|

"Aşıklara milletçe vefa borcumuz var"

Elbistanlı Aşık Kamberi, türküleri sevdiren Aşık Veysel, Aşık Emrah, Aşık Muharrem Ertaş, Aşık Mahsuni Şerif ve Neşat Ertaş'a minnet ve vefa borcu bulunduğunu söyledi.

Cihan
00:00 - 28/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 15:12 - 28/09/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
"Aşıklara milletçe vefa borcumuz var"
"Aşıklara milletçe vefa borcumuz var"

Aşık Mahsuni Şerif'in öğrencisi olan Aşık Kamberi, 2. Manavgat Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri için geldiği ilçede mini konser verdi. Kamberi, sazıyla Manavgat Irmağı kenarında yürüyüş yapanlara 'Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım', 'İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım', 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Zahidem', 'Gül', 'Fani Dünya' ve Kara Gözlüm' türkülerini seslendirdi.

Onlara milletçe vefa borcumuz var

Türküleri Anadolu insanına sevdiren halk ozanlarının Aşık Veysel, Aşık Emrah, Aşık Gülşeni, Muharrem Ertaş, Aşık Mahsuni Şerif ve Neşat Ertaş'a 7'den 77'ye milletçe vefa borcunun olduğunu belirten Kamberi, pop müzik şarkıcısının bile Aşık Veysel'in 'Uzun İnce Bir Yoldayım' türküsünü söylemesinin türkülerin ne kadar sevildiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Türkülerin milletin en değerli kültür hazinesi olduğunu anlatan Kamberi, bu konunda Anadolu'yu karış karış dolaşarak derleme yapan halk (folklor) bilimci Hamit Çine'ye halk ozanlarının vefa borcunun bulunduğunu kaydetti.

Gençlik türküleri seviyor

Kamberi, "Gençliğimiz türküleri seviyor. Bu aslında öze dönüş. Aslında türküler bu millletin acılarını ve sevinçlerini bağlamanın nağmelerinden hüzünlü çığlık. Bu çığlığa uzun yıllar ses veren olmadı. Yeni kuşak bu çığlığa cevap verdi. Kendinden buldu ve Aşık Mahsuni Şerif ve Neşat Ertaş'ı bağrına bastı. Yurt dışından baktığımızda da UNESCO Çam Düdüğü mucidi ve üç telli cura virtözü Hayri Dev'i Yaşayan İnsan Hazinesi'ne aldı. Yine yakın zamanda kaybettiğimiz müzikologumuz Dr. Talip Özkan'ın Fransa, Belçika ve Avusturya'da müzik kürsüleri bulunuyor. Bizim en büyük değerlerimiz aşıklarımız. Onlara milletçe vefa borcumuz var." diye konuştu.

11 yıl önce