|

Tesbih namazı nasıl kılınır kaç rekat?

Alemlere rahmet olarak yaratılan Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV)'in doğum gecesi olan mübarek Mevlid Gecesi bu akşam idrak edilecek. Mübarek Mevlid Gecesinde yapılacak ibadetler ve tesbih namazlarını vatandaşlar internet üzerinden aratıyor. Duadan sonra yapılacak ilk ibadetlerden biri tesbih namazı. Peki tesbih namazı nasıl kılınır kaç rekat? İşte detaylar...

18:31 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:44 - 16/05/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Tesbih namazı nasıl kılınır kaç rekat?
Tesbih namazı nasıl kılınır kaç rekat?

Peygamber Efendimizin (sav) doğum günü olan bu gece ibadetlerini yerine getirmek isteyen milyonlarca vatandaş, bu mübarek gecede hangi ibadetleri yapacağını araştırmaya başladı. Vatandaşlar bu mübarek günü güzel geçirmek adına tebih namazının nasıl kılınacağını öğrenmek istiyor.

Mevlit Gecesi'nde kılınması önerilen namazlar vardır. Tesbih Namazının kandillerde kılınmasının ayrı bir sevabı var. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: "Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" diye niyet edilerek namaza başlanır.
  • Sübhâneke'den sonra 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denir.
  • Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denilir.
  • Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.
  • Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.
  • Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Hadislerle tesbih namazı

Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas'a, "Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar." diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14; Tirmizî, Salât, 238).

Tesbih namazının fazileti

Tesbih namazı, tesbih edilerek kılınan bir namazdır; menduptur, yani sevabı çok olan nafile namazlardan biri. Tesbih namazı tevbenin, istiğfarın en büyüğü... Sadece kavlen/dille-sözle değil, bütün vücutla fiilen yapılmalı. Yani fiili istiğfar ve ecri-sevabı çok büyük.

Tesbih namazı cemaatle kılınır mı?

Teravih namazından başka nafile namazlar için cemaat teşkili meşru görülmemektedir. Nafile namazların münferiden kılınması daha faziletlidir. Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazı şart ve kayıtlara bağlı olarak istisnai bir hüküm de mevcut bulunmaktadır.

Şöyle ki: Herkesin tek başına başaramayacağı tesbih namazını, tedai (davetleşmek) ve haberleşmek suretiyle olmaksızın, oturmakta olan birkaç kişi, aralarından birini imamlığa geçirip kendileri de ona uyarak kılsalar caizdir. Fakat, namaza başladıktan sonra selam verip namazı bozmak, "Amellerinizi iptal etmeyiniz" emr-i İlahisine aykırı düşer.

  • Tesbih Namazını her zaman kılmakla beraber mübarek gün ve gecelerde kılmaya gayret göstermelidir. Bilhassa üç aylarda nafile ibadetlere de dört elle sarımalı; tesbih ve teheccüd namazlarını ihmal etmemelidir. Bununla beraber istiğfar ve salevata da devam edilmelidir. Cenab-ı Hakk hadisi kudsi de “ Kulum farzlarla benim azabımdan kurtulur, nafilelerle bana yaklaşır” buyurmuştur. O halde bu mühim ibadete ehemmiyet göstermeli, öğrenmeye ve amel etmeye bir an önce başlanmalıdır.

#Tesbih Namazı
#Rekat
#Namaz
#Kandil
5 yıl önce