|

Çocukların Gözüyle Dünya

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tokat Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri, "Çocukların Gözüyle Dünya" isimli karikatür çalışması yaptı.

Aa
00:00 - 31/05/2013 Cuma
Güncelleme: 13:23 - 31/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Çocukların Gözüyle Dünya
Çocukların Gözüyle Dünya

Çocuk Gelişimi Programı 2. sınıf öğrencileri, "Çocukların Gözüyle Dünya" adlı çalışma kapsamında çevrelerindeki çocuklarla görüştü. 40 öğrenci, kendilerinin ve çevrelerindeki insanların çocuklarla diyaloglarını not aldı. Bu diyaloglar doğrultusunda 12 öğrenci, çocukların dünyayı algılayış biçimine ilişkin 42 karikatür çizdi. Karikatürler, yüksekokul binasında sergilendi.

Öğretim görevlisi Saide Alma, yaptığı açıklamada, çocukların dünyaya bakış açısını yetişkinlerin daha iyi anlaması için 2. sınıf öğrencileriyle "Çocukların Gözüyle Dünya" isimli çalışma yaptıklarını belirtti.

Çalışmaya katılan öğrencilerin ve çevrelerindeki insanların çocuklarla diyaloglarını karikatürize ederek etkili bir sonuç almayı hedeflediklerini dile getiren Alma, "Karikatür yoluyla çocukların psikolojisini, dünyaya bakış açılarını, yanlış anlamalarını, yanlış genellemelerini ve bilişsel anlamdaki ilerlemelerini göstermek istedik. Çalışmamızdaki diyalogların hepsi, erken çocukluk dönemi dediğimiz, çocukların konuşmaya başladığı dönemden sonraki 5-6 yaşlarına kadar olan dönemi kapsamakta. Çalışmamız, çocukların konuşmayı öğrenirken kullandığı yanlış genellemelerden oluşuyor, daha ziyade bir kelimeyi başka bir şeyin yerine uyarlamalarından oluşuyor" diye konuştu.

Çalışmada yer alan karikatürler hakkında bilgi veren Alma, şunları kaydetti:

"Mesela çalışmamızda yer alan karikatürlerden bir tanesinde, çocuk annesine 'Ne kadar dolusun' diyor. Çocuğun burada kastettiği şey aslında 'Ne kadar şişmansın' fakat çocuk şişman sözcüğünü bilmediği için, dolu kavramını öğrenmiş, annesini olabildiğince dolu olarak algılıyor. Bu çocukların yanlış algılamasından kaynaklanıyor. Çocukların bilişsel gelişiminde kullandığımız animizm diye bir kavram var. Animizm, bilişsel anlamda, cansız nesneye canlı özellikleri atfetmedir. Yine yaşanan diyaloglardan birinde çocuk babasına 'Baba bak, araba bisikleti yutmuş' diyor. Aslında yutmak kavramı insanlara özgü bir kavramken çocuk onu bir cansız nesneye uyarlıyor. Bu diyalogda çocuğun animizmini görebiliyoruz. Karikatürlerdeki diyaloglar çocuğun hayal dünyasının ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor."

Çocuklar ile yetişkinlerin bakış açısının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Alma, "Çalışmamızın adının 'Çocukların Gözüyle Dünya' olması da çok manidar çünkü çalışmamız çocukların gözüyle dünyanın bizim algıladığımızdan daha farklı algılandığının bir göstergesi" ifadesini kullandı.

11 yıl önce