|

Sahte ilaç mağduru olmayın!

Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, eczaneden alınan ilacın sahte olmasının imkansız olduğunu belirterek, vatandaşları eczane dışında ilaç alımlarına karşı uyardı.

İha
00:00 - 8/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 11:57 - 8/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Sahte ilaç mağduru olmayın!
Sahte ilaç mağduru olmayın!

Basında yer alan ''Sahte ilaçlar''la ilgili haberlerin halkı olduğu kadar sağlıkçıları da tedirgin etmekte olduğuna işaret eden Kozalı, son olarak basın organlarında ''İnternetten alınan zayıflama ve kilo alma ilaçlarının iade adresinin çok farklı adresler çıktığı'' yönünde bir haber yer aldığını anımsattı.

Haberi büyük bir üzüntü ve endişeyle okudukları ifade eden Kozalı, ''Halkımızı bir nebze olsun rahatlatmak, akıllardaki soru işaretini kaldırmak için şunu belirtmek de fayda var; Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye genelindeki tüm eczanelerde başarıyla uygulanan İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde, piyasada sahte ilaç bulunması mümkün değildir. Çünkü İTS sayesinde, bir ilacın üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadar ki tüm aşaması sisteme kaydedilerek veri tabanında saklanır. Dolayısıyla, eczaneden alınan ilacın sahte olması imkansızdır. Dolayısıyla ''merdiven altı üretim'' olarak adlandırdığımız kim tarafından, nasıl üretildiği belli olmayan ve internetten satılan ürünlerle ilgili olarak vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz'' diye konuştu.

İADE ADRESLERİ MANAV

İnternet üzerinden alın ilaçlarda dikkatli davranılmasını isteyen Kozalı, şunları söyledi: ''Vatandaşların internetten aldıktan sonra sahte olduğu ya da beklediği sonucu alamadığı için iade etmek istediği ürünler için ya muhatap bulamamış ya da ürünü iade ettiği adresler manav, bilgisayarcı gibi ürünle hiçbir ilgisi olmayan yerler çıkmıştır.

Bu da bize bir kez daha gösteriyor ki; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı''ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen bu tür ürünlerin, internet ortamında takip edilmesi bir hayli zordur. Dolayısıyla bu durum, bu tür ürünlerde çok rahat bir şekilde sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmekte ve ürünün güvenilirliği ile ilgili hiçbir şekilde güven vermemektedir''

''İNSAN SAĞLIĞINI RANT MALZEMESİ YAPIYORLAR''

Bu tür ürünlerin denetiminin yaparak ruhsat verecekleri en doğru makamın Sağlık Bakanlığı olduğunu defalarca dile getirdiklerini anımsatan Kozalı, şu uyarılarda bulundu:

''Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen tüm ürünler sadece eczanelerde satılır, güvenilirdir ve üretiminden tüketimine kadar takip edilir. Sağlık Bakanlığı''nın aldığı geri çekme kararlarının uygulamasına hemen başlanır ve birkaç saat içinde satışı durdurularak geri çekme işlemi hemen tamamlanır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle eczane dışında pek çok yerde satılan bu ürünler içinse, gerekli önlemlerin alınmasına imkan yoktur.

İnsan sağlığını kendilerine rant malzemesi yapmakta hiçbir sakınca görmeyen kişilerce, piyasada satışa sunulan sahte ilaç ve benzeri ürünler, özellikle internet üzerinden değerinden çok daha ucuz fiyata halka satışa sunulmakta ve maalesef ki halk sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Hayatımızı ve sağlığımızı riske atmamak için tüm vatandaşlarımızı bu tür ürünleri internetten almamaları ve en güvenilir yer olan eczaneden almaları konusunda uyarıyoruz''

11 yıl önce