|

Yarışma, belgesel bahane yemekler şahane

Osmanlı Saray Yemekleri mutfağı ile Japon Shippoku mutfağı yemekleri, BS Japan Televizyonunun çektiği belgesel için kıyasıya yarıştı. Asıl kazanan yemek kültürüydü ama yine de göğsümüzü kabartarak söyliyelim ki, yarışmayı biz kazandık.

Emeti Saruhan
00:00 - 19/10/2008 Pazar
Güncelleme: 18:55 - 18/10/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Yarışma, belgesel bahane yemekler şahane
Yarışma, belgesel bahane yemekler şahane

Japonya'da yayın yapan BS Japan televizyonu Osmanlı Mutfağı hakkında 2 saatlik bir belgesel çekmek için Türkiye'ye geldi. Çekim için Asitane Restaurant'ı seçen ekip, bu çerçevede bir de yarışma düzenledi: Şef Masahiko Hashimoto'nın yaptığı Japonya'nın Nagazaki bölgesine has Shippoku Mutfağı yemekleri ile Şef Kadir Yılmaz'ın yaptığı Osmanlı Saray yemekleri çarpıştı. Toz duman dağılıp, kepçe, tava, tencereler uçup gittikten sonra geriye enfes yemekler kaldı. Yarışmanın galibi her ne kadar biz olsak da, asıl kazanan yemek kültürü oldu.


MİNYATÜRLERİN PEŞİNDEN GELDİLER

Geçtiğimiz yıllarda Avusturya ve Viyana'da yapılan program çekimleri, yabancı mutfakları Japonya'ya tanıtırken, Japon mutfağını da gittiği ülkede tanıtmayı hedefliyor. Belgeselin yönetmeni Nobuyuki Kurauhi, Türk Mutfağının dünyanın önde gelen 3 mutfağından biri olduğunu, fakat ülkelerinde pek tanınmadığını ifade ediyor. Belgesel için Osmanlı Mutfağı'nı seçmelerine ise, yemek sahnelerini temsil eden Osmanlı minyatürleri sebep olmuş. Minyatürlerdeki, yuvarlak sini etrafında bağdaş kurarak yemek yiyen insanları görünce, aynı şekilde yuvarlak bir sini etrafında yenen Nagazaki Shippoku mutfağı çağrışım yapmış. Ayrıca, Shippoku Mutfağı da, Osmanlı'da yaşayan milletlerin yemek kültürlerinin bir birleşimi olan mutfağımız gibi, çok kültürlü bir zenginlik içeriyor. Japonya'nın kapılarını yabancı kültürlere ilk açan şehri Nagazaki'ymiş. Bu dönemde Çin, Hollanda ve Portekiz'le bulunulan ticari ilişkiler, yemek kültürünü de etkilemiş. Bu kültürlerin en iyi yönleri birleştirilince ortaya Shippoku çıkmış. Shippoku yemeklerinde normalde domuz eti de var. Ancak burada, domuz eti yerine kuzu eti kullanıldı.

Kurauhi Türkiye'de Osmanlı Yemekleri yapan pek çok restaurant olduğunu bildiklerini, Asitane Resaturant'ı ve Kadir Usta'yı Osmanlı yemekleri hakkında saray kayıtlarından araştırmalar yapıp, yeni tarifler ortaya çıkardıkları için tercih ettiklerini söylüyor.


SARAY YEMEKLERİ MÜTHİŞ

Kurauhi, Kadir Usta'nın yemeklerini ilk tattığında çok şaşırmış “İlk yediğimde çok şaşırdım çünkü kafamdaki Türk yemeğine uymuyordu. Enfes, müthiş bir lezzetti. Bu kadar ayrıntılı olabileceğini düşünmemiştim. Japonya'da da Türk restaurantları var ama oradaki yemekler daha çok baharatlı.”diyor. Yarışmanın güzel bir kültürel iş birliği olacağına inanan Kurauhi, “Yarışma, bahane. İki ülkenin şefleri her ülkenin sanatını göstererek güzel bir şey ortaya çıkaracaklar. Bence Türkiye'den şefler de Japonya'ya gelmeli.”



Hangi yemeklerle kazandık?

Perşembe günü Kariye Otel'de yapılan yarışmada Türk ekibini Asitane Restaurant'tan Kadir Yılmaz ve Nuri Özer oluştururken, Japon Ekibinde Kagetsu Restaurant'tan Masahiko Hashimoto ve Sosuke İnonue vardı. Dr. Filiz Çağman (Sakıp Sabancı Müzesi, Topkapı Sarayı Eski Müdürü), Ahmet Yavuz (Aşçılar Derneği Başkanı) ve Ayumi Takano(Sanatçı)'nun jüri üyeliği yaptığı yarışmada Japon Ekibi, Kuzu etli ve kılıç balıklı Hikado Çorbası, bir gece kurutulmuş levrek ve shippoku yumurtasıyla yapılan Hauraku Yaki, Krizantem çiçeği soslu kuzu eti ve yumurtanın buluşması ve tatlı olarak da Kiraz çiçeği ve süt peltesinden oluşan Oshiriko yaptı. Türk ekibi ise Acı ve tatlı bademler ve nar taneleri kullanılan Badem Çorbası, İstiridye Külbastı, Süt kuzu ve meyveler kullanılarak yapılan Terkib-i Mutancana, tatlı olarak da mevsim meyveleri ve muhallebi içeren Helatiye yaptı.



16 yıl önce