|

Fado kader demek

İlk albümü “Guarda-me a Vida na Mão” ile kazandığı hayranlarının sayısını her geçen gün artıran Ana Moura İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor

Harun Karaburç
00:00 - 4/03/2011 Cuma
Güncelleme: 23:05 - 3/03/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Fado kader demek
Fado kader demek

Ünlü fado yıldızı Maria de Fe'nin keşfettiği yıldız Ana Moura, çıkardığı albümlerle her geçen gün yükselişini sürdürüyor. Gelenekselin yanında deneysel fado şarkılarını da seslendiren Moura, İstanbul'da ilk kez sahne alıyor. 7 Mart akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde dinleyenlerinin karşısına çıkacak olan Moura, Türk dinleyicisinin fadoya yakın olduğunu söylüyor.


Fado'nun yerel bir müzik olmasına karşın dünyada bu kadar seviliyor ve dinleniyor olmasının sebebi sizce ne olabilir?

Fado aslında hayatı anlatıyor ve çok içten. Zamanında bu şarkılar içtenlikle gidip geri dönmeyen denizcilere söylenmiş şarkılar. Ağızdan ağıza söylenerek bu güne gelmiş bir gelenek. Tüm bu şarkılarda öncelikle samimiyet var. Fadolar hayatın içindeki her türlü duyguyu anlatıyorlar ve bu yüzden herkese ulaşıyor.

İlk albümünüz “Guarda-me a Vida na Mão” yayınlandıktan sonra dünya sizi tanıdı. Maria de Fe sizi keşfetmemiş olsaydı “yine de meşhur olurdum” diyor musunuz?

Fado kader demek ve fadonun benim de kaderimde olduğuna inanıyorum. Çocukluğumdan itibaren özellikle aile çevremde fado hayatımın bir parçasıydı. Maria de Fe gibi önünde inanılmaz heyecan duyduğum büyük bir ismin bana fırsatlar yaratması benim için büyük bir şans oldu ama o geceye beni davet edenler de beni daha önce dinleyen başka fado müzisyenleriydi... Ünlü olurmuydum olmaz mıydım bilemiyorum ama dört albümümde de prodüktörüm olan Jorge Fernando ile tanışmamım bile kaderimde olduğunu düşünüyorum…

'Aconteceu' albümünüzde hem geleneksel hem de deneysel fado şarkıları var. Siz en çok hangisini söylerken duygulanıyorsunuz?

Seçtiğim şarkılar ister geleneksel şarkılar olsun, ister yeni şarkılar olsun, hepsi benim seçtiğim şarkılar ve bir anlamda beni ve duygularımı yansıtıyor. Bu yüzden çok içten şarkılar olduğuna emin olabilirsiniz ve hepsini hissederek söylüyorum. Fado hissetmeden söylenemez ve ben de Fado'da en çok bu samimiyeti seviyorum.

İlk albümden bugüne müziğinizde ve tarzınızda ne gibi değişiklikler oldu?

Fado konusunda zevklerim değişiyor diyemem ama yaşadıklarımla ilgili olarak seçtiğim ve söylediğim şarkılar değişiyor ve bu çok doğal…

Klasik fado bir gitar ve tek şarkıcının performansıyla söyleniyor. Siz konserlerinizde başka enstrümanlar kullanıyor musunuz?

İstanbul'da da sahnede bana sadece Portekiz gitarı, akustik bir gitar ve bir basgitar eşlik ediyor olacak. Geleneksel çok fazla uzaklaştığım söylenemez. Konserde kariyerime başladığım ilk günlerden beri en çok sevilen şarkılarımı ve benim en sevdiğim geleneksel şarkıları söylüyor olacağım. İstanbul'a daha önce gelen fado şarkıcıları olduğunu ve izleyicinin kendini fado'ya yakın hissettiğini biliyorum. Sanırım Lizbon ve İstanbul iki şehir olarak birbirine çok yakın ve şarkılarımız da size çok yakın gelecek…


13 yıl önce