|

Yasaklamayın sınırlayın

Koronavirüsle birlikte online oyunlara olan ilgi bağımlılık düzeyine ulaştı. Sigara, alkol, uyuşturucu ve kumarın ardından beşinci sırada sayılan oyun bağımlığı için uzmanlar, yasağın değil sınırlamanın önemine dikkat çekiyor. Yeşilay Başkanı Prof. Mücahit Öztürk, “Teknolojide en önemli iki unsur limit ve süredir” dedi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 6/06/2021 Pazar
Güncelleme: 04:55 - 6/06/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Bağımlılıkla mücadelede 101 yılı geride bırakan Yeşilay, bu yıl Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’ni 5’inci kez düzenledi. Koronavirüs salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleşen kongrede, dünyanın önde gelen araştırmacıları bir araya geldi. Kongrenin bu yılki gündem maddesi ise son yılların büyük tehlikesi olan oyun bağımlılığı oldu. Koronavirüs salgınıyla birlikte dünya çapında yaşanan kapanmalar, çevrim içi oyunlara yönelimi artırdı. Oyun başında 4 saatten fazla vakit geçirmenin tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, son yıllarda artış gösteren oyun bağımlılığını, alkol, sigara, uyuşturucu ve kumardan sonra 5’inci tehlikeli bağımlılık olarak nitelendirdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bağımlılıkla mücadele eden uzmanlar Yeni Şafak’ın sorularını yanıtladı…


SORUNLARDAN KAÇIYORUZ

Oyunlar dikkatimizi nasıl dağıtıyor?
  • GİBRALTAR ÜNİVERSİTESİ OYUN OYNAMA MÜKEMMELİYET MERKEZİ’NDEN PROF. DR. ZSOLT DEMETROVİCS:
    Kişiler oyuna o kadar dahil oluyor ki, başka bir şey düşünemeyecek hale geliyor. Oyunlar algıyı dış dünyaya kapatma özelliği ile ilgiyi dağıtıyor. Oyun oynamak sorunların ortaya çıkardığı çatışmalarla mücadele etme yöntemi olarak kullanılabilir. İnsanlar bu şekilde kendilerini kapatabilir.Bu kimi zaman başa çıkma veya kaçma davranışı olarak adlandırılabilir. Bunun kabul edilebilir bir seviyesi var. Biz her zaman günün sorunlarıyla başa çıkmak istemeyiz. Ancak bir kişi bu oyunları gerçek dünyanın sorunlarından sürekli kaçmak için kullanıyorsa, bu oyun oynama bozukluğu olarak adlandırılır.

MİLYONLARCA İNSAN ONLINE!

Salgın oyunları nasıl etkiledi?
AVUSTRALYA QUEESLAND ÜNİVERSİTESİ MADDE KULLANIMI ARAŞTIRMALARI ULUSAL MERKEZİ’NDEN PROF. DR. JOHN B. SAUNDERS:
Kovid-19 ile birlikte oyun oynama alışkanlığı artarak riskli hale geldi. Bu durum bağımlılığa dönüşmeden müdahale etmek gerekiyor. Uyuşturucu ve alkolde ilk hedef hiç kullanmamak olurken, oyun oynama bozukluğunda internetin durdurulması gerekiyor. Açıkçası bu gerçekçi değil. İnternet çok evrensel bir faaliyet ve burada esas hedef oyun oynama faaliyetlerini kısıtlamak. Kumar alışkanlığından oyun oynama bozukluğuna geçen kişiler var. Birçok online oyun paralı. Bazı oyunların içine kumar bileşenleri ekleniyor. Kumar bağımlılığı olan kişiler, oyunlarda bu ihtiyacını gideriyor. 4 saatten fazla oyun oynanmasını engellemek için oyunlara otomatik kapatma bölümleri eklenmeli.”

OYUN SADECE OYUN DEĞİLDİR!

Online oyunlarla bağımızı nasıl kesebiliriz?
  • İNGILTERE NOTTİNGHAM TRENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER YÜKSEKOKULU’NDAN DOÇ. DR. DARİA KUSS:
    Oyunlar fazla zaman ve enerji harcadığımız alanlara dönüştü. O yüzden oyunla olan bağları kesmek zor. Bir kişi uzun süreli oyun oynama konusunda sorun yaşıyorsa ona tedavi bağlamında, “En çok sorun çıkaran oyunları oynamayın” tavsiyesinde bulunuyoruz. Bir oyun, sadece oyun değil, aynı zamanda sosyal bir bağ da içeriyor. Sosyal olarak motivasyon sağlıyor. Biz oyun oynayan kişilere, oyun dışında da sosyal bağlar kurun diyoruz. Oyun oynama, bilgisayarı kapat demek bir çözüm değil. Bireysel oyun oynayan kişinin durumuna bakmak, onlara alternatif destek bulmak gerekiyor. Bazı insanlar bu sayede bağ kurup, kendini bir alanda uzmanlaşmış hissetmek istiyor. Bu da madalyonun diğer yüzü.

ÇATIŞMA YARATIYORSA BOZUKLUK VAR

Oyun oynama bozukluğu nasıl ortaya çıkar?
İSVIÇRE LOZAN ÜNIVERSITESI PSIKOLOJI ENSTITÜSÜ AŞIRI KUMAR OYNAMA BAĞIMLILIK TIP MERKEZİ’NDEN PROF. DR. JOEL BİLLİEUX:
Oyun oynama davranışları kişinin sosyal ihtiyaçlarını ve hayattaki başarılarını etkiliyorsa, günlük hayat üzerine etkisi varsa, iş dünyasında, okul dünyasında, aile içinde çatışmalara neden oluyorsa sağlıksız oluyor. Eğer sorun yaşanmıyorsa bu alanlarda bu kişi çok oynuyorsa bile sağlıklı bir oyun oynama davranışı diyoruz. Kontrol kaybı söz konusu olduğunda patolojik örüntüler olumsuz sonuçlar doğurarak fonksiyonel bozukluğa neden oluyor.

YASAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL

  • Yeşilay Başkanı Prof. Mücahit Öztürk, “2 yaşından 86 yaşına kadar herkes ekran bağımlılığı riskiyle karşı karşıya. Ekran bağımlığı sigara, alkol, uyuşturucu ve kumar gibi önemli bir risk faktörü. Çocuğa tablet vermek, cıvıl cıvıl çocukların arasında olmak yerine bir odaya, bir masaya hatta bir ekrana kilitlenmesi demek. Çevreyi farketmeye başlayan çocuğa tablet vererek bağımlılık tohumları ekmiş oluyoruz. Çocuklar ve ergenler şiddet ve cinsel içerikli sitelere kolay ulaştıklarında zihinsel bir karşama yaşıyor. Teknolojide en önemli 2 unsur limit ve süredir. Bunları kontrol altında tutamıyorsanız, sorun var demektir. Bunu yönetmenin yolu ise, yasaklamaktan değil, teknolojiyi bilinçli kullanmaktan geçiyor.”
#Koronavirüs
#Sigara
#Alkol
#Uyuşturucu
#Yeşilay
3 yıl önce