|

Sivas kangalı çitaların başına bela

Namibya'ya götürülen Kangal köpeklerinin, Afrika şartlarına alışarak çitalara karşı gösterdiği başarı üzerine Sivas'tan Kangal köpekleri istendiği bildirildi.

Aa
00:00 - 29/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 11:38 - 29/12/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Sivas kangalı çitaların başına bela
Sivas kangalı çitaların başına bela

Amerikalı bir araştırmacının başlattığı proje kapsamında, Namibya'ya götürülen Kangal köpeklerinin, Afrika şartlarına alışarak sürülere saldıran karanın en hızlı hayvanı çitalara karşı gösterdiği başarı üzerine Sivas'tan Kangal köpekleri istendiği bildirildi.


Alınan bilgiye göre, Amerikalı Araştırmacı Lauro Marker'ın öncülüğünde 1994 yılında başlatılan "Çita Koruma Projesi" kapsamında, Amerika'dan, Namibya'ya götürülen Kangal köpekleri, daha önceden yerli halk tarafından öldürülen çitaların sürülere saldırmasını engellemek için kullanılıyor. Afrika şartlarına kısa sürede adapte olduğu bildirilen Kangal köpeklerinin, 2 saniyede 70 kilometre hıza ulaşabilmesiyle, karanın en süratli hayvanı olarak bilinen çitaların sürülere saldırmasına engel oluyor.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi Üretim Çiftliği Sorumlusu Veteriner Hekim Yusuf Ziya Oğrak, yaptığı açıklamada, Lauro Marker'ın başlattığı Çita Koruma Projesi çerçevesinde, 1994 yılından beri Afrika ülkelerinden Namibya'da Kangal köpeklerinin kullanıldığını söyledi.

KANGALLAR ÇİTALARIN NESLİNİ DE KORUYOR

Amerika'dan götürülen Türkiye kökenli bu Kangal köpekleri gitmeden önce çitaların sürülere zarar verdikleri gerekçesiyle çiftçiler tarafından tüfekle vurulduklarını ve tuzaklarla yok edildiklerini ifade eden Oğrak, "Ancak Kangal köpeklerinin kullanılmasıyla çitaların varlığı da bu tehlikeden kurtulmuş oldu" dedi. Kangal köpekleri sayesinde, çitaların sürüye saldırmasının, bu hayvanları öldürmeden, tuzak kurmadan engellenebildiğini ifade eden Oğrak, Kangal köpeklerinin daha çok kış şartlarını seven hayvanlar olduğunu, ancak Namibya şartlarına da uyum sağladıklarını belirtti. 2005 yılındaki Kangal köpeği sempozyumuna da katılan Lauro Marker ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Oğrak, "Ellerindeki kısıtlı sayıda Kangal köpeğinden çok sayıda Kangal köpeği elde ettiler. Bunları dağıtıyorlar. Bizden de Kangal köpekleri talep ettiler" diye konuştu.

Şu anda henüz Kangal köpeği göndermediklerini, bununla ilgili yetkili mercilerle görüşülerek böyle bir çalışma yapılabileceğini söyleyen Oğrak, projenin çok başarılı gittiğine dair kendisine raporlar geldiğini, bunun da sevindirici olduğunu belirtti.

ÇİTALAR

Karada en hızlı koşan hayvan olan çitanın hızı, 2 saniyede 70 kilometreye ulaşıyor ve maksimum 100-127 kilometre hız yapabiliyor. Bu hızla avını 200-600 metre kovalayabilen çitalar gün boyu aktif özellik gösteriyor. Özellikle sabahın erken saatleri, akşamüstü ve geceleri dolunay ışığında en hareketli zamanları olarak biliniyor. Çitalar genellikle yalnız dolaşırken, bazen de avlanmak için erkekler birlikte hareket ediyor. Grup halinde avlanırken biri saldırı durumundayken diğerleri gelen saldırıları savuşturuyor. Özellikle Namibya'da grup halinde avlanma biçiminin daha gelişmiş olduğu biliniyor.

KANGALLAR

Anadolu insanının yüzyıllar boyu çobanın yanında, onun sürüsünün kötü niyetli kimselerden ve vahşi hayvanlardan koruma özelliğini taşıyan Kangal köpekleri, özgürlüğüne düşkünlükleriyle biliniyor. Küçümsenemeyecek derecede zekaları, çok alıngan ve hassas bir ruh yapıları bulunduğu belirtilen Kangalların çok cesur, kuvvetli, çevik ve hızlı koşan bir hayvan olma özelliğini taşıdığı, verilen görevi de canı pahasına yerine getirdiği belirtiliyor. Ana vatanı olan Sivas ile özdeşleşen ve ünü zamanla Türkiye sınırlarını da aşan Kangal köpekleri, dünyanın dört bir yanından da talep görüyor. İri vücut yapılarıyla da tanınan Kangal köpeklerinin, vücut ağırlığı erkeklerde 50-60 kilogram, dişilerde 41-59 kilogram, yüksekliği ise erkeklerde 74-81 santimetre, dişilerde 71-79 santimetre arasında değişiyor.

16 yıl önce