|

Yolculuk ancak O'nadır!

Peygamber Efendimizin "Yolculuk ancak şu üç mescide yapılır: Mescid-i Haram, benim şu mescidim (Mescid-i Nebevî) ve Mescid-i Aksa" Hadis-i Şerifi'nden ilham alınarak hazırlanan Mukaddes Yolculuk Sergisi bu üç mescide ve Peygamberimiz'e duyulan sevgiyi anlatıyor.

00:00 - 15/07/2012 Pazar
Güncelleme: 20:45 - 14/07/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Yolculuk ancak O'nadır!
Yolculuk ancak O'nadır!

Mukaddes Yolculuk Sergisi, Mekke-i Mükerreme'nin 2006 yılında İslam Kültür Başkenti seçilmesi vesilesiyle ortaya çıktı. Peygamber Efendimizin "Yolculuk ancak şu üç mescide yapılır: Mescid-i Haram, benim şu mescidim (Mescid-i Nebevî) ve Mescid-i Aksa" hadis-i şerifinden ilham alınarak hazırlanan sergi, bu üç mescide duyulan yüce sevginin güzel sanatlar aracılığıyla ifadesi bakımından derin bir anlam taşıyor. Sergi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde, İslâm İşbirliği Teşkilâtı, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile Suudi Arabistan'daki Layan Kültür Vakfı tarafından düzenleniyor. Geçtiğimiz Cuma Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde ziyarete açılan sergide Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Prens Faisal bin Abdullah bin Mohammed Al Suud Koleksiyonundaki Kabe, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa ile ilgili 70 eser arasından seçilmiş resim, minyatür ve hat levhaları da yer alıyor.

NUSRET ÇOLPAN'IN ESERLERİ DE VAR

Suudi Arabistan, Ürdün ve Fas'tan (Rabat, Kazablanka) sonra beşincisi Türkiye'de açılan ve 17 ülkeden 26 sanatkâra ait 31 eserin sergilendiği etkinlikte Türkiye'den merhum Nusret Çolpan ile Davut Bektaş, Ferhat Kurlu ve Adem Sakal'ın eserleri de bulunuyor. Sergi Pazartesi günleri hariç 13 Temmuz-16 Ağustos 2012 tarihleri arasında 9.30 ila 17.30 saatlerinde ziyarete açık olacak. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren'in ev sahipliğinde açılacak sergide Mukaddes Yolculuk Sergisi fikri, Mekke-i Mükerreme'nin 2006 yılında İslam Kültür Başkenti seçilmesi vesilesiyle ortaya çıktı. "Yolculuk ancak şu üç mescide yapılır: Mescid-i Haram, benim şu mescidim (Mescid-i Nebevî) ve Mescid-i Aksa" hadis-i şerifinden ilham alınarak hazırlanan sergi, bu üç mescide duyulan yüce sevginin güzel sanatlar aracılığıyla ifadesi bakımından derin bir anlam taşımaktadır.

Sanatçıların, çalışma ve kültür ortamları, sanat anlayışları ve sergilenen eserlerine dair aktardıkları bilgilerin yer aldığı röportaj videoları, sergi süresince sanatseverlerin dikkatine sunulacak. Sergide eseri bulunan sanatkârların isimleri şöyle: Abdallah Hamas (Suudi Arabistan), Abdullah Al-Shelti (Suudi Arabistan), Adel Al Sewi (Mısır), Adem Sakal (Türkiye), Adeyemi Abdulfattah Adeyemi (Nijerya), Ahmad Mustafa (Mısır), Arafat Al-Naim (Ürdün), Bill West (İngiltere), Davut Bektaş (Türkiye), Dia Aziz Dia (Suudi Arabistan), Erina Conda (Gine), Ferhat Kurlu (Türkiye), Jamil Ahmed Balouch (Pakistan), Khosrow Hassanzadeh (İran), Masrul Hendrik (Endonezya), Mohamed Al-Shammery (Irak), Mohamed Korish (Fas), Mohammed

Ais Bin Abdul Aziz (Malezya), Muhammed Saleh Bushnaq (Filistin), Nassar Mansoor (Ürdün), Nawal Mussali (Suudi Arabistan), Nusret Çolpan (Türkiye), Peter Gould (Avustralya), Raeda Ashour (Suudi Arabistan), Ranya Sarakbi (Lübnan), Shahnoza Muminova (Özbekistan)

İSLAM TARİHİ, SANAT VE KÜLTÜR ARAŞTIRMA MERKEZİ (IRCICA)

İslâm İşbirliği Teşkilâtı'na bağlı İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) 57 üye ülkesi bulunan hükümetler arası bir kuruluş. Merkez, kurulduğu 1980 yılından beri Müslüman milletlerin tarihi; bilim tarihi, arkeoloji, mimarlık ve şehirleşme, güzel sanatlar, el sanatları, kültür mirasının korunması ve kültürel kalkınma konuları dahil olmak üzere İslâm kültür ve medeniyetiyle ilgili her alanda araştırma, yayın, belge ve bilgi yönetimi çalışmaları yürütüyor. Ayrıca "İslâm" imajının ve Müslüman toplumların kültürlerinin dünya kamuoyunda doğru bir biçimde yansıtılıp tanıtılması ve IRCICA Üye Devletleriyle diğer ülkeler arasında kültürel işbirliği yoluyla yakınlıkların güçlendirilmesi amacıyla uluslararası projeler yönelip, Müslüman toplumların kendi aralarında ve Doğu ile Batıdaki diğer toplumlar arasında uyumlu ilişkiler kurulmasına katkı sağlıyor. 1980 yılından beri faaliyet gösteren IRCICA kuruluşundan itibaren geleneksel sanatları ve bu sanatlara gönül vermiş sanatkarları teşvik etme gayretini taşıyor. İslâm kültür ve medeniyeti alanındaki akademik faaliyetlerinin yanında sanat faaliyetleriyle de tüm dünyada bir bilgi ve başvuru kaynağı olarak bilinen IRCICA 1980'den bugüne kadar 240 farklı sergi düzenledi.

LAYAN KÜLTÜR VAKFI

Layan Kültür Vakfı, dünya kültür sanat mirasına ve özellikle Arap-İslam sanatına gösterdikleri sevgi ve değerde buluşan bir grup tarafından 20 Mart 2007'de Riyad'da kurulmuş. Genç yeteneklere sahip çıkarak resim, oymacılık, hat ve fotoğraf alanlarındaki kabiliyetlerini geliştirmelerini teşvik eden Layan Kültür Vakfı, amaçları doğrultusundaki sanat eserlerini toplayarak Arap-İslam medeniyetini kapsamlı şekilde ön plana çıkarmayı amaçlıyor.



12 yıl önce