|

İki uç nokta çok tehlikeli: İkinci dalgayı yaşayabiliriz

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Seçil Özkan, salgın döneminde toplumda takıntılı ve saplantılı olanlar ile önlemlerden yorulduğu için umursamaz davranan 2 uç noktanın oluştuğunu söyledi. Özkan, “Bu 2 uç nokta çok tehlikeli. Bu 2 uç noktada kalırsak 2’nci bir dalga yaşayabiliriz” dedi.

Şahin Şen ve
01:00 - 28/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 04:17 - 28/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Seçil Özkan
Seçil Özkan

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, salgın döneminde toplum davranışları üzerine bir değerlendirme yaptı. Salgın sürecinde toplum davranışlarının çok önemli olduğunu vurgulayan Özkan, “Bizim ‘2E-2M’ dediğimiz formülle ‘mümkünse evde kal’, ‘el hijyenine dikkat et’, ‘sosyal ya da fiziki mesafeye uy’, ‘yüz burun ve ağız için koruyucu maske kullan’ı ifade ediyoruz. Bu davranışları ‘şöyle yapın, böyle yapın’ diye habire öneriyoruz ama toplumda bu süreçte değişik bir yapı oluştu. Ben buna 2 uç nokta diyorum. Bunlardan bir tanesi ‘Masayı sildim mi’, ‘Kapı kolunu sildim mi’ gibi obsesif kompulsif davranışlar göstermeye başlama, bir tanesi de bu önlemlerden yorulduğu için bu pandemide komplo teorileri üretip ‘Yalan bir şey bunlara inanmıyorum’ diyen diğer uç nokta. Bu iki uç nokta çok tehlikeli” dedi.

“Yeni normale geçtiğimizde bu 2 uç noktada kalırsak tekrar 2’nci bir dalga yaşayabiliriz” diyen Prof. Dr. Özkan, uç noktalardan ortaya gelinmesi gerektiğini söyledi. Özkan, şunları kaydetti:

İKİNCİ DALGAYI YAŞAYABİLİRİZ
  • “Ne saat başı kapı kollarını temizleyelim ne de çok umursamaz olalım. Bu 2 uç noktadan uzaklaşmamız gerekiyor. Öbür uç noktada yorulacağız. Biz buna ‘önlem yorgunluğu’ diyoruz. O yönden dezavantaja düşeceğiz ya da psikolojik sorunlarımız çıkacak. Bu noktada ise ‘bana bir şey olmaz’ psikolojisi ile de yine 2’nci bir dalgaya neden olabileceğiz. Marketten yoğurt aldın, kabını sabunlu bir bezle silip dolabına yerleştirirsin, tekrar alırken silmezsin ya da poşetleri tek tek temizlemezsin. Evinizde riskli grup varsa biraz daha dikkatli olabilirsiniz ama asla bu kadar çok obsesif davranmamak gerekiyor. ‘Bana bir şey olmaz’ davranışı ise bizim bulaşıcı hastalıklarda da diğer hastalıklarda hep başımızı yemiştir. Sonradan ‘of, ah’ dememek için gereken kurallara uymalıyız.”
#Seçil Özkan
#Sağlık Bakanlığı
#Koronavirüs
#İkinci dalga
4 yıl önce