|

Yavuz, üçlemesiyle tarihe ışık tutacak

Yönetmen Hüdaverdi Yavuz, Osmanlı'nın son dönemine ilişkin tezlere 3 seri filmle meydan okumaya hazırlanıyor. Yavuz, Abdülhamit dönemiyle başlayacak seride Enver Paşa ve Vahdettin'in Atatürk'le ilişkisini resmi tarih dışına çıkarak masaya yatıracak

Orhan Turan
00:00 - 3/10/2010 Pazar
Güncelleme: 00:18 - 3/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Yavuz, üçlemesiyle tarihe ışık tutacak
Yavuz, üçlemesiyle tarihe ışık tutacak

Eşrefpaşalılar'la beyaz perdede küfürsüz komedi yapılabileceğini gösteren yönetmen Hüdaverdi Yavuz, bu kez resmi tarihe çomak sokmaya hazırlanıyor. Yavuz, yeni projesinde son Osmanlı Padişahı Vahdettin'le, Mustafa Kemal Atatürk'ü aynı tren yolculuğunda birlikte seyahat ettirecek. Yavuz, "Film çok büyük tepkilere neden olabilir. Ancak biz her şeye rağmen artık insanlarımızın kamplaştırılmasına dur demek zorundayız. Vahdettin'i ve Abdülhamit'i hain ilan eden resmi tarihe çomak sokacağız" dedi.

VAHDETTİN'İN İLK GÖRÜNTÜLERİ

Yavuz, Abdülhamit, Enver Paşa ve Vahdettin-Mustafa Kemal dönemini işleyecek proje için üç yıldır çalışıyor. Üç filmden oluşması planlanan seri Osman'lı sultanlarından Abdulhamit'in hayatından kesitler sunan ilk filmle başlayacak. Filmde şu ana kadar hiç yayınlanmamış orijinal görüntülere yer verilecek. Yavuz ilk film için çok özel görüntülere ulaştıklarını belirterek, “Abdülhamit'in kızı tarafından kaydedilmiş orijinal cenaze törenine ait görüntülere ulaştık. Burada 31 Mart Vakası'nı da gündeme getirmeyi düşünüyoruz” dedi. Projenin uluslararası kalitede olması için her türlü imkanı kullandıklarını vurgulayan ünlü Yönetmen Yavuz, “Bu proje, Abdülhamit'i yasakçı, totoliter son Padişah Vahdettin'i hain ilan eden resmi ideolojinin tarih bakışına çomak sokmak anlamı da taşıyor” diye konuştu.

VAHDETTİN'LE MUSTAFA KEMAL BİRLİKTE

'Hakkında kahraman mı hayalperest mi' tartışması hala devam eden Enver Paşa dönemi ise ikinci filmde yeralacak. Serinin son filmi ise resmi ideolojinin 'hain' ilan etitği Osman'lı devletinin son padişahı Vahdettin'le Mustafa Kemal'in ilişkisini masaya yatıracak. Filmde ikilinin Almanya'ya trenle yaptığı seyahat ve aralarındaki diyaloglara yer verilecek. Vahdettin'in vatan haini olduğunu iddia etmenin ve tek kahramanın Mustafa Kemal olduğunu söylemenin Türk milletine yapılacak en büyük hakaret olduğunu dile getiren Yavuz, “Ne tek bir kahramanımız var, ne de ihanet eden bir sultan… O günleri bu günlerin mantığı ile anlamaya çalışmak böylesi hatalara neden oluyor. Bir devlet kurarken birilerini suçlamak gerekirdi ve o suçlanan Vahdettin ve diğerleri oldu. Yoksa Osmanlı'ya rağmen devleti kurup yaşatmanız mümkün olabilir miydi?” dedi.


ORJİNAL BELGELER

Yavuz, yakın tarihin hakkında en çok tartışma yapılan üç devlet adamını beyazperdeye taşıyacak. Vahdettin, Enver Paşa ve Abdulhamit'in yakın çevresinden elde edilen belgeler ışığında filmler çekilecek.



14 yıl önce