|

Teröre inat iki tır kitap

“Bir Kitaptır Siirt, Üç Dilde Yazılan” sloganıyla dört yıl önce yola çıkan Siirt Kitap Fuarı, Kobani olaylarında İl Halk Kütüphanesi’ni 12 bin kitabıyla yakan teröre meydan okuyor. Siirt Valiliği halkı da yanına alarak okur yazar buluşmalarına dört yıldır devam ediyor. Bugün sona eren fuar için iki tır kitapla Siirt’e giden 60 yayıncı, kitaplarını bu şehirde bıraktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/04/2017 Pazar
Güncelleme: 01:44 - 2/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Siirt üç dilde yazılan kitaptır
Siirt üç dilde yazılan kitaptır
Yıl 2014… 6-7 Ekim Kobani olaylarının yaşandığı günlerde hafızamıza kazılan olaylardan biri de teröristler tarafından yakılan Siirt Halk Kütüphesi'ydi. 12 bin kitabın bulunduğu kütüphanenin kül olduğu bu çirkin olayın üzerinden aylar geçti ve biz bu sefer Siirt’e kitaplarla ilgili güzel bir haber için yola koyulduk. Baharın topraktan, ağaç dalından selam çaktığı

şu günlerde Siirt’in havasına mis gibi kitap kokusu da karışmış. Bu nefis havayı ciğerlerimize doldurup, Siirtli okurlarla buluştuk, gördük ki onların yüzünü güldürmek için kitaptan bahsetmek, iki tır kitapla şehirlerine gitmek yeter de artar bile.
KORKU BİTTİ SİTEM VAR

Bundan tam dört yıl önce “Bir Kitaptır Siirt, Üç Dilde Yazılan” sloganıyla yola çıkan Siirt Kitap Fuarı'na ilgi her yıl giderek artıyor. Bunda Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ın katkısı çok büyük. Valilik, terör olaylarının yaşandığı en kötü zamanda bile Siirt halkına kültür ve sanat alanında hizmet etmeye devam etmiş. Mesela kitap fuarı ilk iki yıl Cumhurbaşkanı'nın eşi Emine Erdoğan'ın hediye ettiği dev çadırda yapılıyormuş. Ancak terör saldırıları sırasında bu çadır yakılmış. Üstelik sadece çadırı yakmakla kalmamışlar Siirt'in güzelim İl Halk Kütüphanesi'ni de ateşe vermişler. Ama Valilik ve halk el ele verip önce yangından kurtardıkları kitaplarla geçici bir kütüphane kurmuş bir kaç ay sonra da teröre inat kitap fuarının üçüncüsünü düğün salonunda açmışlar. Fuarın organizasyonunu yapan Atıf Gönenç ilk yıl yazarları ve yayıncıları 'ama terör var' bahanesiyle Siirt’e getirmekte zorlandıklarını söylerken bu yıl “Bizi niye davet etmiyorsunuz?” diye sitemle karşılaştıklarını gülerek anlatıyor.


KOŞARAK GELİYORLAR

Siirt Belediyesi Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, doğunun makus talihini kültür ve turizmle aşmak için var güçleriyle çalıştıklarını dile getiriyor. Ardından “Burası bir kültür şehri, muhteşem tabiat güzellikleri olan bir yer” sözleriyle anlatmaya başlıyor Siirt’i:“Şehrin tarihi milattan önce 10 bin yılına uzanır. Şu an arkeolojik kazı çalışmaları var. Böyle kadim bir şehre en çok kitap yakışır. Burada kitabın kıymetini bilen bir potansiyel var ama birçoğu terör yüzünden ne yazık ki yıllar önce göçmüş. Bu göçlerle ve kırsaldaki terör yüzünden maalesef şehrimizin adı biraz yıpranmış bunu düzeltmek için valilikle birlikte ciddi adımlar atılıyor. Kobani olaylarının yaşandığı en sıkıntılı zamanlarda bile kitap fuarını açtık. O gün çekinerek gelen yayınevleri ve yazarlar bugün koşarak geliyor.”


KİTAP HEDİYE ÇEKLERİ
“Okuma alışkanlığı için birer tohum atıyoruz” diyip Valilik olarak fuar etkinliği kapsamında çocuklara ve gençlere 10-15 liralık kitap çekleri hediye ettiklerini belirten Taşkın, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Çocukları ve gençleri kitapla tanıştırmak için ilk iki yıl organizasyonu biz yaptık gençlere istedikleri kitapları almaları için 10-15 liralık hediye çekleri verdik. Geçen yıl ve bu yıl ise öğrenciler aileleriyle birlikte yeni kitaplar almak için fuara geldiler. Biz tohumu ekmeye devam ediyoruz, ilerde kitap sevgisiyle ilgili daha güzel sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.”

Siirt Turizm İl Müdürü Remzi Uslu ise fuarla ilgili şunları anlatıyor bize: “ Geçen yıl yazarların önünde o kadar uzun kuyruklar oldu ki inanamadım. Şehir dışında okuyan oğlum ‘benim için de kitap imzalatır mısın?’ diye telefon açtı ama istediği kitaplar satılmıştı. Oğluma yazarından bir kitap bile imzalatamadım.”

Dağ köylerine hediyemiz var

Siirt’in sosyal ve kültürel hayatına önemli bir katkı sunan Siirt Kitap Fuarı, Siirt Valiliği’nin yanı sıra, bu yıl Siirt Belediyesi’nin de desteğiyle tam anlamıyla bir kitap ve kültür şölenine dönüştü. Fuarı organize eden Atıf Gönenç, bu yıl Siirtli gençler arasında son gün yapacakları çekilişte kazanan üç talihliye kitap setleri hediye edeceklerini, ayrıca yayınevlerinin bağışlayacakları kitapları da fuara gelemeyen Siirt'e bağlı dağ köylerindeki öğrencilerin okullarına göndereceklerini dile getirdi.


Teröre inat iki tır kitap

Siirt İl Turizm Müdürü Remzi Uslu sohbet sırasında 2014 yılında yakılan il halk kütüphanesinin yerine önümüzdeki yıl bölgenin en büyük kütüphanesini açacaklarının da müjdesini veriyor. Geçen yıl bir tır kitapla yaklaşık 40 yayıncının katıldığı fuarda kitapların yüzde 70’i satılmıştı bu yıl ise 60 yayınevi iki tır kitapla Siirt’e geldi ve boş tırlarla İstanbul’a dönmenin sevincini yaşadılar.

#Siirt
#Kitap fuarı
#Siirt Valiliği
7 yıl önce