|

"Babur-name Çalıştayı" başladı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) işbirliğiyle düzenlenen ''Babur ve Babur-name Üzerine Araştırmalar Uluslararası Çalıştayı'' Kocaeli'de başladı.

Aa
00:00 - 22/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 10:09 - 22/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
"Babur-name Çalıştayı" başladı
"Babur-name Çalıştayı" başladı

Orta Asya siyasi tarihinde büyük rol oynayan Babur Şah Dönemi ve Babur'un kaleme aldığı Orta Asya Türk İslam Edebiyatı'nın şaheseri olarak kabul edilen Babur-name üzerine dünyanın farklı ülkelerinden uzmanların bir araya geldiği çalıştay, KOÜ'de gerçekleştirildi.

KOÜ Rektörü Sezer Komsuoğlu, burada yaptığı konuşmada, bir milletin millet olma özelliğinin en önemli kavramının, kültürü, geçmişi ve tarihi olduğunu söyledi.

Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa Birliği'ne giriş kapısının Türkiye olduğunu ifade eden Komsuoğlu, ''Türkçe, dünyada konuşulan 6'ncı dildir. Bu kadar insan Türkçe konuşuyor. Kültür birliğini yaymadan, yaptıklarımızı, tarihimizi anlatmadan, dilimizin ve memleketimizin önemini anlatmadan bir yere varmamız mümkün değil. Bunları özellikle gençlerimize iyi anlatmalıyız'' dedi.

TDBB Başkanlığı'nı da yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kültürün, milletleri yaşatan en önemli enerji ve gıda olduğunu belirterek, ''Kültürsüz ve tarihsiz bir milletin yaşaması mümkün değildir. Tarih, bizim bilgi dağarcığımızda, donanımımızda mutlaka olması gerekir'' şeklinde konuştu.

Tarihte, çok parlak, zeki ve güçlü iradeye sahip, medeniyetlerler kurarak topluma yön veren ve aydınlatan şahsiyetlerin bulunduğunu dile getiren Karaosmanoğlu, bu şahsiyetlerden birinin de Babur olduğunu kaydetti.

Karaosmanoğlu, Babur'un büyük bir medeniyet kurmasına karşılık çok fazla tanınmadığını vurgulayarak, Babur'un tanınması ve tanıtılması için yapılan bu tür çalışmaların önemli olduğunu bildirdi.

"Türk halkı çok fazla bilmiyor"

TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Babur'u bilimsel çevrelerin ve bu işe meraklı batılıların iyi bildiğini belirterek, ''Ancak Türk halkı çok fazla bilmiyor. Önemli olan halkımızın bilmesi ve tanımasıdır'' dedi.

Kaçalin, Türkiye bilim dünyasının Babur'u, ilk kez 1915'te Köprülüzade Mehmet Fuat'ın bir mecmuada yayımladığı yazı sayesinde tanıdığına dikkati çekerek, batının, Babur'u Türklerden daha fazla tanıdığını söyledi.

Bilimin, kendi çerçevesinde Babur'u tanıdığını anlatan Kaçalin, ''Mesele halka inmesidir. Babür halka inemedi. Kocaeli'de halkın davet edilmesiyle halka inmesi sağlanmış, bilim adamlarının katılımı ile seviye iyi korunmuştur. Babür ve Babur-name eseri, Türkiye'de çok fazla bilinmiyor. Belki halk 'Babur kimdir?' diye bu toplantı vasıtası ile öğrenecek'' şeklinde konuştu.

11 yıl önce