|

Zıt kutupların didişmesinden doğan tutkulu aşk

Romantik komedi türünün en beylik klişelerinden biri konumundaki 'uyumsuzların yakınlaşması' temasının işlendiği 'Kadın Aklı, Erkek Aklı'ndan geriye kalan yegâne anlamlı mesaj, bir buçuk saat boyunca 'cinsel haz'za yönelik onca atıf yaptıktan sonra dönüp dolaşıp finalde yine 'aşk'ı yüceltmesi...

Ali Murat Güven
00:00 - 26/09/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:47 - 25/09/2009 Cuma
Yeni Şafak
Zıt kutupların didişmesinden doğan tutkulu aşk
Zıt kutupların didişmesinden doğan tutkulu aşk

Sacramento merkezli özel bir televizyon kanalında çalışan Abby Richter, güzel ve hırslı bir program yapımcısıdır. Genç kadın, karşısına çıkan her soruna ânında çözüm üretebilmesiyle gurur duymaktadır. Daha doğrusu, kendi mutsuz ve kronik bekârlığı dışında kalan her soruna… Meslek hayatında kontrolü daima elinde tutan Abby, konu duygusal birlikteliklere geldiğinde ise trajik başarısızlıklarla dolu bir sicile sahiptir.

Yaptığı “Sacramento'da Sabah” programının reytingleri anormal bir düşüş gösterince, Abby yeni işe alınan hin oğlu hin muhabir Mike Chadway ile yeniden başarıyı yakalaması için işbirliği yapmaya zorlanır. Mike, koltuğuna oturur oturmaz da bu ekip çalışmasını zaten gönülsüzce kabul etmiş olan Abby'nin bam teline basmaya başlar. Genç habercinin kanalın sabah kuşağında hazırladığı “Çirkin Gerçek” adlı bölüm, kadın izleyicilere erkekleri ikili ilişkilerde kışkırtıp harekete geçiren püf noktalarının neler olduğu konusunda önemli tüyolar vermektedir. Zoraki yardımcısının sinir bozucu düzeyde müstehcen, fakat neşeli bir cinsiyetçiliğe sahip tarzı Abby'nin sinirlerini altüst etmektedir. Fakat, debelenişleri boşunadır; Mike'ın banalliğin destanını yazan program kuşağı ekranda bu tür bir yaklaşım görmekten hoşlanan milyonların gönlünü kısa sürede fetheder ve reytinglerdeki âni artış adamımızın kurumdaki yerini iyice garantiler.

Hayat felsefesinin hiç mi hiç uyuşmadığı böylesi bir iş ortağından iyice bunalan Abby, o sırada nezih komşusu Colin'le tanışır. Colin, Mike'da mevcut olmayan neredeyse her türlü özelliğe sahip, âdeta rüyâ gibi biridir: Saçlarını jöleye bulamaktan hiç hoşlanmayan, tatlı dilli, ağırbaşlı ve kibar bir doktor!

Atacağı yanlış adımlarla yeni ilişkisini berbat etmek istemeyen Abby'nin, teorilerine karşı şiddetli bir nefret beslese de en doğru adımları atmak için Mike'ın “erkek zihninin nasıl çalıştığı” hakkındaki arsızca tavsiyelerine ihtiyacı vardır. Mike güzel iş ortağına koçluk yaparken ve Abby de onun baştan çıkarma teorilerini uygulamaya koyarken, giderek ikisi de komik bir gerçeği fark etmeye başlarlar. Her ne kadar yaradılışları farklı olsa da, kadın ve erkeklerin gönül işlerindeki en gizli duyguları yine de ortaktır.


KABALIKLARLA DOLU, FAKAT YİNE DE SEVİMLİ

Bu konularda hassas izleyiciler için peşinen belirtmek gerekir; “Kadın Aklı, Erkek Aklı”, özellikle iki ana karakterinden biri konumundaki Mike Chadway'in hayatı ve kadın-erkek ilişkilerini yorumlayışından kaynaklanan kaba konuşma ve davranışlarla bezeli bir film… Öyle ki fırlama televizyoncumuzun itici yaklaşımları bazı anlarda resmen Yeşilçam'ın eski Aydemir Akbaş filmlerindeki banallik sınırlarına ulaşıyor. Ancak, Mike'ı çepeçevre kuşatan bu ayak takımı kimliğinin öykü adım adım finale doğru ilerlerken kendi içinde tutarlı bir mantığı olduğunu bilmek, serme bölümündeki kimi hırtlıkları da hoşgörüyle karşılamamıza vesile oluyor açıkçası…

Yine de vurgulamak gerekir ki yüzeysel bir okumayla bakıldığında “arsız” bir film bu. O yönüyle de cinsel içerikli konuşma ve esprilere karşı tepkisel bir tutumu olan mütedeyyin izleyiciyi rahatsız edebilir. Nitekim, yönetmeni Robert Luketic de bu gerçeği kabul ediyor ve yapmak istediği şeyin “aşk” denilen duygunun zaten zıt karakterlerin birbirlerine karşı duydukları meraktan ortaya çıktığını vurgulamak olduğunu belirtiyor. Gerçekten de normal koşullarda asla bir araya gelemeyecek türden iki karakter Abby ve Mike… Biri hayatı sürekli idealize eden, “beyaz atlı prens”inin peşinde koşarken yolu ortalamış, gönül ilişkilerinde ince eleyip sık dokuyan güzel bir kadın; ki bu rahatsız edici titizliğiyle sonsuza kadar evde kalmaya namzet durumda… Diğeri ise kadın-erkek ilişkilerinin mantığını bütünüyle belden aşağıya indirgeyip “aşk”ı “seks” ile özdeş tutan, bu sakat yargısını da ekranda “Erkeklerin nasıl işlediğini çok iyi biliyorum” gibi küstah bir bilgiçlikle izleyicisine satıp duran bir Amerikan magandası…

Luketic ise üç kadın senaristin ortaklaşa kaleme aldığı senaryosuyla, her iki bakış açısının da kadın ve erkek arasındaki aşkın kimyasını tanımlamada tek başına yetersiz kalacağını savunuyor. Abby'ninki kadar sterilize bir ilişki beklentisi ne denli anlamsız ise Mike'ın bütün ilhamını hayvanî içgüdülerden alan bol hırıltılı aşk anlayışı da o derece sakil… Son tahlilde, “İdeal olan bir elmanın iki yarısına dönüşmek ve birbirlerinin eksikliklerini tamamlayarak bütünleşmektir” diyor film… Ki bize göre de sağlıklı bir önerme bu. Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in ünlü “Çile”sinde, “Otursun yerine bende her şekil / Vatanım, sevgilim, dostum ve hocam!” deyişindeki kasta benzer bir biçimde, aşk ve onu takip eden evlilik hayatında da karşılıklı saygı, sevgi, merhamet, anlayış, fedâkârlık ve nihayet cinselliğin ayrı ayrı, birbirlerini ezemez ve birbirlerinin üstüne çıkamaz nitelikte çok özel yerleri var.

“Kadın Aklı, Erkek Aklı”nın, izleyiciyi ikili ilişkilerde fıtrata uygun bir noktaya doğru taşıyan bu akışı içinde zaman zaman karşınıza çıkabilecek -Amerikan romantik komedilerinin olmazsa olmazı konumundaki- kimi belden aşağı vuruşlara razıysanız, o durumda şık bir film ve “mutlu bir son” sizleri bekliyor. Ancak, Mike'ın hırt konuşmaları ve davranışlarından rahatsız olabilecek izleyici kategorisine giriyorsanız uzak durun.


KADIN AKLI, ERKEK AKLI / The Ugly Truth

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Romantik komedi / 96 dakika

Gösterim Dili: Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen: Robert Luketic

Senaryo Ekibi: (Öykü) Nicole Eastman / (Senaryo) Karen McCullah Lutz, Kirsten Smith

Görüntü Yönetmeni: Russell Carpenter

Özgün Müzik Bestecisi: Aaron Zigman

Kurgucu: Lisa Zeno Churgin

Sanat Yönetimi Ekibi: Missy Stewart (Yapım Tasarımcısı), Cathy Lucas (Set Dekoratörü), Betsy Heimann (Kostüm Tasarımcısı), Tania McComas (Makyaj Ekibi Şefi), Sean Flanigan (Saç Tasarım Ekibi Şefi)

Oyuncular: Katherine Reigl (Abby Richter), Gerard Butler (Mike Chadway), Bree Turner (Joy), Eric Winter (Colin), Nick Searcy (Stuart), Jesse D. Goins (Cliff), Cheryl Hines (Georgia), John Michael Higgins (Larry), Noah Matthews (Jonah)

İthalatçı Şirket: Warner Bros.

Dağıtıcı Şirket: Warner Bros.

İçerik Uyarıları: Korkutucu ya da kanlı sahne yok. Bir kaç yerinde “fuck”lı argo konuşmalar, cinsel hayat üzerine göndermeler, yine kısa bir bölümünde da bar ortamında alkol kullanımı var. Film, rahatsız edici boyutta cinsellik/çıplaklık içermese de öykünün tamamı kadınlar ve erkekler arasındaki ilişkiler, özellikle de cinsel ilişkiler üzerine kurulu… Bu yüzden, 15 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: http://www.thetruthisntpretty.com/

Yıldız Puanı: * * 1/2



BU HAFTA SONU GÖSTERİME GİREN DİĞER FİLMLER


Ben bugün biraz rahatsızım, yerine robot ikizimle görüşün
SURETLER / Surrogates

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi: Bilim-Kurgu Serüveni / 88 dakika

Gösterim Dili: Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur. Yönetmen: Jonathan Mostow

Senaryo Ekibi: (Kaynak çizgi roman) Robert Venditti, Brett Weldele / (Uyarlama senaryo) Michael Ferris, John D. Brancato Görüntü Yönetmeni: Oliver Wood Özgün Müzik Bestecisi: Richard Marvin Kurgucular: Kevin Stitt, Barry Zetlin İthalatçı Şirket: UIP Dağıtıcı Şirket: UIP İçerik Uyarıları: Rahatsız edici bir yoğunlukta olmasa da öyküsü içinde değişik bölümlerde yer alan şiddet, cinsellik, argo konuşmalar ve uyuşturucu kullanımına ilişkin referanslar nedeniyle, 15 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir. Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: http://chooseyoursurrogate.com/

Yıldız Puanı: * * *

Yakın gelecek… FBI ajanları Greer ve Peters, gizemli biçimde cinayete kurban giden bir üniversite öğrencisinin dosyası üzerinde çalışmaktadırlar. Maktûl, varlıklı insanların kendi robot versiyonlarına sahip olmalarını sağlayan “Suret” teknolojisinin mucidi konumundaki kişiyle yakından bağlantılıdır. “Suret”ler, dış görünümleri asıllarından bile daha zinde ve bakımlı olan uzaktan kumandalı robotlardır. Öğrencinin vahşice öldürülmesi, iki kahramanımızı cevabı son derece zor bir soruyla karşı karşıya bırakır: Pek çoklarının maskeler ardında hareket ettikleri sanal bir dünyada kim gerçektir ve karşınıza çıkan hangi insana tam olarak güvenebilirsiniz?


Mucize bebek Ricky'nin gizlediği sırlar

BEBEK RICKY / Ricky

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Fransa-İtalya ortak yapımı

Türü ve Süresi: Duygusal drama / 90 dakika

Gösterim Dili: Orijinal seslendirmesi Fransızca olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur. Yönetmen: François Ozon

Senarist: (İngiliz yazar Rose Treamin'in kısa öyküsünden uyarlamayla) François Ozon

Görüntü Yönetmeni: Jeanne Lapoirie

Özgün Müzik Bestecisi: Philippe Rombi

Kurgucu: Muriel Breton Oyuncular: Alexandra Lamy (Katie), Sergi Lopez (Paco), Mélusine Mayance (Lisa), Arthur Peyret (Ricky), André Wilms (Eczacı), Jean-Claude Bolle-Reddat (Gazeteci), Maryline Even (Odile), Hakim Romatif (Kapıcı), Julien Haurant (Kütüphaneci), Véronique Joly (Sosyal Danışman) İthalatçı Şirket: Bir Film Dağıtıcı Şirket: Tiglon Film İçerik Uyarıları: Genel çerçevesiyle son derece temiz ve humanist bir öyküsü olmakla birlikte, cinsellik içeren kısa süreli bir kaç sahnesi nedeniyle, 13 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: http://www.rickylefilm.com/ Yıldız Puanı: * * *

Alelâde bir kadın olan Katie ile yine alelâde bir adam olan Paco tanışır ve çifte sanki sihirli değnek dokunmuşçasına bir mucize gerçekleşir, birbirlerine ilk görüşte sırılsıklam âşık olurlar! Üstelik, aşklarının meyvesi daha da olağanüstüdür: Ricky adını verdikleri, son derece güzel ve yetenekli bir bebek… Zaman geçtikçe, ailenin bu minik üyesi, en az ebeveynlerinin aşkı kadar sıra dışı bir insan yavrusu olduğunun ipuçlarını sergilemeye başlayacaktır.

“Ricky”, aktivist bir eşcinsel olan ve çektiği hemen her filme de bu yönde politik-estetik göndermeler katmadan duramayan Fransız yönetmen François Ozon'dan, bu kez söz konusu alana hiç bulaşmaması nedeniyle oldukça nadir sayılabilecek bir çalışma…


Koleksiyonum gideceğine, yerle yeksân olsun dünya…

11'E 10 KALA

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye-Fransa-Almanya ortak yapımı Türü ve Süresi: Duygusal drama / 100 dakika Yönetmen: Pelin Esmer Senarist: Pelin Esmer

Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken Kurgucular: Ayhan Ergürsel, Pelin Esmer, Cem Yıldırım

Özgün müzik bestecisi: Filmde doğal ses kaydı ve bazı ses efektleri haricinde müzik bulunmuyor.

Sanat Yönetmeni: Naz Erayda

Oyuncular: Nejat İşler (Ali), Mithat Esmer (Mithat Bey), Tayanç Ayaydın (Ömer), Laçin Ceylan (Feride Hanım), Savaş Akova (Ruhi Bey), Sinan Düğmeci (Sahaf), Tülin Özen (Mezarlıktaki genç kadın), Aşkın Şenol (Ahmet), Selen Uçer (Mahinur), Emine Şans Umar (Hülya) Yapımcı Şirket: Bir Film

Dağıtıcı Şirket: Tiglon Film İçerik Uyarıları: İçerdiği psikolojik öğeler nedeniyle, 15 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: http://www.11e10kala.com/

Ödülleri: 2009-Altın Koza Film Festivali: “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” / 2009-İstanbul Film Festivali: “Jüri Özel Ödülü” Yıldız Puanı: * *1/2

“Oyun” adlı belgeseliyle hem Türkiye'de hem dünyada bir çok ödül kazanan Pelin Esmer'in ilk uzun metrajlı konulu filmi “11'e 10 Kala”, görmüş geçirmiş tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey'le genç kapıcısı Ali'nin ortak öyküsünü anlatıyor. Yıllardır plaktan dergiye ne bulduysa biriktiren Mithat Bey için İstanbul kenti onun bu koleksiyonu kadar sınırsız, Ali içinse kapıcılığını yaptığı Emniyet Apartmanı ve yakın çevresiyle sınırlıdır.

Apartmanın diğer sakinleri deprem endişesi ve daha yüksek fiyatlı birer daireye sahip olma niyetiyle binayı yıkıp yeniden inşâ etmek isteyince, Mithat Bey'in o güne kadar koleksiyonu uğruna verdiği savaşların en zorlusu başlayacaktır.


Kızını hoyratlık kısırdöngüsünden kurtarmaya çalışan bir anne

SARI SATEN GÜNAHKÂRLARIN AŞKI

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Türkiye-Almanya ortak yapımı Türü ve Süresi: Duygusal drama / 90 dakika

Yönetmen: Mehmet Çoban Senaristler: Hatice Balaban Çoban, Doğan Akhanlı

Görüntü Yönetmeni: Oliver Soravia Kurgucular: Bilbo Calvez, Dirk Böll Özgün Müzik Bestecisi: Kemal Sahir Gürel Sanat Yönetmeni: Anik Çelikaslan

Oyuncular: Hatice Balaban Çoban (Meryem / Maria Schäfer), Menderes Samancılar (Galip Ağabey), Anton Algrang (Jan Berger), Roman Roth (Genç Jan Berger), Lisa Hahn (Esra), Mark Zak (Bilal Şahin), Bülent Sharif (Halil Göksel), Eralp Uzun (Mahmut), Daniel Mutlu (Martin), İrfan Kars (İmam) Yapımcı Şirket: Son Film Dağıtıcı Şirket: Cine Film

İçerik Uyarıları: İçerdiği psikolojik öğeler nedeniyle, 15 yaşından küçükler için uygun bir film değildir. Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: http://sarisaten.com/

Yıldız Puanı: * *

Berlin'de lisede okurken zorla evlendirilmek isteyince evinden kaçan 17 yaşındaki Meryem, sığındığı dayısının oğlu Bilâl tarafından cinsel tacize maruz kalır. Meryem'e taksi şoförü Galip onu koruma altına alır. Aradan 17 yıl geçer. Köln'de taksicilik yapan ve gerçek kimliğini gizleyen Meryem'in 17 yaşındaki kızı Esra da aynı tehlikeyle karşı karşıyadır. Bu arada zenginleşen Bilâl, şoför olarak Galip'i yanına alır ve kendisine ait gece kulübünde karşılaştığı Esra'yı da gözüne kestirir. Meryem sonunda yol ayrımına gelmiştir; ya kaderine boyun eğecek ya da harekete geçip kızını kurtaracaktır. Gurbetçi yönetmen Mehmet Çoban'ın Türk-Alman karışık kadroyla çektiği ağdalı bir melodram.



15 yıl önce