|

Yemeğin alt kültürü instagram'da patladı

Sosyal medyada oluşan pop-mutfak akımları Türk mutfağının klasiklerine de el atıyor. Çikolatalı baklavalar, chedar peynirli kebablar gibi ilginç uygulamalar bunlardan bazıları. Peki bu ekstrem videoların Türk mutfağına yansıması nasıl olacak? Türkiye’nin en önemli şeflerinden Ali Ronay, gastronomik kültürün istenilen seviyede olmadığı için alt kültür patlaması yaşandığını söylüyor.

Merve Akbaş
04:00 - 28/04/2019 Pazar
Güncelleme: 22:50 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Şefler Atışıyor etkinliği
Şefler Atışıyor etkinliği

Kebabın içinden çıkan chedar peyniri, baklavayı batırdıkları çikolata, tereyağ üzerine terayağ dökülen pideler sosyal medyanın yeni fenomenleri. Paylaşım platformlarına olan düşkünlüğümüz yemek konusunda da sürüyor. Swissotel The Bosphorus Hotel’in Executive Chef’i Ali Ronay, son Oscar töreninde yer alan Türk yemeklerini pişiren Spago Istanbul’un Executive Chef’i Cihan Kıpçak ve Youtuber şef Esen Hünal’la son dönemlerde yaygınlaşan bu akımı ve Türk mutfağına olan etkilerini konuştuk.


ŞEFLİK MESLEKTİR HOBİ DEĞİL

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, “Şefler Atışıyor” etkinliğinde bir araya gelen isimlerden Swissotel The Bosphorus Hotel’in Executive Chef’i Ali Ronay ise mutfakta olmanın ciddi bir sorumluluk gerektirdiğini söylüyor. Ronay, “Mutfak çok tatlı, sürekli cupcake yaptığınız bir ortam değil. Çalıştığınız işe ciddiyetle yaklaşmanız, uzmanlaşana kadar denemeye ve pişirmeye devam etmeniz, çalıştığınız ortamı temizlemeniz gerekiyor. Şeflik meslektir, hobi değil” diyor. Ronay, sosyal medyadaki yeni akımların hızlı tüketim çağının sonuçları olduğunu düşünüyor. Ronay şunları söylüyor: “Sosyal medya kuşkusuz hızlı tüketim çağımızın kimileri için en çabuk bilgiye ulaşabilecekleri mecralardan bir tanesi. Benim için hiç bir zaman klasik medya kadar doyurucu olmayacaktır. Türk mutfağının bilinirliğinin artması ve dünyaya yayılması için elbette faydalı olacaktır. Kendi fenomenlerini de bu süre içerisinde yarattığını hepimiz görüyoruz. Bence Türkiye’de bu ara bir food porn patlaması yaşanılıyor. Bir üst gastronomik kültür malesef istenilen seviye de oturmadığından alt kültürün her tür şekilde patlamasına şahit oluyoruz. Sosyal medyayı doğru ve faydalı bilgilerin paylaşılması için kullanılmasında fayda var.”


SOSYAL MEDYADAN FAZLASI GEREKİYOR

Oscar ödüllerine Türk yemeklerini taşıyan şef Cihan Kıpçak ise sosyal medyadaki yemek yapım videolarının göreceli bir konu olduğunu söylüyor. Kıpçak şunları anlatıyor: “Açıkçası bu konu biraz göreceli, bazı arkadaşlar bu konuları gayet iyi yönetiyor, bazıları ise tamamen sosyal medya rüzgarından faydalanmak için akıl almayacak hareketler sergiliyor. Tabi ki doğru kullanıldığı zaman inanılmaz bir pazarlama aracı ancak Anadolu mutfağı için çok doğru kullanıldığını düşünmüyorum, bu arada Türk mutfağını tanıtmak için sosyal medyadan çok daha fazlası gerekiyor, dünyada gastronomi konusunda öncü lokasyonlara bakarsanız bunu devlet politikası haline getirmişler. Mutfağın kültür turizminin en önemli ayaklarından olduğunun farkındalar.”

ÖĞRENMEMİZ GEREKENLER VAR

Dünyada tanınmış 2-3 markamız olduğunu ancak bu sayının doğru pazarlamayla yükselebileceğini söyleyen Kıpçak, “Bunu Oscar yemeklerinde bulunduğum 2 sene de açık ve net görme şansım oldu. Bu sene servis edilecek jamon ibericonun servisi için iki arkadaş ürünleri İspanya’dan kadife kutularda getirdiler. Bizim emeği altın değerinde olan ürünlerimiz ise karton kutulara mahkum. Maalesef ki öğrenmemiz ve değiştirmemiz gerken çok unsur var” diyor.


Doğru olanı zaman belirler

Uzun yıllar farklı yerlerde şeflik yapan ve bugünlerde Youtuber Şef olarak da bilinen Esen Hünal da şeflerin mutfağa sıkışıp kalmaması gerektiğini söylüyor. Hünal, yurtdışı eğitimlerine vurgu yaparak, “Mutfağa sıkışıp kalarak geçen bir ömrün gastronomi açısından bir değeri yok. Farklı kültürlere ait yemekleri ve şefleri gözlemlemenin vizyona katkısı yadsınamaz” diyor. Hünal sosyal medyadaki ‘aşırıya’ kaçan yemek yapma videolarının ekstrem örnekler olduğunu söylüyor. Bu videoların dezavantajı kadar avantajı da olabileceğini söyleyerek şunları anlatıyor: “Bu tip videoların yemek kültürünün artmasına etkisi de olabilir. Ama günün sonunda hepsi farklı alanların insanları. Yani TV’deki TV için, sosyal medyadaki sosyal medya için yemek yapıyor. Konseptini kendileri belirliyor. Türk mutfağının son yıllarda oldukça yenilikçi bir konumu var. Bizim mutfağımız dünyanın en zengin mutfak kültürüne sahip. Yenilikçi bir tavır da aldığımızda bunun dünyaya tanıtmak mümkün oluyor. Bu videolarla da insanların yemeğe olan ilgisi artıyor. Bu açıdan bir avantaj sağlayabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla ekstrem olan da normal olan da sosyal medyada yer alsın, doğru olan zaten zaman içinde yerini alacaktır.”

#Şef
#Yemek
#Türk mutfağı
5 yıl önce