|

Şehir hayatı kuşları yaşlandırıyor

İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden araştırmacılar, şehir hayatının kuşların daha çabuk yaşlanmasına neden olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, kentlerde yaşayan kuşların hücre yaşlanma yapısı, kırsal bölgelerde yaşayan kuşlarınkine göre yüzde 11 daha kısa.

Yeni Şafak
09:44 - 20/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:49 - 20/06/2016 Pazartesi
Diğer
İsveç'te yapılan bir araştırma, kuşların şehirde daha hızlı yaşlandığını ortaya çıkardı.
İsveç'te yapılan bir araştırma, kuşların şehirde daha hızlı yaşlandığını ortaya çıkardı.

İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden araştırmacılar, şehir hayatının kuşların daha çabuk yaşlanmasına neden olduğunu ortaya çıkardı.



Şehir hayatının kuşlardaki stresi artırdığı, hormon seviyelerini değiştirdiği ve sinir sistemlerinde bozukluğa yol açtığı önceki araştırmalardan biliniyor.



Şehir kuşlarının telomerleri yüzde 11 daha kısa


'Biology Letters'ta yayımlanan araştırmaya göre nerede doğduklarından bağımsız olarak kentlerde yaşayan kuşların telomerleri, kırsal bölgelerde yaşayan kuşlarınkinden yüzde 11 daha kısa.



Al Jazeera'nın Sciense'a dayandırdığı haberine göre, telomer, kromozomların en uç kısımlarına verilen ad. Leonard Hayflick tarafından ileri sürülen telomer teorisine göre, telomer uzunluğu hücrelerin ve organizmaların yaşını gösteriyor.



Şehirde ve kırsalda yaşayan civcivlerden aldıkları kan örneklerini karşılaştıran araştırmacılara göre, kentlerde yaşayan kuşlarda erken yaşlanmayı tetikleyen en önemli neden ise stres. Araştırmacılar, şehirlerdeki popülasyonun üzerlerinde stres yarattığı kuşların DNA'sının da zarar gördüğünü düşünüyor.



#İsveç
#Lund Üniversitesi
8 yıl önce