|

Kripto para caiz mi? Haram mı helal mi?

Son yıllarda dünya genelinde oldukça talep gören kripto para, ani çıkış ve inişleri ile kimi insanı zarara uğratmakta kimi insana da büyük paralar kazandırmakta. Bazı insanlar bu durumu bir kumara bazı insanlar ise dolar gibi bir yatırım aracına benzetmekte. İslam dünyasında insanları farklı görüşlere ayıran kripto para için Diyanet İşleri Başkanlığından da fetvalar geldi. Dini hassasiyete önem veren insanlar kripto paranın caiz mi, haram mı yoksa helal mi olduğunu merak ediyor. Peki Kripto para haram mı yoksa helal mi? Kripto para caiz mi? Kripto para için Diyanetin görüşü nedir? İşte merak edilen soruların cevapları.

15:14 - 1/10/2022 Cumartesi
Güncelleme: 15:28 - 1/10/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Kripto para caiz mi?
Kripto para caiz mi?
Diyanet İşleri Başkanı
Ali Erbaş
, katıldığı bir programda kripto para satın alma ve diğer kripto faaliyetlerinin İslam’a göre caiz olup olmadığına dair sorulara bizzat cevaplar vermişti. İnsanları istismar etme ihtimalinin yüksek olması münasebetiyle şu anda kullanımının caiz olmadığını belirten Erbaş, ‘’
Belli şartları var ve o süreç takip ediliyor
’’ ifadelerini kullandı.

DİYANETE GÖRE KRİPTO PARA CAİZ Mİ? HARAM MI?

Diyanet İşler Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre;

‘’Şuan itibariyle piyasada var olan kripto paralar kaynağının arkasında kim var, hangi devlet var, hangi güç var, hangi uluslararası güç var belli değil. Öncelikle şunu sormak gerekiyor. Bu paralar bir mal mıdır yok bir para mıdır bu konuda henüz netlik yok. Netlik olmadığı için
caiz diyemeyiz
. Kripto para bir hisse seneti gibi
bir malı mı temsil ediyor
yoksa
bir döviz gibi bir parayı mı temsil ediyor
çok net değil. Bu durum kafa karıştırıyor. Bu açıdan Din İşleri Yüksek Kurulumuz bu konularda haklı olarak netleşene kadar ihtiyatlı davranıyor.

Eğer bu kripto para, dijital para, bitcoin gibi bu paraların arkasındaki güç, devlet belli olursa o zaman caiz diyebiliriz. Şuanda insanlar bir anda çok yükselip bir anda aşağı düşen değerler yüzünden ya zengin oluyor yada bütün varlığını kaybediyorlar. Bu şekilde meydana gelen aldatma ortadan kalkar ise o zaman caiz diyebileceğiz. Şuan itibariyle güvensizlik belirsizlik aldatma konusu olduğu için caiz diyemeyiz.’’ ifadeleri kullanıldı.

#Kripto para
#bitcoin
#sanal para
#Diyanet işleri başkanlığı
2 yıl önce