|

Telefona değil çocuğa dokun

Yeni Şafak
04:00 - 24/03/2019 Sunday
Güncelleme: 14:33 - 23/03/2019 Saturday
Yeni Şafak
Çocuklarınızın elinizde telefon görürse telefon, kitap görürse kitaba merakı olur.
Çocuklarınızın elinizde telefon görürse telefon, kitap görürse kitaba merakı olur.

Her geçen gün gelişen teknoloji hayatımıza yenilikler getirmeye de devam ediyor. Ancak bu durumun yararları olduğu kadar zararı da var. Telefondan başını kaldırmayan anne ve babalar da bu durumun bir sonucu. Çocuk gelişim uzmanı ve akademisyen Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, “Çocuklarınızın elinizde telefon görürse telefon, kitap görürse kitaba merakı olur. Akıllı telefonlara dokunduğumuz kadar çocuklara dokunmuyoruz” dedi.

Her geçen gün teknolojik gelişmelerle karşılaşırken sürekli şikayet ettiğimiz konu ise televizyonun veya telefonun başından kalkmayan çocuklar. Akademisyen Anne hesabından çocuk gelişimi ve annelik üzerine yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, çocukların küçük yaştaki öğrenme alışkanlıklarının bütün hayatını etkilediğine dikkat çekerek, özellikle ailelerin çocuklarına doğru mesajlar verip doğru bir rol model olmaları gerektiğini ifade etti. Kangal, annelere ve babalara telefonlara değil, çocuklarına dokunmayı tavsiye etti.

ÖĞRENME ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Çocuklarının gelişimi konusunda zamane annelerinin daha dikkatli davrandığını ifade eden Kangal, toplum tarafından kabul görülen bazı yanlış bilgilere de açıklık getirdi. Bilgilerini deneyimleriyle harmanlayan Kangal “Çocuklarınız akıllı telefonları zeki oldukları için değil sizden gördüğü için taklit ediyor. Çocuklarınızın elinizde telefon görürse telefon, kitap görürse kitaba merakı olur. Çocuklarınıza doğru mesajlar verin. Teknoloji bir nimet ve bunu düzgün kullanmamız gerekiyor. Akıllı telefonlara dokunduğumuz kadar çocuklara dokunmuyoruz ve gözlerine bakmıyoruz. Onlarla sağlıklı iletişim kurarak hayatı daha kolay öğrenmesini sağlayın” dedi. Küçük çocukların oyalanmaları için TV, telefon ve tablet karşısında en az 3-4 saat vakit geçirmelerinin doğru olmadığını ifade eden Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, “Oradaki görüntüler çok hareketli ve renkli. Eğitici videolar, programlar çocuğunuza belki bir şeyler öğretiyor fakat çocuklarınızın öğrenme şeklini değiştiriyor. Küçük yaşta hareketli renkli bir öğrenme kabiliyetini kavrayan çocuk, okula başladığında ise durağan öğretmenlerden bir şey öğrenemiyor. Bu durum okula ve hayata uyum konusunda büyük sorunlar oluşturuyor” dedi.


ÇEVRE ÇOCUĞUN İKİNCİ ÖĞRETMENİDİR

Genç annelerle tecrübelerini paylaşan Kangal, “Çevre çocuğun ikinci öğretmenidir. Çocuklarınızı ıssız bir sokağa bırakabilir misiniz? Sosyal paylaşım siteleri tıpkı o sokaklar gibi. Tamamen kontrol dışı bilinçaltına mesajlar gönderen videolar, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Hiç izletmemektense kulağınızı izlediği videolara verin, kontrol edin ve odalarında tek başına izlemelerine izin vermeyin” ifadelerini kullandı.

#Telefon
#Kitap
#Teknoloji
5 years ago