|

Savaşın izlerini çizerek siliyor

Suriyeli çocuk kitabı yazarı Gulnar Hajo bir kez daha İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin konuğuydu. Savaşı yaşayan çocukların psikolojilerini çizimlerine yansıtan Hajo, "Sevinç öyküleri yazarak çocuklara savaşın acılarını unutturmaya çalışıyorum" diyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 13/05/2016 Cuma
Güncelleme: 23:58 - 12/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin ilk uluslararası edebiyat festivali İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, sekizinci kez edebiyatseverlerle buluştu. Festival, yerli yazar ve yayıncıların yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlıyor. Suriyeli çocuk kitabı yazarı Gulnar Hajo da festivale katılan yazarlar arasında. Hajo, çizim ve hikayeleriyle çocukların psikolojik dünyasına indiğini söylüyor. Çocuklara çizimler yaptırarak psikolojilerini anladığını ve kitaplarına yansıttığını belirten yazar, amacının Türkleri Suriye edebiyatıyla tanıştırmak olduğunu ifade ediyor. İTEF'te bu yıl 'Yabancı Yazarlar Okullarda' etkinliğiyle yer alan Hajo, "Sevinç öyküleri yazarak çocuklara savaşın acılarını unutturmaya çalışıyorum" diyor.



TÜM ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ AYNI


Kitapları Fransızca, Türkçe, İspanyolca, Hırvatça, Ermenice, İngilizce'ye çevrilen Hajo, aynı zamanda usta bir illüstratör. Hikayelerin yanısıra içeriğe uygun resimleri de kendisi çiziyor. "Tüm dünyadaki çocukların hüzün ve sevinçlerini anlatıyorum. Çocuklar ülkeden ülkeye ayrılmaz, psikolojileri aynıdır" diyen Hajo, "Onların hayallerini ve gerçeklerini çizimlerimle yansıtıyorum. Sokakta çalışan çocuklar da var kitaplarımda. Onların oyun oynamaya ve yaşamaya hakkı var, çalışmaya değil. Sevilmeye ihtiyaçları var. Ben de sevinç öyküleri yazarak onlara bu sevinci yaşatıyorum. Kitaplarımla yaşadıkları savaşın acılarını unutturmaya çalışıyorum" şeklinde konuşuyor.



Suriye edebiyatını tanıtacak



Gulnar Hajo, Tanpınar Edebiyat Festivali'nin Türk okurları Suriye edebiyatıyla tanıştırmak için bir fırsat olduğunu söylüyor.


#Gulnar Hajo
#Tanpınar Edebiyat Festivali
8 yıl önce