|

Sevilen başkana Yakuza infazı

Nagazaki kentinin sevilen belediye başkanı dördüncü dönem belediye başkanlığı için seçim çalışmalarını yürüttüğü ofisinin önünde bir Yakuza üyesi tarafından vurularak öldürüldü.

Afp
00:00 - 19/04/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:13 - 19/04/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Sevilen başkana Yakuza infazı
Sevilen başkana Yakuza infazı

Japonya'da Nagazaki kentinin Belediye Başkanı Itço Ito (61), uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Japon yayın kuruluşu NHK, saldırıdan sonra kaldırıldığı hastanede acil ameliyata alının Ito'nun hayatını kaybettiğini duyurdu. Nagazaki Belediye Başkanlığı için pazar günü yapılacak seçimlerde dördüncü kez aday olan Ito, seçim bürosunun önünde silahlı saldırıya uğramış ve sırtına iki kurşun isabet etmişti. Polis, saldırıyla bağlantılı olarak ülkedeki en büyük organize suç örgütünün önde gelen üyelerinden Tetsuya Şiroo'nun cinayete teşebbüsten tutuklandığını açıklamıştı. Şiroo, belediye başkanını bir tabancayla vurduğunu itiraf etmiş, ancak saldırının nedeni konusunda bir açıklama yapmamıştı.


Yer altı örgütünün sık sık aşırı sağcılarla bağlantıları bulunduğuna dikkat çekilirken, saldırının siyasi yönünün olduğu yönünde bir belirti bulunmadığı bildiriliyor. Belediye başkanları genelde aktif barış taraftarı olan Nagazaki'de geçen yıl atom bombasının atılmasının yıldönümü olan 9 Ağustos'ta yapılan konuşmalarda Ito, nükleer programları nedeniyle İran ve Kuzey Kore'yi, sürdürdüğü nükleer denemelerle nükleer silahların yayılmasını durdurmadığı için de ABD'yi eleşirmişti. Nagazaki'nin İtço'dan önceki Belediye Başkanı Hitoshi Motoshima da 1995 yılında 2. Dünya Savaşı'na Japon İmparatorluğu'nun kabahati olduğunun söylediği için aynı Yakuza örgütünün hedefi olmuş, uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanmıştı.


17 yıl önce