|

Üsküdar'da Afrika neşesi

Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliğinde yalnızca şairler tarafından düzenlenen I. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali, uzun soluklu bir şiir olarak tüm hızıyla sürüyor. Önceki gece festivalin onur konuğu ülkesi Somali adına düzenlenen Somali Gecesi’nde Afrikalı şairler, okudukları şiirleriyle Afrika neşesini İstanbul’a taşıdılar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:56 - 7/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'nin en uzun soluklu şiir festivali I. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali, yurt içi ve yurt dışından katılımcı şairlerle, İstanbullulara şiir şöleni yaşatmaya devam ediyor. 6 Nisan akşamı Üsküdar Bağlarbaşı Kongre Merkezi, festivalin onur konuğu ülkesi Somali için özel bir geceye ev sahipliği yaptı.



YEREL DANS DA VARDI


Afrikalıların yoğun ilgi gösterdiği geceye Ladan Osman şiirleriyle ve Somali şiiri uzmanı Kenyalı şair ve akademisyen Muhammed Eno da konuşması ile katıldı. Afrikalı Sufileri anlatan Muhammed Eno, şiirin yanı sıra Afrikalı Sufilerin yaygın bilinen bir ilahisini de okudu. Panelin ardından, Afrikalı şairler ve Türkiye'de öğrencilik yapan Afrikalı öğrencilerin birlikte Afrika yerel danslarını yaptıkları program, İstanbullu katılımcılara da unutulmaz bir şiir gecesi yaşattı.



Erdoğan ilişkileri yeşertti


Somali Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Başdanışmanı olan şair Abdullah Botan, Türkiye'nin kendisi için yerinin ayrı olduğunu, bu nedenle bu festivale katılmayı bir onur olarak gördüğünü söyledi. Botan "Türkiye, bize sömürgeci bir bakış açısıyla yaklaşmıyor. Türkiye'yi ve özellikle Başkan Erdoğan'ı yakından biliyoruz. Savaşın getirdiği yıkımın ardından yurt dışından hiçbir lider ülkemize gelmiyor, yüzümüze bakmıyordu. Erdoğan'ın ziyaretinden sonra bu ilgisizlik kırıldı. Erdoğan aslında Osmanlı döneminden bu yana Türkiye ile aramızda olan ve büyük bir kırılma ve kopuş yaşadığımız ilişkilerimizi yeniden yeşerten bir lider.



Burada şiire gösterilen saygıya hayran oldum


Festivale Somali'den katılan Ladan Osman duygularını şöyle ifade etti: "İstanbul'a ilk defa geliyorum. Ve böyle bir şehre şiir vesilesiyle gelmiş olmayı ayrıca önemsiyorum. Harika bir şehir burası. Beni İstanbul kadar etkileyen bir diğer başlık ise şiirin bu şehirde bu kadar etkin ve yaygın olması. Bildiğiniz gibi Amerika'da yaşıyorum ben. Amerikan edebiyat çevrelerinde bulunuyorum. Orada şiir üzerine sizin düzenlediğiniz gibi bir festivalin olmadığını söylemeliyim. İstanbul'da üç tane büyük uluslar arası şiir festivali düzenleniyor, şairler bu kadar ilgiyle takip ediliyor. Şiirin Türk kültüründeki bu etkili konumu çok merak ve heyecan uyandırıcı bir şey."



Yumruk atma yöntemi


Klişe bir şey söyleyeceğim ama bunun gerçeği yansıttığını da söylemeliyim; İlk kez geliyorum ve İstanbul büyüleyici bir şehir. Şiir sahici bir şey, bu iki güzelliğin yan yana gelmiş olması tarifsiz bir güzellik. Şiirimin itiraz eden bir şiir olması da işte bununla ilgilidir. Bu güzellik her yerde olsun istiyorum. İnsanlar arasındaki adaletsizliği ortadan kaldırmak için. Şiir bu anlamda en uygun araç. Kötülüğe en düzgün şekilde karşı gelmenizi sağlayan bir şey. Şiir bir yumruk atma yöntemidir.



#üsküdar
#Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali
#şiir
9 yıl önce