|

Türkiye'den kesik baş istedi

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Türkiye''den Osmanlı döneminde başı kesilerek idam edilen Tepedelenli Ali Paşa''nın kafasını istedi.

.
00:00 - 11/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:04 - 10/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye'den kesik baş istedi
Türkiye'den kesik baş istedi

Türkiye Arnavutluk Dostluk Gurubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın, Türkiye'den, Ali Sami Yen'in babasının mezarı ile Osmanlı döneminde başı kesilerek idam edilen Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın başının Arnavutluk'a naklini istediğini bildirdi.

FRAŞERİ'Yİ DE İSTİYOR

Rıfat Sait, Balkan temasları kapsamında, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte, Arnavutluk ve Kosova gezisine katıldığını, Arnavutluk Başbakan Sali Berişa, Cumhurbaşkanı Buyar Nişanı ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ile gerçekleşen görüşmelere katıldığını ifade etti.

Görüşmelerde Arnavutluk Başbakanı Berişa'nın, kendilerinden ilginç bir istekte bulunduğunu belirten Sait, Başbakan Berişa'nın, Arnavut asıllı Ali Sami Yen'in babası ve ilk Türkçe sözlüğün yazarı olan Şemsettin Sami'nin (Sami Fraşeri) mezarının Arnavutluk'a getirilmesini istediğini belirtti.

NOTA GÖNDERDİLDİ

Başbakan Sali Berişa ayrıca, Osmanlı döneminde kafası kesilerek idam edilen ve kesik başı bir tepside İstanbul'a getirilen Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın kafasının da Arnavutluk'a naklini talep etti. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, 'Başbakan Berişa, Şemsettin Sami'nin mezarının Arnavutluk'a getirilmesini ve Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın kafasının da Arnavutluk'a naklini talep etti. Bu konuda resmi yazısı nota şeklinde ülkemize gönderildi' dedi.

Tepedelenli'yi bulabilecek miyiz?

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, II. Mahmut döneminde idam edilen Tepedelenli'nin gövdesinin, Arnavutluk'taki bir mezarda bulunduğunu ifade etti. İddialara göre Tepedelenli Ali Paşa'nın kesik başı ise Galata Mevlevihane'sinin mezarlığına defnedildi. Suskunlar adı verilen bu mezarlığın bir bölümüne 1930'larda Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi yapılmıştı. 1822'de Arnavutluk'n bir bölümünde hakimiyet sağlayıp Osmanlı'ya isyan ettiği için öldürülen Arnavut kökenli Tepe- delenli Ali Paşa'nın kesik başının mezarlığının neresine defnedildiği ise tam olarak bilinmiyor.


11 yıl önce