|

Üç günden sonra doğru şaşar

İstanbul'un havasının tutturmanın çok zor olduğunu söyleyen Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, "İstanbul'un üç tarafı denizlerle çevrili. Hava sistemlerinin geçiş alanında kalıyor. Hem denizden hem karadan etkileniyor" diyor ve ekliyor" Üç günden fazlasını tutturmak zor."

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/01/2018 Pazar
Güncelleme: 15:49 - 28/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Ahmet Kocaman, bu sene kışın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ama bunun yedi senede bir periyodla devam ettiğini endişe etmememiz gerektiğini söylüyor.
Ahmet Kocaman, bu sene kışın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ama bunun yedi senede bir periyodla devam ettiğini endişe etmememiz gerektiğini söylüyor.

Kar ha yağdı ha yağacak derken bu kışı yarıladık. Meteoroloji tahminleri bir türlü tutmadı ve İstanbul’da kar yüzünü henüz göstermedi. Bu hafta sonunu da karsız ve mevsim normallerinin üstünde bir hava ile geçiriyoruz. Hava tahminleri neden tutmuyor, en fazla kaç günlük hava tahmini yapılabilir, hangi mevsimlerde tahmin etmek zor sorularının yanıtı almak için İstanbul Bölge Müdürü Ahmet Kocaman ve bir meteoroloji uzmanıyla görüştük. Meteoroloji’nin en muzdarip olduğu konu kendi tahminleri dışındaki hava tahminlerinden mesul tutulmak.


TAHMİNLERİMİZ TUTTU

MGM dışında basında ve sosyal medyada kendini meteoroloji uzmanı diye sunup tahmin yapan birçok insanın olduğunu söyleyen Kocaman, “Hava durumunu bizden takip etsinler. Piyasada bizden başka bu konuları konuşan çok fazla insan var. Onun yerine MGM kaynaklı yerlerden takip etsinler. Bizim de akıllı telefon uygulamamız var. Oradan çok fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Bizim İstanbul için kar tahminlerimiz tuttu. Yüksek yerlerde kar, alçak yerlerde karla karışık hayatı olumsuz etkilemeyecek kar yağışı olacak demiştik, öyle de oldu” diyor.

BAHARDA ZORLANIYORUZ

Yaz ve kışın aylarında hava tahminlerinin tutma olasılığının yüksek ancak geçiş aylarında özellikle baharda tahminin zor olduğunu belirten Kocaman, İstanbul’u hava durumunu tahmin etmenin diğer illerden daha zor olduğunu kaydediyor ve gerekçesini de şöyle açıklıyor: “İstanbul’un üç tarafı denizlerle çevrili. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Marmara ve ortasından da Boğaz geçiyor. Hava sistemlerinin geçiş alanında kalıyor. Hem denizden hem karadan etkileniyor. Bu yüzden tahmin etmesi daha zor.” Meteoroloji’nin bir haftalık tahmin yaptığını hatırlatan Kocaman, ilk üç günün tahminlerinin yüzde doksan tuttuğunu ancak ondan sonra tahminlerin tutma olasılığının düştüğünü söylüyor.


Havadan sudan para kazanıyoruz

Meteoroloji uzmanından aldığımız bilgilere göre genel müdürlüğe gelen en ilginç telefonlar şöyle:

* Üsküdar’da yaşayan ve gök gürültüsünden korkan bir kadın var. Günde yedi sekiz defa arıyor. Bizde tahminler günlük yapılıyor ve gün içinde değişmiyor. Ancak o, değişeceğini düşünerek sürekli arıyor. Çalışan arkadaşlar da artık onu tanıdığından başka arkadaşlarına aratıyor.

* Türkiye’de 15 bölge müdürlüğü var. Bir vatandaş 15 tane bölge müdürlüğünün hepsini arıyor. Sadece Niğde ve Aydın’ın hava durumunu soruyor.

* En son Meteoroloji Mühendisler Odası verecekleri röportajlar için para istemişti. O haberden sonra ‘tahminleri paralı mı vereceksiniz’ diye arayanlar oldu. Biz tahminleri bedava veriyoruz. Ama kendi aramızda yaptığımız bir espri var: “Havadan sudan para kazanıyoruz.”

* Çamaşır asacağım, açıkhavada düğün yapacağım, dışarıya çıkacağım, pikniğe gideceğiz diye arayanlar çok oluyor.

* En inginci de üç ay sonra düğün yapacak birinin hava tahmini istemesi olmuştu. Onu tahmin etmek imkansız.

* Öğrenciler kar haberi duyduğu zaman telefonumuz susmaz. Tatil olacak mı diye soruyorlar.

* Akıllı telefon uygulamaları 30 günlük tahmin veriyor. Biz en fazla yedi gün veriyoruz. Uygulamadan bakıp siz neden bir aylık tahmin veremiyorsunuz diye fırçalayanlar oluyor.

#İstanbul
#Hava Durumu
#Kar
6 yıl önce