|

Sisi darbesinin vurduğu üniversiteliler İstanbul'dan seslendi

1941 yılından bu yana Uluslararası Öğrenciler Günü olarak anılan 17 Kasım'da İstanbul'da buluşan darbe mağduru Mısırlı üniversite öğrencileri dünyaya seslendi. Türkiye ve İslam dünyasının dört bir köşesinden sivil toplum kuruluşlarının imzaladığı basın açıklamasında, darbeden bu yana 234 öğrencinin katledildiği, 500 öğrencinin kayıp olduğu ve 5 bine yakın öğrencinin zindanlara atıldığı hatırlatıldı.

Yeni Şafak
16:20 - 18/11/2015 Wednesday
Güncelleme: 16:33 - 18/11/2015 Wednesday
Yeni Şafak

3 Temmuz 2013'de Sisi tarafından ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye yapılan darbe tüm ülkeyi büyük bir kaosun eşiğine getirdi. Bu kaostan büyük pay alan öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasıyla Mısır'da var olan toplam 42 üniversitede yaşadıkları sorunları gözler önüne serdi.



İstanbul'da “Gençlik Kuruluşları Birliği" adı altında bir açıklama yayınlayan Mısırlı öğrencilere onlarca sivil toplum kuruluşundan da destek geldi.



Darbeden bu yana 234 öğrenci katledildi

Mısırlı öğrenciler hala devam eden darbe sürecinde tüm uluslararası insan hakları örgütlerinin gözleri önünde büyük bir imtihan verdiklerini belirtirken cunta rejiminin darbeden bu yana geçen 2 yılda 234 öğrenciyi katlettiğini açıkladı. Bu öğrencilerin 22'sinin üniversitelerin içinde öldürüldüğüne dikkat çekilirken 8 öğrencinin polisin sorgusunda işkence altında can verdiği belirtildi.



500'den fazla öğrenci kayıp, yaklaşık 5 bini tutuklu

Darbe yönetiminin gözaltına aldığı 556 öğrenciden haber alınamazken, bu öğrencilerin hayatlarından endişe ediliyor. Şuana kadar siyasi görüşlerinden dolayı gözaltına alınan öğrencilerin sayısı ise 4 bin 573'u bulmuş durumda.




Basın açıklaması sırasında verilen bilgiye göre; darbeye karşı geldikleri bahanesiyle okullarından atılan 223 öğrencinin hukuksuz bir şekilde eğitim haklarına son verildi. 160 öğrenci ise ağır işkencelere ve baskılara maruz bırakıldı.



Öğrencilerin yanında, Sisi'nin karşısında

“Mısırda siyasi kurumların lağvedilmesi, demokrasi ve özgürlüklerin kısıtlanması hem Mısır için hem de dünya için tehlikeli bir sürecin habercisidir" açıklamasında bulunan imza sahipleri, bir araya gelerek oluşturdukları Gençlik Kuruluşları Birliği olarak Mısırlı öğrencilerin yanında, darbeci Sisi'nin karşısında olduklarını beyan etti.



Türkiye ve İslam dünyasından onlarca STK tek ses

“Bu rejim terörün ta kendisidir" diyen Gençlik Kuruluşları Birliği'ne; Anadolu Öğrenci Birliği, Genç Birlik, MTTB, TÜGVA, Genç MÜSİAD, Genç ASKON, Genç Hareket, Genç İDSB, Genç İGİAD, Genç-Kon, Genç Memursen, Genç MMG, Genç ÖNSİAD, Genç TÜMSİAD, Genç Türkiye Platformu, Medeniyet Gençliği, UHİM gibi sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra İslam Dünyası STK'ları da destek veriyor. Afrika Genel Talebe Birliği, Sudan Talebe Birliği, Tunus Genel Talebe Birliği, Cezayir Özgür Öğrenci Federasyonu, Kuveyt Milli Talebeler Birliği, Fas Milli Talebe Birliği, Mısırlı Öğrenciler Birliği, Tunus Nahda Hareketi Gençlik Kolları, Gana Müslüman Talebe Birliği, Moritanya Öğrencileri Birliği gibi kuruluşlar da açıklamayı destekledi.



#Mısır
#Darbe
#Sisi
#Gençlik Kuruluşları Birliği
#Mısırlı öğrenciler
8 years ago