|

Şahan Gökbakar'ı zayıflatan diyet: Ketojenik diyet

Ünlü komedyen Şahan Gökbakar, 5 ayda 28 kilo verdiğini ve bunu ketojenik diyet ile başardığını açıkladı. Son dönemin en popüler diyetlerinden olan katojenik diyetin ne olduğunu ve ipuçlarını sizler için toparladık.

09:47 - 29/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 10:52 - 29/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Şahan Gökbakar
Şahan Gökbakar

Ketojenik diyet, son dönemin en popüler diyetlerinden. Şahan Gökbakar'ın da zayıflamasında büyük etkisi olduğunu açıkladığı ketojenik diyet herkesin merak konusu oldu. Hollywood yıldızlarından sonra Türk ünlülerin de dikkatini çeken ketojenik diyet, sağlıklı kilo vermede oldukça etkili.

Ünlü komedyen Şahan Gökbakar da 5 ayda 28 kilo verdiğini ve bunu ketojenik diyet ile başardığını açıkladı.


  • "Son dönemlerde en çok duyduğum şey "zayıflamışsınız" ve beraberinde gelen birçok soru... Kısa bir bilgilendirme yapayım. Her hangi bir operasyon geçirmedim mide ile ilgili, tamamen yeme içme değişikliği yaptım... Geçen Kasım ayı itibariyle 'Ketojenik beslenme' uyguladım... Nedir Ketojenik beslenme, internetten araştırırsınız... Toplamda 27-28 kilo verdim 5-6 ay gibi bir sürede... Fazla kasmadan devam edip, biraz daha vereceğim... Azim, kararlılık ve irade dilerim tüm kilo vermek isteyenlere..."

Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı diyetlerle birçok yönden ortak noktaları olan çok düşük karbonhidrat içeren fakat yüksek yağ barındıran bir diyet olarak tanımlanmaktadır. Bu diyet çeşidi karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve bu kesintiyi yağ ile değiştirmeyi amaçlar. Karbonhidrattaki bu azalma, vücudunuzu ketoz adı verilen bir metabolik duruma getirir. Bu metabolik fazda, vücudunuz enerji için yağ yakma konusunda inanılmaz derecede istekli hale gelmektedir. Aynı zamanda vücut yağı karaciğerde, beyne enerji sağlayabilen ketonlar haline getirmeye başlar.

Ketojenik diyet türleri

Standart, Döngüsel, Hedefli ve Yüksek Proteinli olarak çeşitleri mevcuttur.

  • • Standart ketojenik diyet
    (SKD): Bu çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Genellikle yüzde 75 yağ, yüzde 20 protein ve sadece yüzde 5 karbonhidrat içermektedir.
  • Döngüsel ketojenik diyet
    (DKD): Bu diyet tipi, yüksek karbonhidrat dönemleri ile ketojenik günlerin harmanlanması ile oluşmaktadır. 2 yüksek karbonhidrat gününün ardından 5 ketojenik gün gelmektedir.
  • Hedefli ketojenik diyet
    (HKD): Bu diyet, antrenmanlar doğrultusunda diyete karbonhidrat ekleyebilmeyi sağlar. Ketojenik diyet yemekleri yenilmesinin yanı sıra karbonhidrat içeren yiyecekler de egzersiz oranına göre tüketilebilmektedir.
  • • Yüksek proteinli ketojenik diyet:
    Bu tip, standart ketojenik diyete benzer, ancak daha fazla protein içerir. Bu oran genellikle yüzde 60 yağ, yüzde 35 protein ve yüzde 5 karbonhidrattır.

Bununla birlikte, sadece standart ve yüksek proteinli ketojenik diyetler yoğun olarak çalışılmıştır. Döngüsel veya hedefe yönelik ketojenik diyetler daha ileri yöntemlerdir ve temel olarak vücut geliştiriciler veya sporcular tarafından kullanılır.

Çoğunlukla kişiler standart ketojenik diyet (SKD) uygulamaktadır, ancak aynı prensiplerin çoğunluğu diğer versiyonlar için de geçerli olabilmektedir.

Ketojenik diyetten daha verimli sonuç almanızı sağlayacak ipuçları:

- Karbonhidratı kestiniz ancak yağda elinizi korkak alıştırmayın. Yağ tüketimini artırın ki vücut enerji sağlayabilsin. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar, ketojenik diyette sık sık tüketilebilir.

- Sebzeleri buharda pişirin veya yemeğini yağda kızartmayın. Kızartma hiçbir diyette iyi olarak kabul edilen bir tür değil.

- Protein tüketimini dikkatli yapın. Ton balığı gibi orta dozda protein besinleri tercih edin.

- Ketojenik diyet karbonhidratları sınırlandırıp yağlara yönelim sağladığı için öncelikle herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin uzman görüşü alması lazım. Özellikle diyabet ya da yüksek tansiyon sorunlarınız varsa doktorunuza danışmanız şart.

- Yüksek protein alımı bir süre sonra rahatsızlanmanıza ve vücudunuzun yorulmasına neden olabilir. Aşırıya kaçmadan porsiyonlarınızı ayarlayın.

- Her diyette olduğu gibi ketojenik diyette de dikkat etmeniz gereken en önemli nokta günlük su tüketimine dikkat etmek. Çünkü protein ve yağ alımının yüksek olduğu bu diyette vücudun daha fazla suya ihtiyacı olacak.

Ketojenik diyet faydaları ve etkileri

20’nin üstünde çalışma ketojenik diyetin kilo kontrolü ve hatta diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı faydaları olabileceğini ortaya koymuştur. Ketojenik diyetler iyileşmeye yardımcı olabilen diyet çeşitleri arasında yer almaktadır.

Ketojenik beslenme kilo vermeye de yardımcı olabilmektedir. Ketojenik diyet uygulamak, kilo vermek ve hastalıklar için risk faktörlerini azaltmak için etkili bir yoldur.

Aslında, araştırmalar ketojenik diyetin sıklıkla önerilen düşük yağlı diyete göre çok daha üstün olduğunu göstermektedir. Dahası, diyet o kadar yoğundur ki, kalori saymadan veya yiyecek alımını takip etmeden kilo verebilirsiniz.

#Şahan Gökbakar
#Ketojenik Diyette neler yenir?
#Ketojenik Diyet nedir?
#Ketojenik Diyet
5 yıl önce