|

Âşık Sümmanî unutulmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, 19. yüzyıl halk şairlerimizden Âşık Sümmanî’nin vefatının 100. yılı münasebetiyle bir sempozyum düzenliyor.

Yeni Şafak
11:44 - 10/03/2015 Salı
Güncelleme: 09:55 - 10/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Âşık Sümmânî Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan sempozyumun açılışı, 14 Mart Cumartesi günü Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde saat 09.30’da yapılacak. 15 Mart Pazar günü saat 18.30’da ise Konser ve Aşıklar Gecesi programı gerçekleştirilecek.


Sempozyumun açılış konuşmalarını Âşık Sümmânî Vakfı Başkanı Mehmet Çil ve İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen yapacak.


Konuşmaların ardından, Âşık Sümmanî belgeseli gösterilecek. Saat 10.00’da başlayacak olan 1. oturuma, Prof. Dr. Metin Ekici başkanlık edecek.


Bu oturumda yer alan konuşmacılar ve tebliğ başlıkları şöyle: Prof. Dr. Ali Duymaz ( Balıkesir Üniversitesi) “Sümmânî’de Tasavvufî Âşk, Dr. Ali Berat Alptekin (Selçuk Üniversitesi) “Sümmânî’nin Şiirlerindeki Bazı Kavramlar Üzerine” Dr. Mehmet Temizkan (Ege Üniversitesi), “Sümmânî’nin Tasavvufî Yönü Üzerine Bir Değerlendirme”, Doç. Dr. Selami Fedakar (Ege Üniversitesi) “Sümmânî’de Toplum ve Aile” saat 13.00’te başlayacak olan 2. oturuma, Prof. Dr. Ali Duymaz başkanlık edecek.


Bu oturumda yer alan konuşmacılar ve tebliğ başlıkları şöyle:

Prof. Dr. Metin Ekici (Ege Üniversitesi) “Sümmânî’de Vatan ve Millet Kavramı”, Prof. Dr. Mustafa Aslan (Pamukkale Üniversitesi) “Sümmânî’nin Tarihi Olaylara Bakışı”, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin (Gaziantep Üniversitesi) “Sümmânî’de Tabiat”, Arş. Gör. Nilgün Türkmen (Cumhuriyet Üniversitesi) “Sümmânî’de Gurbet ve Seyahat”, saat 14.30’da başlayacak olan 3. oturuma, Prof. Dr. Şeref Boyraz başkanlık edecek.


Bu oturumda yer alan konuşmacılar ve tebliğ başlıkları ise şöyle: 
Prof. Dr. Ensar Aslan (Ahi Evran Üniversitesi) “Sümmânî ve Şenlik Karşılaşmaları”, Doç. Dr. Eyüp Akman (Kastamonu Üniversitesi) “Sümmânî’de Eğitici Motifler”, Öğr. Gör. Savaş Ekici (Gaziantep Üniversitesi) “ Sümmânî Eserlerinin Müzik Bakımından Değerlendirilmesi”, Muhsin Koç (Erzurum İl Kültür ve Turizim Müd. Folk. Araş.) “Sümmânî’yi Yetiştiren Kültür Muhiti”, saat 16.00’da başlayacak olan 4. oturuma, Prof. Dr. Ensar Aslan başkanlık edecek.

Bu oturumda yer alan konuşmacılar ve tebliğ başlıkları da şöyle: 
Prof. Dr. Şeref Boyraz (Cumhuriyet Üniversitesi) Sümmânî Hakkında Yapılan Çalışmalar”, Doç Dr. Halil İbrahim Şahin (Balıkesir Üniversitesi) Âşıklık Geleneğinde Sümmânî Tesiri”, Dr. Gürol Pehlivan (Celal Bayar Üniversitesi) “Halk Diliyle Âşık Sümmânî”, Arş. Gör. Uğur Başaran (Cumhuriyet Üniversitesi) “Sümmânî’de Güzel Kadın Tipolojisi”, Âşıklar Gecesi  programı ve konser  tarihi 15 Mart 2015 (Pazar) günü olarak belirlenirken, Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi /Fatih'de saat: 18.30 - 22.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

"Aşıklardan Deyişler"

Konser, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak ve konser "Aşıklardan Deyişler" başlığı ile devam edecek. "Aşıklardan Deyişler" bölümünde yer alacak şairler ise; Hüseyin Sümmânîoğlu, Âşık Nuri Çırağı, Âşık Cemal Divanî, Köksal Sümmânîoğlu, İBB Türk Halk Müziği Topluluğu, Aşık Sümmâni Deyişlerinin Seslendirilişi, Aysun Gültekin, Özcan Türe olarak belirlendi.

#Hüseyin Sümmânîoğlu
#Âşık Nuri Çırağı
#Âşık Cemal Divanî
#Köksal Sümmânîoğlu
#İBB Türk Halk Müziği Topluluğu
#Aşık Sümmâni Deyişlerinin Seslendirilişi
#Aysun Gültekin
#Özcan Türe
9 yıl önce