|

Bellini''nin Fatih''i, Selis Kitaplar''dan çıktı

Yazar Mina Oğuz, 21 yaşında İstanbul''u fetheden Fatih kadar, fetihten sonra 28 yıl boyunca yaptıklarıyla Konstantinapolis''i İstanbul yapan Fatih''i de tanımak gerektiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 28/05/2013 Salı
Güncelleme: 13:41 - 28/05/2013 Salı
Yeni Şafak
Bellini''nin Fatih''i, Selis Kitaplar''dan çıktı
Bellini''nin Fatih''i, Selis Kitaplar''dan çıktı

Mina Oğuz'un kaleme aldığı Bellini''nin Fatih''i isimli roman Selis Kitaplar''dan çıktı. Kitapta; İstanbul''u fethettikten sonra Fatih''in İstanbul''da yaptıklarını anlattığını belirten Oğuz, ''İstanbul''un fethi elbetteki çok önemli ama bu fethin önemi fetih sonrası yapılanlar bilinince daha değerli oluyor. Fatih, fetihten sonra 28 yıl boyunca gerek toplumsal hayatta, gerek sanatta gerekse imar alanında yaptıkları ile binlerce yıldır Konstantinapolis olan şehri İstanbul''a dönüştürmüştür. Bu durum en az fetih kadar önemlidir'' dedi.

Ünlü İtalyan ressam Bellini''nin Fatih tarafından İstanbul''a davet edilmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Oğuz, şöyle devam etti:

''Bellini, İstanbul''da bulunduğu zaman zarfında Osmanlı sanatçılarıyla hemhal olarak onlara batı sanatını tanıttı. Aynı zamanda kendisi de Osmanlı sanatı hakkında fikir sahibi oldu. Kitabımda Bellini''nin İstanbul''da bulunduğu sürede gerek Fatih''le olan ilişkilerine, gerekse Osmanlı sanatçıları olan irtibatlarına dair bilgiler verdim. Fatih, Venediklilerle yapılan barış antlaşmasının sıra dışı bir şartı olarak Bellini''yi İstanbul''a çağırır. Hakikaten bir Osmanlı Sultanının denizlerin başlıca kuvvetlerinden olan güçlü Venediklileri yenmesinin yetenekli bir ressamı istemesi enteresandır. Bellini''nin İstanbul''a davet edilmesi olayı Fatih''in sanata verdiği önemi gösteriyor" .

11 yıl önce