|

Edward Thomasson "Pasif Agresif" performansı

Beyoğlu'ndaki binası yenilenme sürecinde olan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 50 yıldır sürdürdüğü sanat faaliyetlerine inşaat alanında da devam edecek.

Aa
00:00 - 3/12/2013 Salı
Güncelleme: 14:05 - 3/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Edward Thomasson "Pasif Agresif" performansı
Edward Thomasson "Pasif Agresif" performansı

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'tan yapılan açıklamaya göre, tadilat aşamasında olan Beyoğlu'ndaki boş binanın inşaat alanında yapılan Transition/Geçiş Projesi'nin 5 Aralık Perşembe akşamı gerçekleşecek dördüncü bölümünde Lucy Beech ve Edward Thomasson, "Pasif Agresif" isimli canlı performans sunacak.

Geçiş Projesi için üretilen Pasif Agresif performansının koreografisinde sanatçıların yanı sıra İstanbul'dan 6 katılımcı yer alıyor. İnsanlararası etkileşimin yakınlık ve uzaklığına bire bir yaklaşan Pasif Agresif, mekansal olanakları ve yükseltilmiş sesleri, gündelik deneyimlerde ve performanslarda neyin görünür, neyin görünmez olduğunu vurgulamak için kullanıyor.

Grubun koreografi düzenlemesinde ortaya çıkan sesler, performans bölgesine yerleştirilmiş mikrofonlar tarafından alınıp, izleyicilerin bulunduğu alana güçlendirilmiş şekilde geri veriliyor. Oyuncuların sesleri, performans esnasında grubun hareketleri ve canlı ses kaydının harmanlanmasıyla üretilen sesleri canlı olarak yönlendiriyor. Bu teknikle, mekansal belirsizlik hissi yaratılması amaçlanıyor.

İzleyici hareketten uzak olmasına rağmen, üretilen sese yakın oluyor. Bu biçimsel belirsizlik, döngüsel olarak bireyin kalabalıkla ilişkisine gönderme yapıyor. Aynı zamanda izleyicilerin hareketten ayrık konumu da insanlararası gündelik etkileşimde performansın ve gözlemin nasıl işlediğini gösteriyor.

8 ay sürecek

Proje kapsamında 6-27 Aralık'ta ise Anahita Razmi, Nicoline Van Harskamp, Nigel Rolfe ve Fatma Bucak gibi sanatçıların işlerinden oluşan video gösterimleri yapılacak.

Başak Şenova ve Fatma Bucak'ın küratörlüğünü üstlendiği Transition/Geçiş Projesi, yerli ve yabancı birçok sanatçının canlı performansları, performans gösterimleri ve proje bitiminde düzenlenecek bir sergi ve kitaptan oluşuyor. Toplam 8 ay sürecek ve 5 bölümden oluşan Transition/Geçiş Projesi, 15 Mart 2014'te düzenlenecek sergiyle sona erecek.

10 yıl önce