|

EST & NON

Halen devam eden Türkmenistan Kültür Günleri etkinlikleri çerçevesinde, Türkmen sinemasının dünyaya açılışı esnasında seçeceği tarz ve imkanlar masaya yatırıldı.

.
00:00 - 7/04/2000 Cuma
Güncelleme: 18:29 - 15/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
EST & NON
EST & NON
Köfteler ve Tolstoy

Safdilce bir umutla değil, 'yalnızlıklar ortasında', boş işler'in ağırlığını taşıyan kunt bir bilinçle söylemeyi sürdürüyor EST & NON: "Yeni bir tinsellik ancak, dilin primordial olana, asli olana ircasıyla gerçekleşecektir." Dille kurulması muhtemel sahih bağın yitirildiği bu çiğ çağ'da, iç-sese kulak vermenin ('kulak' diye bir şeyin varlığından hâlâ söz edilebiliyorsa tabii!..) son bir sağaltım şansı doğurma ihtimaline göndermede bulunuyor EST&NON Mart-Nisan sayısında. Vladimir Nikitin, "Doğmatizm, Köfteler ve Tolstoy"da Tolstoy'un din icadı çabaları ele alınıyor. Tolstoy şöyle demiş: "Araştırmalarım, bende ömrümün sonuna kadar çabalayacağım bir düşünceyi hayata geçirme arzusu doğurdu. Bu düşüncenin temeli yeni bir dinin icadıdır!.." Kafkas Müslümanlarından biriyle evli bir kadının yazdığı mektubu Tolstoy şöyle cevaplar: "Hiç düşünmeden bu dine girebilirsiniz hanımefendi. Hristiyanlığın saçmalıklarındansa, İslamiyet'in bir aylık orucu ve namazı iyidir. Şayet ben tercih yapacak olsaydım; düşünmeden İslam'ı seçerdim. Ama tercih yine de sizin!.."

Zeynep Sayın, "Beden ve İkizi: İmge ve Çifte Katlama" adlı çalışmasında bir mevcudiyeti yeniden üreten, kendi varlığı sayesinde var eden ve bilinmeyenin görünmezliğini elinden alarak görünür kılan 'imge'yi insan bedeni üzerinden açımlıyor. Berât Güntan, V. B. Bayrıl'la, yeni baskısı yapılan "Melek Geçti" ve ikinci kitabı "Şer Cisimler" geçtiğimiz günlerde Can Yayınları'ndan çıkan şairle yaptığı söyleşiye şu başlığı atıyor: "Şiir iyidir.. Şairler Hariç". Ve EST&NON'da şairin Şer Cisimler'den alınmış üç şiiri yer alıyor: 'Satıhta', 'Tayfalar' ve 'Melek Dönecek'. Ali Günvar "Alegoriden sembolizme.. Nedimi Şeyda" diyor Gözde Arıkut "Sevgili Feliz". Yılmaz Karakoyunlu'nun aynı adla filme alınan Salkım Hanımın Taneleri romanı etrafındaki tartışmalar EST&NON'da da devam ediyor. Tahsin Erguç "Salkım Hanımın Talihsizliği" derken, A. Hamit Yıldız Yakup Kadri'nin öykülerindeki Psikotik tipleri deşifre ediyor. Dergide ayrıca Cemşîd Åteşi, Nuri Demirci ve Tugay Özen'de şiirleriyle yer alıyor.

(Tel: 0 216 341 08 65)

24 yıl önce