|

Tapınak Şövalyelerinin tutanakları

Vatikan, Ortaçağ'a damgasını vurmuş Katolik tarikatlarından biriolan Tapınak Şövalyelerinin duruşma tutanaklarını yayımladı.

Aa
00:00 - 25/10/2007 jeudi
Güncelleme: 16:55 - 25/10/2007 jeudi
Yeni Şafak
Tapınak Şövalyelerinin tutanakları
Tapınak Şövalyelerinin tutanakları

Vatikan, Ortaçağ'a damgasını vurmuş Katolik tarikatlarından biriolan Tapınak Şövalyelerinin duruşma tutanaklarını yayımladı. Orijinal belgelerin tıpkı basımını içeren ve "Tapınak Şövalyelerinin Yargılanması" (Processus contra Templarios) adıyla Gizli Vatikan Arşivi tarafından yayımlanan eserin tanıtımı, bugün Vatikan'da düzenlenen bir basın toplantısıyla yapıldı.


Gizli Vatikan Arşivi yetkililerinden Piskopos Sergio Pagano, eserin tarihçilere katkı amacıyla yayımlandığını belirterek, "Gizli Vatikan Arşivi olarak, Tapınakçılar Tarikatini yüceltme ya da yeniden güncelleştirme gibi bir niyet taşımıyoruz. Sadece tarihi araştırmalara katkı sunuyoruz" dedi. Piskopos Pagano, yayımlanan eserde "yeni keşif" olarak nitelenebilecek durum bulunmadığını da ifade ederek, "Hiçbir şekilde yeni bir keşiften söz edilemez. Chinon parşömeni dahil, tüm metinler zaten bilinen şeylerdi. Çalışmada önemli olan tek şey, özgün belgelerin sanat değeri yüksek bir kitapta derlenmesi ve edisyon kritikli neşrin tarihi bir yorumla sunulmasıdır" diye konuştu. Tapınak Şövalyeleri, Kudüs'ü Müslümanların elinden geri almak amacıyla silahlı bir tarikat olarak 1119'da kuruldu. Daha sonra, Osmanlı devletiyle çeşitli vesilelerle çatışan Tapınak Şövalyeleri, özellikle 13. yüzyılda, ciddi bir ekonomik güce dönüştü. Fransa Kralı 4. Philippe, Tapınak Şövalyelerini ortadan kaldırabilmek amacıyla, kendilerini sapkınlıkla suçlayarak tarikat üyeleri hakkına uzun bir kovuşturma ve takibat süreci başlattı. Kral 4. Philippe, o dönemde Papalık üzerindeki gücünü de kullanarak, dönemin papası 5. Clemens tarafından Tapınak Şövalyeleri Tarikatının 1312'de resmen lağvedilmesini de sağladı.

Tapınak Şövalyelerinin son lideri Üstad-ı Azam Jacques De Molay da sapkınlıkla suçlandığı uzun bir yargılama sürecinin ardından, 1314'te ateşte canlı canlı yakılarak öldürüldü. 2001 yılının eylül ayında Gizli Vatikan Arşivinde ortaya çıkarılan bir tarihi belge ise Papa 5. Clemens'in, Tapınak Şövalyelerini fesih kararını Fransa'nın baskısı neticesinde aldığını; Chinon Sarayında sorgulanan Üstad-ı Azam De Molay ve tarikat üyelerinin aslında sapkınlıkla suçlanamayacağı kanaatini taşıdığını ortaya koyuyordu. Araştırmacı Barbara Frale tarafından 2001'de ortaya çıkarılan Chinon Parşömeni adlı belge, yaklaşık 7 yüzyıl boyunca sapkınlıkla suçlanan bir tarikat olarak bilinen Tapınak Şövalyelerinin, aslında bizzat Papa 5. Clemens tarafından gizlice aklandığının kanıtı olarak değerlendirilmişti.

il y a 17 ans