|

Yeralması mutfağa kök salıyor

Mevsim kışa yaklaştıkça, mutfakta kök sebzelerin hakimiyeti başlar. Turp, pancar, patates, kereviz derken, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketebildiğimiz yeralması da tezgahlarda yerini aldı.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 15:59 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
En lezzetli yerelması tariflerini sizler için derledik.
En lezzetli yerelması tariflerini sizler için derledik.

Yerelması (orijinali yeralmasıdır) domates, bal kabağı, patates, domates ile birlikte Osmanlı mutfağına girdi. Her ne kadar sonradan sofralarımızda yer alsa da özellikle Anadolu’da bir meyve olarak sevildi ve yer buldu. Yemeği ise daha çok İstanbul mutfaklarında pişiriliyordu. Zaman geçtikçe, besin öğeleri açısından zenginliği diyetisyenlerin danışanlarına önerdiği bir yiyecek olarak kullanım alanı genişledi. İçerisinde bolca potasyum, kalsiyum ve A vitamini bulunan yeralması gevrek dokusu ve patatese yakın lezzetiyle yemek yapmaya da oldukça uygun. İçerdiği posa sayesinde sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlayan yeralması düşük kalorili oluşu sebebiyle de zayıflamak isteyenlerin mönülerinde vazgeçilmez bir tat. Bugün cipsinden salatasına, etli ve zeytinyağlı çeşitlerine birkaç yeralması tarifiyle güne güzellik katalım istiyorum.

Yerelması Salatası
Malzemeler

- 250 gram yeralması  1 avuç ceviz

- 1 küçük kereviz  1 havuç

- Bir tutam maydanoz

- Bir tutam kereviz yaprağı

-Bir portakal - Bir limon

-Tuz -Zeytinyağı


Yapılışı

Yeralması, kereviz ve havucu rendeleyip limon suyu ile ovalım. Maydanoz ve kereviz yaprağını doğrayalım. Portakalı doğrayıp kabuğunu rendeleyelim. 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi, dilimlenmiş portakal, kereviz, yeralması ve havucu karıştıralım. Maydanoz ve kereviz yaprağını, cevizi ekleyelim. Zeytinyağı ve tuzu ilave edip servise alalım. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Yerelması
Malzemeler

- 500 gram yeralması - 1 kuru soğan

- 4 diş sarımsak - 2 havuç

- Bir tutam maydanoz - 1 çay

bardağı zeytinyağı - 1 fincan pirinç

- Taze çekilmiş karabiber- Tuz


Yapılışı

Havuçları kuşbaşı doğrayalım. Yeralmalarını iyice yıkadıktan sonra kuşbaşı doğrayalım. Soğanı ince ince doğrayıp bir su bardağı su ile ocağa koyalım. Üzerine havuçları ilave edelim,suyu çekilene kadar pişirelim. Sarımsakları doğrayıp ekleyelim. Yeralmalarını ekleyip 3 bardak ılık su ilave edelim. 10 dakika pişirdikten sonra pirincini ilave edelim. Pişirdiğimiz yeralmasının altını kapatınca zeytinyağını ve baharatları ekleyelim. 15 dakika dinlendirelim. Yanında limonla servise alalım. Afiyet olsun.

Yerelması Cipsi
Malzemeler

- 1 kg yeralması - 1 limon - 1 su bardağı mısır

unu - 1 tatlı kaşığı zerdeçal - 1 çay kaşığı

karabiber - 1 çay kaşığı tuz - Sıvıyağ


Yapılışı

Yeralmalarını fırçayla ovarak yıkayalım. Limonu suya sıkalım,tuz atalım. Yeralmalarını rendeleyip limonlu tuzlu suya bırakalım. Bir derin tava ya da tencerede yağı kızdıralım. Mısır unu, karabiber ve zerdeçalı karıştıralım. Sudan çıkardığımız yeralması dilimlerini kağıt havlu ile kurulayın mısır ununa bulayalım. Kızgın yağda kızartıp bir tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde çıkartalım. Afiyet olsun.

Osmanlı Usulü Yerelması

Malzemeler

- 500 gram yeralması - 4 yemek kaşığı

zeytinyağı -3 kuru soğan - 3 yemek kaşığı

domates ezmesi - 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

- 1 silme tatlı kaşığı şeker -1 çay kaşığı tuz


Yapılışı

Bir tavada ince doğranmış soğanı yağ ile kavuralım. Üzerine biber ve domates püresini ekleyelim. Baharat ve tuzu ilave edip iyice kavuralım. Yıkayıp doğradığımız yeralmasının üzerine bu karışımı ilave edip üzerini örtecek kadar su ekleyelim. Şekeri ekleyelim. Kısık ateşte pişirip dinlendirelim. Afiyet olsun.

#yerelması
5 yıl önce