|

Kadir gecesi ne zaman? 2016 Kadir gecesi alametleri nelerdir?

2016 Kadir gecesi ne zaman? Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin ne zamana denk geldiğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Hadislerle bize ulaşan bilgilere göre, Kadir gecesi ramazanın son on gününde tekli gecelerde gizlenmiştir. Mübarek Kadir gecesinin hangi güne denk geleceğine dair bir takım alametler bulunmaktadır. Peki Kadir gecesinin ne zaman?

Yeni Şafak
16:47 - 28/06/2016 Salı
Güncelleme: 14:00 - 28/06/2016 Salı
Diğer

Kadir gecesi ne zaman, 2016 Kadir gecesi alametleri nelerdir? sorularının yanıtını haberimizin detayında sizlere sunuyoruz. Ayrıca Kadir gecesi nedir? Kadir gecesi ne zaman? Kadir suresi Arapçası, Türkçesi ve Meali, Kadir gecesi duası ve kadir gecesi ile ilgili detayları haberimizde sizlerle paylaştık. Yüce Allah'ın (c.c.) kelamı olan Kur'an-ı Kerim, Kadir gecesinde inmiştir. Kadr suresinde bahsi gecen kadir gecesinin önemi zikredilmiştir. Kadir gecesi, Ramazanın son on günde tekli gecelerden birinde olduğunu bize ulaşan hadislerde görmekteyiz. Peki 2016 yılı Kadir gecesi ne zaman? İşte ayrıntılar...



Kur'ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir (bk. el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1). Kadir gecesinin ramazan ayında mübarek bir gece olduğu göz önünde tutulursa, âyetler arasında bir çelişkinin de bulunmadığı anlaşılacaktır.



Kadir Suresi Arapça:


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ {1} وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ {2}



لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ {3} تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ



فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ {4} سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ {5}




Kadir Suresi Türkçe Okunuşu:


Bismillahirrahmânirrahîm.



1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr


2- Ve ma edrake ma leyletülkadr


3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr


4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr


5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr



Kadir Suresi Meali:


Kur'an'da Kadir Gecesinden Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir:



1. Şüphesiz ki biz Kur'ân'ı kadir gecesinde indirdik.


2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin?


3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.


4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler.


5. O gece, esenlik doludur.




Kadir gecesi duası!


Aişe (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:


“Ben:


−Ya Rasulallah, Kadir gecesini bilirsem, o gece ne söyleyeyim dedim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):



اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي



“Allahumme İnneke Afuvvun Tuhibbu'l-Afve Fağfu Anni."


'Ey Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin beni affet de' buyurdu." (Tirmizi 3742)



Kadir gecesi ne zaman? İşte Kadir gecesinden yapılacaklar!



1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:



“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):



'Herkim imanla ve ecrini Allah'tan umarak Ramazan orucunu tutarsa onun geçmiş günahları mağfiret olunur. Herkim de imanla ve ecrini Allah'tan umarak Kadir gecesini ihya ederse onun geçmiş günahları mağfiret olunur' buyurdu."



Buhari 1868, Müslim 760/175, Ebu Davud 1372, Nesei 2201, Begavi 1707, Albânî Sahihu'l-Cami 6441



2) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:



“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):



'Sizler Kadir gecesini Ramazanın son on günündeki tek gecelerde arayınız' buyurdu."



Buhari 1870, Müslim 1169/219, Tirmizi 797, Ahmed 24346, Albânî Sahihu'l-Cami 2922



3) Ubâde bin Samit (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:



“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kadir gecesini bize haber vermek için mescide çıkmıştı. Müslümanlardan iki adam kavga ettiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):



'Kadir gecesini size haber vermek için çıkmıştım, falan ve falan birbiriyle kavga ettiler (onun malumatı benden) kaldırıldı. Böyle olması sizin için belki daha hayırlıdır. Sizler onu (yirmiden sonraki) dokuzuncu, yedinci, beşinci gecelerde arayınız' buyurdu."



Buhari 1874, Darimi 2/2728, İbni Ebi Şeybe 2/487/3, İbni Huzeyme 2198, Beyhaki 4/311, Begavi 1821, Tayalisi 576, Malik 1/320/13



4) Zerrubnu Hubeyş (Rahmetullahi Aleyh) dedi ki:



“Ubeyy bin Ka'b (Radiyallahu Anh)'a kardeşin Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anhuma):



−Seneyi ihya eden kimse kadir gecesine isabet eder diyor dedim.



Ubeyy (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:



−Allah ona rahmet etsin, insanların ona güvenip dayanmamasını istemiştir. Oysa o, kadir gecesinin Ramazanda, Ramazanın son on gününde ve yirmi yedinci gecede olduğunu elbette bilir. Sonra istisna etmeksizin yemin etti ve:



−Kadir gecesi yirmi yedinci gecedir dedi.



Ben:



−Ya Ebe'l-Münzir, hangi şeye dayanarak böyle söylüyorsun dedim.



Ubeyy (Radiyallahu Anh):



−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in haber verdiği alamet veya ayetle, güneş o gecenin sabahında şuasız olarak doğar dedi."



Müslim 1169/220, Humeydi 375, Ebu Davud 1378, Tirmizi 793, İbni Hibban 3689, İbni Huzeyme 2191-2193, Beyhaki 4/312, Begavi 1828, Abdurrezzak 7700



Kur'an'ın Muhtevası


İnsanları hem bu dünyada hem de âhirette mutluluğa kavuşturmak için gönderilmiş bulunan Kur'ân-ı Kerîm başlıca şu konuları kapsamaktadır:



1. İtikad. Başta Allah'a iman olmak üzere peygamberlere, meleklere, kitaplara, kazâ ve kadere, âhirete ait önemli konular ve inançla ilgili çeşitli meseleler, Kur'an'ın kapsadığı konuların başında gelir.


2. İbadetler. Kur'an'da müslümanların yapmakla yükümlü bulundukları namaz, oruç, hac, zekât vb. ibadetlere dair âyetler vardır. 3. Muâmelât. Kur'an bir toplumun devamını sağlayan ve toplum fertlerinin aralarındaki ilişkileri düzenleyen birtakım hükümleri kapsar. Kur'an'da alışveriş, emanet, bağış, vasiyet, miras, aile hayatı, nikâh ve boşanma gibi kişiyi ve toplumu ilgilendiren konulara dair açıklamalar ve hükümler vardır.


4. Ukubat. İslâm toplumunun mutluluğa erişebilmesi, bu toplum fertlerinin, İslâm'ın koyduğu kurallara aynen uymasıyla mümkün olur. Toplumun düzenini bozan, insan haklarını ve yasakları çiğneyen kimseler cezayı hak edecekleri için Kur'an bunlarla ilgili hükümleri de kapsamaktadır.


5. Ahlâk. Kur'an, kişilerin dünya ve âhiret mutluluğunun sağlamasına yardımcı olmak üzere, ana babaya hürmet, insanlarla iyi geçinme, iyiliği emretme, kötülükten sakındırma, adalet, doğruluk, alçak gönüllülük, merhamet, sevgi... gibi ahlâkî hükümleri de kapsamına almaktadır. 6. Nasihat ve Tavsiyeler. İnsanlara emir ve yasaklar konusunda duyarlı olmalarını, nefislerine esir düşmemelerini, dünyayı âhirete tercih etmemelerini, dünyada imtihana çekildiklerini hatırlatan, çeşitli tehlikelerden koruyan nasihat ve tavsiyeler de Kur'an'ın içerdiği konular arasındadır.


7. Va'd ve Vaîd. Allah'ın emirlerine boyun eğip yasaklarından kaçınanların cennetle mükâfatlandırılacaklarına, buyruklarını terkedip yasaklarını çiğneyenlerin cehennemle cezalandırılacaklarına dair Kur'an'da pek çok âyet bulunmaktadır.


8. İlmî Gerçekler. Kur'an, insanlığa gerekli olan ilmî gerçeklerin ve tabiat kanunlarının ilham kaynağını teşkil eden âyetleri de kapsamaktadır. Kur'an, bu ilmî gerçeklerden bir pozitif bilim kitabı gibi bahsetmek yerine insanları, âlemin yaratıcısının kudret ve büyüklüğünü düşünmeye, Allah'ın nimetlerini anarak O'nu yüceltmeye teşvik eder.


9. Kıssalar. Kur'ân-ı Kerîm önceki ümmetlerle, peygamberlerin hayatından da söz eder. Ancak bunları bir tarih kitabı gibi değil, insanların ibret alacakları bir üslûp ile anlatır.


10. Dualar. İnsan yapacağı işlerde sürekli Allah'ın yardımına muhtaç olduğu için Kur'an'da çeşitli dualar da yer almıştır.











#Kadir gecesi
#Kadir suresi
#Kadir gecesi ne zaman
#Kadir gecesi önemi
8 yıl önce