|

Uzmanlar yumurta ile şaşırttı

Sevilerek tüketilen protein, omega-3 ve selenyum gibi maddeler içeren yumurta tam bir kolesterol düşmanı çıktı. Uzmanlar vitamin deposu bu besinin kalp sağlığından kansere kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini belirtiyor.

10:07 - 4/02/2015 Wednesday
Güncelleme: 10:32 - 4/02/2015 Wednesday
Diğer
Kolesterole etkisi nedeniyle en çok tartışılan gıdalardan biri olan yumurta son yıllarda "faydalı" gıdalar arasındaki yerini yavaş yavaş geri almaya başladı. Enerji veren bu gıdanın diğer yararları ise şöyle; 

KOLESTEROL
: Son yıllarda yapılan araştırmalarda, uzun bir süredir yüksek kolesterol ile birlikte anılan yumurtanın aslında kötü kolesterolün yükselmesinde o kadar da etkili olmadığı yönünde sonuçlar elde ediliyor. Bu araştırmaların ortak sonucu yumurtanın her insanda aynı etkiyi yaratmadığı ve her gün yumurta yiyenlerin yüzde 70'inin toplam ve LDL kolesterol seviyesinde herhangi bir değişim gözlemlenmediği yönünde. Ayrıca düzenli olarak yumurta yiyenlerin HDL yani iyi kolesterol seviyelerinde artış gözlemlenmiş. 

ENERJİ VERİR
: Yumurtanın en büyük özelliklerinden biri kırmızı ete oranla çok daha ucuz bir kaliteli protein kaynağı olması. Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre yumurta özellikle sporcularda kas kitlesinin artması ve enerjinin korunması için tüketilebilecek en faydalı besinlerden biri. Aynı araştırma haftada 6 adet yumurta yemenin vücudun enerji üretimini belirgin oranda artırdığını ortaya koyuyor. 

DAMAR TIKANIKLIĞI
: Yumurta, B kompleks vitaminlerinden biri olan ve vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için oldukça önemli bir bileşen olan "kolin" bakımından zengindir. Hücre yapısının korunması, sinir hücreleri arasında iletişimin korunması, yağların kan yoluyla karaciğere taşınması gibi önemli fonksiyonları olan kolinin eksikliğinde damar tıkanıklığı, karaciğer hastalıkları ve nörolojik hastalıkların riski artmaktadır. t hal sizlik : Selenyum minerali yeterli miktarda alınmadığında hipotrioid, halsizlik, zihin zayıflığı gibi sorunlar görülebilir. Dünya Sağlık Örgütü günlük selenyum tüketimini 70mcg (mikrogram) olarak önermektedir. 1 orta boy yumurtanın yaklaşık 14 mcg selenyum içerdiği göz önüne alındığında 1 adet yumurtanın günlük selenyum ihtiyacının yüzde 20'sini karşıladığı söylenebilir. 

YÜKSEK TANSİYON
: Son yapılan araştırmalarda yumurta akında bulunan "peptit" adlı bileşenin yüksek kan basıncının düşürülmesinde etkili olduğu sonucu elde edilmiştir. Proteinin yapı taşlarından biri olan peptit "anjiyotensin-çevirici enzim (ACE)" olarak bilinen ve yüksek tansiyonun başlıca nedeni olan enzimin üretimini baskılıyor.

KANSERİ ÖNLER: 
Bütün B vitaminleri yumurtada bulunmaktadır. B kompleks vitaminlerini yetersiz olarak almak böbrek hastalıkları, tip 2 diyabet, katarakt, kalp hastalıkları, meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri gibi son derece ciddi hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır. Yumurtayı özellikle B7 ve B 12 vitaminleri için tüketebilirsiniz.Böylelikle yaşamı tehdit eden ciddi hastalıklara karşı yumurta kalkan görevi görür.
#kanser
#yumurtanın faydası
#yüksek tansiyon
#omega-3
#peptit
9 years ago