|

Televizyon masum kaldı

Diziler, klipler ve filmler yoluyla değişime zorlanan aile kavramı insanlığın temel yapısını oluşturmaya devam ediyor. Siyer Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film ve Senaryo Yarışması da “Aile” temasıyla düzenleniyor. Danışma kurulu üyesi İhsan Kabil, Netflix ve youtube gibi platformları hatırlatarak “Görsellik, hayatımızda fazla yer kaplamaya başladı. Eskiden eleştirilen televizyon, internetteki değişik mecraları düşünürsek masum kaldı” diyor.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 23/02/2020 Pazar
Güncelleme: 23:44 - 22/02/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film ve Senaryo Yarışması
Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film ve Senaryo Yarışması

Siyer Vakfı tarafından düzenlenen 6.Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film ve Senaryo Yarışması bu yıl “Aile” temasıyla düzenleniyor. Günümüzde ise aile üzerinden yapılan tartışmaların sayısı arttı. Etkinliğin danışma kurulunda bulunan sinema yazarı İhsan Kabil, Netflix başta olmak üzere birçok özel platform ve youtube’un artan etkinliğine dikkat çekiyor. “Etkileşimde, bazı şeyleri şekillendirmede, değiştirmede medya büyük bir etken” diyen Kabil, şunları söylüyor:

GÖRSEL TASARIMLAR BİZİ ŞEKİLLENDİRİYOR

“Toplumun en temel birimi ailedir. Devletleri ve dünya toplumunu da meydana getiren ailedir. Devletler maalesef farklı hesaplarla, küçük mefaatlerle, çeşitli beklentilerle, gizli gündemlerle adeta bir çekişme içinde. Metafizik ahenk olması gereken

bir zeminde böyle şeyler söz konusu. Görsellik, yeniden hayatımızda çok fazla yer kaplamaya başladı. Televizyonun çıkışıyla sinema geriledi falan diye konuşurduk ama internet sayesinde televizyonun aşıldığı ortamlar var.

Algılar meydana getiriliyor. Eskilerde eleştirilen televizyon, internetteki değişik mecraları düşünürsek masum kaldı diyebiliriz.”

İhsan Kabil, farklı yönelimlere sürükleyen, insanları şekillendiren ve birçok değeri de altüst eden görsel tasarımlar sunulan insana, mücadele konusunda farkındalık yaratmanın önemine değiniyor. Yarışmanın önemine vurgu yapan sinemacı, “İnsanın fıtratından gelen bir farkındalık zemini var. Ancak özgürlük ve sanatın dokunulmazlığı adına her şeyi kendilerine mübah görüyorlar. Böylesi bir tahakkümün, despotluk ve zorbalığın kendini ortaya koymasına tanıklık ediyoruz. Özgürlükler adına aslında bir dayatma meydana geliyor. Biz, aslolan değerlerimizin yanında duruyoruz. Manevi bir kapsayıcılık söz konusu. Görünen gerçekliğin ötesinde bir gerçeklik olgusunun varlığının bilincindeyiz. Ruhumuz, duygularımız, sezgilerimiz, sezilerimiz varsa açık gerçekliğin de bir öte boyutu var. Böyle ele alırsak daha sahici bir gerçekliğe varacağız. Bu tip yarışmalar, festivaller çabasıyla söylemlerimizi o yönde gerçekleştireceğiz” diyor.

YENİ KATEGORİ EKLENDİ

Yarışma başvuruları internet üzerinden 31 Ekim’e kadar yapılabilecek. Gala haftası etkinlikleri ise 1-5 Aralık tarihlerinde yapılacak. Bu yıl kurmaca, animasyon, senaryodan sonra belgesel kategorisi de eklenen yarışmada toplam 100 bin lira ödül verilecek. Başvuruları internet üzerinden 31 Ekim’e kadar yapılabilecek yarışmanın gala haftası etkinlikleri 1-5 Aralık, gala ve ödül töreni ise 5 Aralık’ta yapılacak. Kabil’in yanı sıra danışma kurulu Yeşim Tonbaz Güler, Seyid Çolak, Gülcan Tezcan ve Bünyamin Yılmaz’dan oluşuyor.

Peygamberimiz kahramandır


  • Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün ana sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışma, Peygamber Efendimiz’in mübarek aile hayatını, bu çağın insanının daha iyi anlayabilmesi için gündeme getirmeyi hedefliyor. Basın toplantısında söz alan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İdris Serçe, cahiliye döneminde kız çocuklarının canlı canlı gömülmesini hatırlatarak, “Hz. Muhammed, ailelerin geleceğini ve hayatını kurtaran bir kahramandır. Sosyal ve görsel medyada Hz. Peygamber’in tanıtıldığı bu yarışma, gerçekten değerli bir hizmet” ifadelerini kullanıyor.
#Aile
#Televizyon
#Algı
4 yıl önce