaviye alındı. Çok başarılı bir kemoterapi sonunda gözleri tamamen kurutuldu. Yani gözü çıkartılacak hastanın gözleri kurtarıldı. Ancak bir müddet sonra incelememizde sağ bacağında ciddi bir tümör tespit ettik” dedi.

HEDEFİMİZ ÖNCELİKLE HAYATINI KURTARMAKTI

Bunların ardından hemen kemoterapiye başladıklarını ve hastanın da kemoterapiye gayet iyi bir cevap verdiğini belirten Özger, bu tedavi sonucunda da tümörün ameliyatla çıkarabilecek hale geldiğini aktardı. Prof. Dr. Özger, 'Cerrahi tedavide hedefimiz önce çocuğun hayatını kurtarmak, sonra bacağını kurtarmak, daha sonra da yapacağımız tamir sistemi ile çocuğun hem bacağının korunmasını ve çalışmasını hem de mümkünse uzamasını sağlamaktı. Bu ameliyatlarda canlı ya da cansız malzemeler kullanılıyor. Biz kendisinden alınan canlı dokularla bu işi yapmak istedik. Kullandığımız yöntem daha önce hiç tarif edilmedi. İlk defa tarif ediliyor' dedi.


Bizler bir sanatkarız

Prof. Dr. Özger, herkesin Türk doktorlarına ve Türkiye'deki tıbba güvenmesini istediğini belirterek, 'Bizler bilimi kullanan sanatkarlarız. Bu sanatkarların, sanat üretmek için morale ihtiyacı var. Gördüğünüz gibi Rusya gibi son derece gelişmiş bir ülkeden, böylesine karışık bir hastalığa çare bulabilmek için hastalar Türkiye'ye geliyor. Onkolog Prof. Dr. Rejin Kebudi, mikro cerrahi yapan Prof. Dr. Murat Topalan ile benim de içinde bulunduğum ekip ile dünyada bu tür hastaları en yüksek düzeyde tedavi edebilen bir birikime ve deneyime sahibiz' diye konuştu


13 yıl önce