|

Sinemada dinginliği özlediğiniz oluyor mu?

Siz de fark etmişsinizdir, bir konu ne kadar sıradan ve hayatta karşılaşması olasıysa sinemanın gündeminden de o kadar uzak oluyor. Vizyona giren filmlerde ağırlığın sıra dışı konuları ele alan yapımlardan ibaret. Sıradanlığın cazibesini yitirdiğini, ortalama insanın ekstremliğe öykündüğü bir dönemde İngiliz sinemasının usta yönetmenlerinden Mike Leigh olabildiğine sıradan insanlar üzerinden, hayatın anlamına dair yapıcı bir önerme sunuyor.

Naz Emel Koç
00:00 - 12/06/2011 Pazar
Güncelleme: 22:46 - 11/06/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Sinemada dinginliği özlediğiniz oluyor mu?
Sinemada dinginliği özlediğiniz oluyor mu?

Filmin lineer bir konuya bağlı kalmayan öyküsü dört mevsime bölünmüş insan ömründen bir seneyi anlatıyor. Tom ve Gerri çiftinin etrafında dönen olaylar olabildiğine sıradan, olabildiğine her gün başımıza gelebilecek konulardan seçilmiş. Filmde işlenen bir yıllık zaman dilimi, bir yanıyla herhangi bir yıla çok benzediği gibi, bir yanıyla da her yıldan tamamıyla farklı. Filmde konu alınan insanların yaşları, böyle bir yaşanmışlığı bizlere hatırlatır nitelikte.

BİR TÜR AİLE GÜZELLEMESİ

Mukayet olamadığımız bir hayat elimizden kayıp giderken yapıp ettiğimiz kadar iz bırakıyoruz şu dünyada. Kimimiz ekip biçtiği bir bahçeyle, kimimiz zor bela sahip olduğu otomobiliyle, kimimiz uykularını elinden çalan mutsuzluğuyla akıllarda kalıyor. Tanrı bir rahibin ağzından kullarına seslenirken, güzel izler bırakan kullarını sonsuz bir hayata davet ediyor. Yönetmen Leigh rahibin ağzından hatırlatıyor tanrının vaadini ve dünya hayatının beyhudeliği ile manidarlığı arasındaki çizgiyi birbirine zıt karakterler üzerinden çiziyor. Mary'nin hayata tutunmak için kendine biçmeye çalıştığı sahte karakterlerin iticiliğini, onu itici bulan ama en az onun kadar sahte olan Ketie'nin yapmacıklığı üzerinden sunuyor. Anlamsız olanı resmetmekle yetinmeyen Leigh anlamsızı zıddıyla birlikte sunarak anlamlı olanın güzelliğini vurgulu bir hale getiriyor.

Tom ve Gerri'nin sadeliğini ve sıradanlığına karşı mutlu olan hayatları, modern dünyada mutluğu bir tür arzu nesnesine dönüştürmüş bir dolu insanın hayallerinin çok uzaklarında bir yerlerde duruyor. Küçücük bir bahçeyi ekip biçmek, dostlarıyla mangal keyfi yapmak gibi 'basit' formüllerle mutluluğun zirvesindeki bu iki yaşlı insan, mutluluğu yanlış kapılarda arayanlar için oldukça iyi bir örnek teşkil ediyor.

Film boyunca ekilip, biçilen, yok olan ve yeniden canlanmaya hazırlanan bostan, insan ömrüne dair çizilen bir alegoriyi resmediyor. Yine filmin dört epizodun ilki olan baharda anne karnındaki bir bebek ve son epizot kışta ise ölen bir kadın ve zaman zaman tekrarlanan tren yolculuğu teması aynı alegoriye hizmet eder nitelikte.

Avrupa sinemasının ahlaki çöküş temalarının tam tersine aile ve inanca dair yapıcı tutumuyla Ömrümüzden Bir Sene parmakla gösterilecek bir yapım olma özelliği taşıyor. Geçtiğimiz yıl en iyi orijinal senaryo dalında Oscar'a aday olan filmin süresi biraz uzun olsa da, kendinizi bıraktığınızda sizi çok da rahatsız etmeyecektir.


VİZYONDAN NOTLAR
  • Bu hafta yine altı film vizyona girdi. Çok film var, çok. Bu kalabalıkta bazı filmler merak dahi uyandırmıyor.
  • Drama filmleriyle tanıdığımız yönetmen Joe Wright'ı ilk kez bir aksiyon filmiyle gördüğüz Hanna şüphesiz haftanın en ilgi çekici filmi. Wright'ın ilk aksiyon denemesinde kendini ispat etme çabaları yüzünden tam bir nümayişe dönüşen filmin senaryosu da ayakları yere basmaz, mantık hatalarıyla bezeli. Tüm bu karmaşaya rağmen 16 yaşındaki aktris Saoirse Ronan muhteşem bir performans sergiliyor.
  • Kanada'dan yurdumuza ulaşmış Tuzak vasatın üzerine çıkamayan bir sıkışıp kalma hikâyesi ama 127 Saat ya da Toprak Altında gibi yapımlarla kıyaslamak bile haksızlık olur. Film sırtını Adrien Brody'nin güçlü performansına yaslıyor.
  • Bu hafta sonu çocuklarınızı Kung Fu Panda'ya götürmeyi her anne baba gibi siz de isteyebilirsiniz. Ancak uyarmış olalım, düşüp kalkma üzerine kurulu vasat düzeydeki mizah anlayışı ve klişe senaryosuyla Panda sizler için biraz sıkıcı olabilir. Çocuklarınız için ise dövüş sahnelerinin bir miktar yumuşatıldığını söyleyebiliriz.

  • Orijinal Adı: Another Year

    Yazan - Yöneten: Mike Leigh

    Tür: Dram / Komedi

    Yapım: İngiltere / 2010

    Oyuncular: Jım Broadbent, Lesley Manvılle, Ruth Sheen, Peter Wıght, Olıver Maltman



    13 yıl önce